Szukaj
Erie - to ile postawiłeś na pow. obrazku tych U-Pointow i napisz cos
o LCH jak to ugryźć.
Pozdr.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-03-2009 o 15:24 Powód: orto. ("ugryść")
Nikon System
dobra, analizujemy co chcemy uzyskać - chcemy, aby niebo zachowało swój kolor oraz kontrast między chmurami i tłem
są przykładowo dwie drogi:
- możemy tak jak poprzednicy moi szanowni zmieniać temperaturę barwową zdjęcia (ocieplać je) za pomocą różnych narzędzi, choćby klikając u-pointem szarym na tym niebieskim śniegu i wymazując jego działanie dla nieba, efekt jednakże mało przyjemny jest, gdyż śnieg na drzewach przybiera mało atrakcyjną zielonkawą barwę i trzeba by było dodatkowo to poprawiać
- wybieramy zatem drugą drogę - wspomniane LCH i selection u-pointy
1. klikamy w NX2 nowe przekształcenie i wybieramy Color > LCH
2. wybieramy chroma i przesuwamy myszkę na obszar sciekle niebieskiego śniegu obserwując w którym miejscu popjawia się uchwyt na krzywej korekcji
3. przesuwamy ten punkt mocno w dół (jakieś 80-90%), zmieniamy promień działania, tak aby pokrył cały niebieski wycinek widma (jakieś 45% to będzie) i otrzymujemy coś na kształt
4. nie zadowala nas jeszcze wygląd tego śniegu na dole zatem dorzucamy odrobinę color lightness- podnosimy je o jakieś 40% przy podobnym jak w poprzednim punkcie promieniu - otrzymujemy
5. no i teraz clou programu - selection u-pointy, które z plusem stosujemy dla śniegu na "podłodze" oraz drzewach, a z minusem dla nieba - jak sobie je dobrze poustawiamy (średnicę i lokalizację) to wyjdzie nam efekt jeszcze lepszy niż powyżej, a jak zrobimy to na szybko to mamy
edit: nie pamiętam ile było selection u-pointów - jakies 10 i widać od razu teraz że brakuje jednego z plusem na środkowych drzewach
Ostatnio edytowane przez Erie ; 08-03-2009 o 12:08
szkoda, że to już nie to samo forum...
No bardzo fajnie - wielkie dzięki !! Tylko jeszcze jedno małe pytanko i będę miał 100% wiedzy na ten temat.
Musimy stawiać U-Pointy zawsze z plusem i minusem czy U-Point z + pracuje nam tylko na zaznaczonym
obszarze czy jednak na pozostałym obszarze trzeba jednak stawiać z minusem aby nie zmienić
niechcący tego czego nie chcemy?
Dziękuję i pozdrawiam.
Nikon System
jak masz dodane przekształcenie i nie masz selection u-pointów to działa na całym obszarze
jesli jednak dodasz dowolny selection upoint (z plusem czy z minusem) to już przestaje działać na całości tylko odpowiednio jak masz plus to tylko na obszarze objętym plusem działa, jak masz minus to na obszarze całość - obszar minusa, dodadkowo minus moze ograniczać obszar działania plusa
najlepiej poćwiczyć sobie to przez dodanie przekształcenia colorize (z jakimś mocnym intensywnym kolorem) i dodawać kolejne selection upointy
Ok zrozumiałem dziękuję bardzo!
Pozdrawiam.
P.S.
Fajny ten NX2![]()
Nikon System
po poprawkach kontrastu i nasycenia (niektórym krytykującym się nie podobała poprzednia wersja, która jak zawsze powtarzam była tylko wskazówką JAK, a nie dokładnym przepisem - podobno za cieeeeemo było, to podniosłem jasność
)
A to moja propozycja, proszę o wyrozumiałość bo to mój debiut, że tak powiem w takim „konkursie” na tym forum.
Dół rozjaśniony metodą mieszania warstw „Screen”, reszta wymazana pędzlem minusowym i trochę Color Control Point’ów.
Ostatnio edytowane przez MiG ; 08-03-2009 o 17:39
Skontaktuj się z nami