Close

Strona 4 z 77 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomitom Zobacz posta
    fuji daje cholernie ładne obrazki.
    Tak, to wiem. Ze względu na te “gotowe” niemal JotPeGi omal nie stałem się jego posiadaczem.
    Moje d70s i d300 nie chcą tak ładnie JotPeGować na gotowo.
    Ale skoro masz zarówno d300 jak i s5 pro to jak oceniasz porównanie D lighting oraz 14 bitów Nikona kontra matryca Fuji w trybie 400%?
    Chodzi mi o porównanie jedynie zakresu tonalnego i przydatności tych funkcji...
    ...bez wnikania co jest ładniejsze bez obróbki, czy też łatwiejsze.
    Po prostu... czy nowe funkcje nikona są porównywalne z możliwościami tamtej matrycy i czy też nie?
    Bo chociaż w obu przypadkach chodzi o uzyskanie podobnego efektu, to sposób uzyskania jest całkowicie odmienny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kurdt Zobacz posta
    a jakich zamienników używasz jeśli można wiedzieć?
    Bo na allegro są takie o dziwnie wielkiej pojemności 3900mAh i tak się zastanawiam czy to w jakiś niepożądany sposób może działać na sam aparat.
    Kupilem w fotoenergia.pl i faktycznie maja pojemnosc 3900 co w porownaniu do 1500 w orginale wydaje sie byc duzo. Wg mnie trzymaja troche dluzej niz orginal choc nie adekwatnie do pojemnosci.
    Fakt faktem jest ze sa kilka krotnie tansze od orginalu co ma dla mnie duze znaczenie.
    Negatywnego wplywu na aparat nie zauwazylem

Domyślnie

Z fufu można wyciągać więcej, doceniłem go zwłaszcza w studio, co nie zmienia faktu że z d300 można bardzo dużo wyciągać - ale efekt nie jest taki sam.
    Sam fakt że fuji po prostu nie gubi detali w światłach (ładnie trzyma kontrast) dużo daje do myślenie - z nikonem trzeba się mocno namęczyć w samym procesie wywoływania a następnie w psie.
    Tak czy siak efekty są "zbliżone"(jeśli światła na obrazku z d300 nie mają wartości 255,255,255) ale i tak na korzyść fuji, mało tego ostatnio przez przypadek interpolowałem obrazek na 12mpx w ACRze i efekt nie był katastrofalny wręcz akceptowalny (na jednym z forum dałem do porównania ten sam kadr robiony w studio d300 i s5pro i zdecydowaną większość osób miała problem z dokonaniem właściwej oceny12 vs 12mpx), po zejściu do 10 i 8 mpxów było bardzo dobrze - co mnie ucieszyło bo wiem że jak coś mi się spodoba będę mógł wydrukować w większym formacie.
    Samo odzyskiwanie detali też nie jest pozbawione wad - jeśli posiadamy mocno aberujące szkło, odzyskiwanie detali że świateł towarzyszy pojawianie się brzydkich otoczek które już nie wyglądają jak aberracja chromatyczna tylko jak za mocne wyostrzanie w photoshopie).
    co do jpgów z fuji to ja nie wiem nic na ten temat - zawsze robię zdjęcia w rawach czy to canon nikon czy fuji.

przepraszam za chaos i składnie w moim poście ale jest późno.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Dzięki tomitom,
    O to właśnie mi chodziło!
    Znaczy, że jednak s5 pro broni się dzielnie.
    Mimo, że nie zamierzam go kupować’ to cieszę się że tak jest – zawsze kibicowałem fuji.
    Uważam, że wspaniale uzupełniali konkurencję.
    Mam nadzieję, że nie zrezygnowali już całkiem z lustrzanek i coś nam jeszcze kiedyś pokażą.

Cytat Zamieszczone przez tomitom Zobacz posta
    Aha najbardziej nie rozumiem dlaczego ludzie o s5pro piszą w dziale inne systemy skoro to ten sam nikonowski bagnet f + akcesoria
    Może tak jak ja... zostają do tego działu przeniesieni przez administrację
    No ale w sumie - Nikon to nie jest...
    Pozdrawiam

Domyślnie

tomitom napisał:
    "...aparat zjada aku, może nie tyle zjada co łyka w całości - 170-200 fotek i juz po aku..."
    Dziwne- bez problemu mam ponad 500 z firmowego akku. Na AA sprawdziłem kiedyś dokładnie i w trakcie dwóch kolejnych dni fuji s5 z gripem delty + 6 eneloopów (ładowanych jakiś tydzień wcześniej) udało mi się zrobić 1203 zdjęcia.
    Jakoś intensywnie w menu nie szperam, ale podgląd, histogram itp. tak normalnie, co kilka ujęć się kontroluje...
    Może jakieś "energożerne" bajery włączone- ale jakoś nie przychodzi mi do głowy, co mogłoby tak "ciągnąć"...

ps.Najbardziej to chyba automatyczny "display"- u mnie na 2 sekundy, a podświetlanie górnego lcd na off...

ps.II Jak przedmówca, również mam nadzieję, że jeszcze kolejne lustrzanki fuji (osobiście czekam FF) będzie szansa używać...
    Ostatnio edytowane przez fotomarek_k ; 01-04-2009 o 10:36
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

Jak dzisiaj oceniać S5 pro ... ?
    Jako jedyny oprócz D3x aparat cyfrowy który choć trochę zbliża się do możliwości robienia takich zdjęć jak analogiem.

Jak waszym zdaniem’ zachwalany od lat ogromny zakres tonalny s5 pro wypada w porównaniu z dzisiejszymi funkcjami typu D lighting, 14bit RAW-y itp...
    Wypadają zupełnie nijak. D-lightning to tylko automatyczne ciągnięcie cieni - nie zmienia dostepnej dynamiki. 14-bitowe rawy w D300 dają troszeczkę więcej, ale nadal do S5 jest po prostu przepaść. Naprawdę nie powstała jak na razie alternatywa dla Super-CCD, bo kupowanie D3x żeby skalować z niego zdjęcia do 8Mpix (wtedy szum maleje na tyle, że z cieni można wyciągnąć to co z S5) wydaje mi się raczej żartem. S5 jest jedynym aparatem którym można naświetlać naprawdę w punkt, bez aplikowania ujemnej korekcji żeby uniknąć przepaleń. Po prostu robisz zdjęcie i już. A realizm uzyskanego efektu (brak przepaleń, naturalne, bo niepoucinane kolory) jest nie do pobicia.
    Jakby zrobili FF o rozdzielczości 12Mpix i matrycy o takiej jakości jak w D3x to może, może dałoby się taki aparat traktować jako konkurenta dla S5.

Oczywiście pomijam takie rzeczy jak szybkostrzelnośc, rozdzielczość etc. - nie do tego służy ten aparat.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Coś tu nie gra z tymi akumulatorami. Ja zrobiłem ponad 200 fot na ślubie i weselu i bateria spadła do połowy...

Domyślnie

U mnie bateria na połówce oznacza że pozostało około 30% energii.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez The Fly Zobacz posta
    Coś tu nie gra z tymi akumulatorami. Ja zrobiłem ponad 200 fot na ślubie i weselu i bateria spadła do połowy...
    Podepnę się do tematu energii. Na pełnym NP-150 robie około 400 fot w JotPeGach i to nawet z właczonym podglądem na 2 sekundy. Sprawa ma się inaczej jeśli robię RAF - około 120 zdjęć to max. Pewnie dlatego, że w S5 mamy CF'a a on jest dość łakomy na energię. RAFy dłużej fruną z buffora na kartę, więc pobiera więcej energii znacznie więcej energii podczas zapisu w porównaniu chożby z SDHC. A jak to jest z AA to dopisze jak kupię grip.
    P35 | Zeiss ICON | Psix | D700 | S5 Pro | SZKŁA | LAMPY | OKO
    www.vapstudio.net

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Co prawda to nie ten wątek, ale jakie akumulatorki zamienniki używacie do S5 bo oryginalne pieruńsko drogie. Się zastanawiam jak zaadaptować ten od D700, pokombinuje Powinno się dać nawet kosztem uszkodzenia obudowy

Strona 4 z 77 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów