Close

Strona 10 z 77 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 763

Wątek: FUJI S5Pro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    no racja... tu skonczyly mi sie argumenty...

moze tylko porownamy ceny i daty wejscia na rynek...

wydawac by sie moglo ze wszystkie japonskie ludzie sa tak samo bystre a tu sie okazuje ze jedne bardziej
    Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach - oni je mają

A co do fufu, to stosują bardzo inteligentną i pomysłową inżynierię, tego absolutnie nie można im odmówić. Najpierw bardzo zmyślne skośne ułożenie pikseli, teraz do tego nowatorski - genialny w swojej prostocie układ filtrów barwnych w CCD EXR...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Dżentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach - oni je mają

no to daj sampelka ze swojego D3x

tak czy inaczej mam nadzieje na jakas kolejna puszke z serii S. a skoro juz o tym rozmawiamy - czy jest jakies techniczne przeciwskazanie by w tej technologii zrobic matryce cmos?

Domyślnie

Ja wiem czy takie skuteczne? Zwykłe piksele D3X nawet bez pomocy tych małych popierdułek wykręcają większą DR...
    Jeśli mówisz o DXO to dopiero po przeskalowaniu do 8Mpix żeby zmniejszyć wpływ szumu w cieniach.
    W rozdzielczości natywnej jest ciągle gorzej od S5.

Bo ta dynamika w D3x jest głównie wyciągana z cieni.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

no to daj sampelka ze swojego D3x

tak czy inaczej mam nadzieje na jakas kolejna puszke z serii S. a skoro juz o tym rozmawiamy - czy jest jakies techniczne przeciwskazanie by w tej technologii zrobic matryce cmos?
    To już raczej pytanie do konstruktorów matryc, ale na zdrowy chłopski rozum może być z tym problem. W matrycach CMOS wzmacniacze znajdują się w lokacjach pikseli, w CCD sygnał wzmacniany jest po zejściu, dzięki czemu na powierzchni układu jest więcej luzu - więc prawdopodobnie jest większa swoboda z kombinowaniem z ukośnymi i zdublowanymi pikselami. Niewiadomo, czy da się pożenić układ ukośnych, podwójnych fotodiodek z wzmacniaczami na powierzchni układu.

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Jeśli mówisz o DXO to dopiero po przeskalowaniu do 8Mpix żeby zmniejszyć wpływ szumu w cieniach.
    W rozdzielczości natywnej jest ciągle gorzej od S5.

Bo ta dynamika w D3x jest głównie wyciągana z cieni.
    A w S5 ze świateł - i co za różnica? Przez to że fotodiody zbierające informacje o światłach są takie małe, też niewąsko szumią.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 30-04-2009 o 22:29

Domyślnie

A w S5 ze świateł - i co za różnica? Przez to że fotodiody zbierające informacje o światłach są takie małe, też niewąsko szumią.

racja. moze jakby pokombinowlai i zrobili tej samej wielkosci to by im calkiem niezly FF wyszedl...

Domyślnie

racja. moze jakby pokombinowlai i zrobili tej samej wielkosci to by im calkiem niezly FF wyszedl...
    Gdyby zrobili te mniejsze piksele o tej samej wielkości, co większe, to wyszłaby im z tego matryca o klasycznym układzie

Domyślnie

No niby żadna, ale zauważ że do uzyskania takiej dynamiki musimy zrezygnować z jednego z atutów D3X jakim jest rozdzielczość. De facto dostajemy to samo co w S5 ale za dziesięciokrotnie wyższą cenę.

Poza tym trzeba naświetlać "na światła" zamiast "na środek" jak w Fuji, gdzie jest to znacznie wygodniejsze.

Oczywiście nie mam zamiaru mówić że S5 miałby być lepszy od D3x, chodzi mi tylko o porównanie technologii.

I to nie do końca jest tak, że 8+8 daje tylko 8Mpix. Tak naprawdę w większości scen oba typy pikseli zbierają jakieś informacje, bo ich zakresy się pokrywają, i można z nich wyciągnąć efektywne 8-10 Mpix. Widać to w S7Raw gdzie można suwakiem regulować proporcje "mieszania" pikseli S i R. Pokazywałem tu kiedyś crop z 10Mpix zdjęcia z S5 któremu usunięto filtr AA - było ostre co do piksela, bez śladu interpolacji.
    Ostatnio edytowane przez mathu ; 22-04-2009 o 14:20
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2

Domyślnie

ale szumu byloby z tego tyle co z muzyki na plycie CD... poczekamy. fanklub fuji widocznie sie powieksza. moze to zmobilizuje Japonczykow do prac nad kolejnym korpusem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    No niby żadna, ale zauważ że do uzyskania takiej dynamiki musimy zrezygnować z jednego z atutów D3X jakim jest rozdzielczość. De facto dostajemy to samo co w S5 ale za dziesięciokrotnie wyższą cenę.

Poza tym trzeba naświetlać "na światła" zamiast "na środek" jak w Fuji, gdzie jest to znacznie wygodniejsze.

Oczywiście nie mam zamiaru mówić że S5 miałby być lepszy od D3x, chodzi mi tylko o porównanie technologii.

I to nie do końca jest tak, że 8+8 daje tylko 8Mpix. Tak naprawdę w większości scen oba typy pikseli zbierają jakieś informacje, bo ich zakresy się pokrywają, i można z nich wyciągnąć efektywne 8-10 Mpix. Widać to w S7Raw gdzie można suwakiem regulować proporcje "mieszania" pikseli S i R. Pokazywałem tu kiedyś crop z 10Mpix zdjęcia z S5 któremu usunięto filtr AA - było ostre co do piksela, bez śladu interpolacji.
    Pomijając cenę - matryca posiadająca i dupną rozdzielczość i dupną DR, a w zastosowaniach, gdzie duża DR naprawdę się przydaje jest mi całkowicie obojętne w jaki sposób będę musiał naświetlać, a kwestia wygody zależy tylko od dopasowania sposobu pomiaru światła do możliwości matrycy.

Teza, że małe piksele zbierają jakąś informację zwiększającą rozdzielczość układu jest fałszywa. Większa skuteczna rozdzielczość układu Super CCD wynika z jego ukośnego układu, małe piksele nie mają tu nic do rzeczy.

Domyślnie

Pomijając cenę - matryca posiadająca i dupną rozdzielczość i dupną DR, a w zastosowaniach, gdzie duża DR naprawdę się przydaje jest mi całkowicie obojętne w jaki sposób będę musiał naświetlać, a kwestia wygody zależy tylko od dopasowania sposobu pomiaru światła do możliwości matrycy.
    To jest jasne, natomiast nie można powiedzieć że technologia zwykłego bayera dogoniła już Super-CCD - przy tym samym rozmiarze matrycy raczej się to nie uda, natomiast matryca FF Super-CCD byłaby już wyraźnie lepsza od D3X.

Teza, że małe piksele zbierają jakąś informację zwiększającą rozdzielczość układu jest fałszywa. Większa skuteczna rozdzielczość układu Super CCD wynika z jego ukośnego układu, małe piksele nie mają tu nic do rzeczy.
    W S7Raw widać wyraźnie że te same piksele często pochodzą z obu typów (S i R). Więc to raczej nie jest tak, że te 12Mpix to tylko przeskalowane w górę 6Mpix.
    Natomiast nie badałem tego jakoś szczegółowo, bawili się za to dłubacze na prfc.

Strona 10 z 77 PierwszyPierwszy ... 891011122060 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów