Close

Strona 7 z 77 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

robin102 napisał:
    ...Na powolnej karcie można sobie do sklepu po piwo skoczyć. Idealny sprzęt dla emeryta...
    Robin, nie rób jaj...
    Zachęcisz emerytów-piwoszy, a potem rozczarowani, będą musieli dodatkowe grosze na jakieś bidony i manierki "podręczne" wysupłać
    A emerytury marne

Prostuję więc- po serii zapychającej bufor można ewentualnie nalaną wcześniej pięćdziesiątkę trzasnąć
    Marek

Zakon Fuji

Rycerz
    Gość

Domyślnie

jeśli już Robin102 chwali fujika to...co to się dzieje?
    ja zagorzały przeciwnik cyfry i jakiś zacofany fan analogowego obrazu postanowiłem kupic cyfre i padło też na fuji s5...po 6 miesiącach powiem że to był dobry wybór...choc i tak wracam do korzeni

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miklo Zobacz posta
    Gdzie?
    Może za mocno powiedziałem co do odwzorowania kolorów... powiedzmy o AWB

"Podczas zimowej przygody z Nikonem D3 nie zawsze byłem zadowolony z działania automatycznego pomiaru WB. Mam wrażenie, że w D700 funkcja ta została poprawiona. Pomiar jest skuteczny, choć zdarzają się drobne kiksy - przy 5 zdjęciach tego samego motywu w niezmiennym świetle jedno miało WB z zupełnie innej bajki. To jednak przypadki sporadyczne i generalnie pomiar WB Nikona D700 oceniam bardzo wysoko"

z testu D700 do fotopolis

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Dwa wątki o S5 się toczą (...)
    No właśnie? Po co? Może to ktoś połączyć?

Domyślnie

A ja z AWB w S5 nie jestem zadowolony. Jest przesadzony. Wpada w różne pułapki, zwłaszcza przy jażeniówkach. To jakieś róże, to zielenie. W S3 podobało mi się to bardziej. NIe było to aż tak agresywne. Nie znam D300 i D700 nikona, ale wszystkie niższe numerki mam obstrykane i tam... jest jeszcze gorzej

Aaaa i udało mi się na D90 zrobić takie śliczne różowe zdjęcia jak fotopolis zapodała. I głupek jeden - tzn. AWB - nie chciał skorygowć tego ustawienia pomimo kilku przestawień WB. Po powrocie na AWB znów walnął róż
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

Witam, pozwolę sobie kontynuować wątek BF/ FF w pieszczotliwie przez Was zwanym Fufu: karabud napisał, że kalibracja jest możliwa w serwisie, pytania, które mi się nasuwają są następujące: mając kilka szkieł wysyła się puszkę i wszystkie szkła a serwis skalibruje mi to całe ustrojstwo? Przecież to nie D300, który zapamiętuje korekty dla iluś tam szkieł więc jak to wygląda?

I jeszcze jedno: Nie wyczytałem (może źle patrzyłem) żeby forumowicze narzekali na balans bieli, wręcz wszyscy chwalą sobie kolory w jpgach wychodzących z puszki. Pytanie jest takie: czy korzystacie a jeśli tak to w oparciu o co i jakie są efekty, z pomiaru WB (CBL, XpoBalance, expodisc, inne wynalazki)?

Zaznaczam, że Fufu JESZCZE nie mam pzdr
    D700, N24D, N35D, N85D, S150

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bialogardzianin Zobacz posta
    Witam, pozwolę sobie kontynuować wątek BF/ FF w pieszczotliwie przez Was zwanym Fufu: karabud napisał, że kalibracja jest możliwa w serwisie, pytania, które mi się nasuwają są następujące: mając kilka szkieł wysyła się puszkę i wszystkie szkła a serwis skalibruje mi to całe ustrojstwo? Przecież to nie D300, który zapamiętuje korekty dla iluś tam szkieł więc jak to wygląda?

I jeszcze jedno: Nie wyczytałem (może źle patrzyłem) żeby forumowicze narzekali na balans bieli, wręcz wszyscy chwalą sobie kolory w jpgach wychodzących z puszki. Pytanie jest takie: czy korzystacie a jeśli tak to w oparciu o co i jakie są efekty, z pomiaru WB (CBL, XpoBalance, expodisc, inne wynalazki)?

Zaznaczam, że Fufu JESZCZE nie mam pzdr
    Jeśli już to skalibrują Ci puszkę jedną wartością na + lub - (nie szkła). AWB miodzio - sporo lepszy niż w Nikonach (szczególnie D700), o ile przy D700 korzystałem z różnych wynalazków do PRE WB, o tyle z S5pro ma ustawiony AWB i z reguły jest fajnie
    pozdrawiam
    Artur

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

I jeszcze jedno: Nie wyczytałem (może źle patrzyłem) żeby forumowicze narzekali na balans bieli, wręcz wszyscy chwalą sobie kolory w jpgach wychodzących z puszki.r
    AWB działa w S5 bardzo bardzo poprawnie. Miałem to okazje ostatnio sprawdzić w na prawdę w trudnych warunkach oświetleniowych gdzie Nikony z ostatnich modeli z matrycami CMOS wymiękają na dzień dobry. Pierwszy lepszy z brzegu przykład z sali oświetlonej kilkoma rodzajami światła, a w korpusie S5 miałem ustawiony AWB
    ps (ściany koloru żółtego były)

Ostatnio edytowane przez robin102 ; 22-04-2009 o 10:33

Domyślnie

Dzięki robin102! Największą moją fobią w fotografii jest balans bieli w kontekście mieszanych źródeł oświetlenia i wynikające z niego (WB) biel sukni i koszuli Państwa Młodych! Światło żarówki i okno to jeszcze pół biedy, ale oświetlenie żarowe, trochę zastanego z kościelnych okien i pie.....one sodowe stosowane w kościołach to masakra. Jak Fufu sobie z tym radzi? Drążę temat bo z D80 niewiele zwojuję i przed zakupem puszki D300 lub D700 (reportaż/ akcja) i może właśnie Fufu (plener/portret) chciałbym być pewien wyboru. Ile trzeba gmerać w programie aby wyprowadzić ładne kolorki (czytam i oczom nie wierzę, że z Fuji wszystko jest bajecznie proste). Czym wołać RAFy: CNX, PS Lightroom czy, jak wyczytałem na naszym forum, dołączonym do niego programem? Prosze o więcej zdjęć w świetle mieszanym (żarowe, sodowe, jarzeniowe), z góry dzięki!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artful Zobacz posta
    Jeśli już to skalibrują Ci puszkę jedną wartością na + lub - (nie szkła). AWB miodzio - sporo lepszy niż w Nikonach (szczególnie D700), o ile przy D700 korzystałem z różnych wynalazków do PRE WB, o tyle z S5pro ma ustawiony AWB i z reguły jest fajnie
    Napisz proszę OT (PW) jakich wynalazków używałeś z D700, czemu w czasie przeszłym napisałeś i jakie efekty to przynosiło?

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Dzięki robin102! Największą moją fobią w fotografii jest balans bieli w kontekście mieszanych źródeł oświetlenia i wynikające z niego.......
    U mnie też
    Co do używania czy zastosowania S5 to wielkich doświadczeń nie mam. Z premedytacją używałem go na sali weselnej by sprawdzić jak SZUMI, a szumi w porównaniu do D700, choć ten drugi też szumi na bardzo wysokim ISO np. 1600, oraz by właśnie sprawdzić AWB. Oświetlenie było masakryczne. Świeczki na stołach, odszczędnościowe świetlówki na suficie, oswietlenie kamerzeysty - chyba halogeny, jakieś światełka od kapeli. Kociokwiku można dostać.
    AWB radził sobie wyjatkowo dobrze, ale cudów po S5 sie nie spodziewaj. Nie chodzi tylko o szumy, ale i o to, że ta matryca lubi dużo światła, choćby trudnego, ale dużo to wtedy bardzo ładnie realistycznie kolory oddaje.

Strona 7 z 77 PierwszyPierwszy ... 567891757 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów