Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    light-chroma-hue ale jak uzywac to pytanie do Erie :P
    podobnie jak opisane w tutku o filtrze polaryzacyjnym tylko akurat w drugą stronę (tam podbijany był niebieski, a tutaj osłabiany) - mam napisać dokładnie? to jak się obudzę...
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Erie - to ile postawiłeś na pow. obrazku tych U-Pointow i napisz cos
    o LCH jak to ugryźć.

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-03-2009 o 15:24 Powód: orto. ("ugryść")
    Nikon System

Domyślnie

dobra, analizujemy co chcemy uzyskać - chcemy, aby niebo zachowało swój kolor oraz kontrast między chmurami i tłem

są przykładowo dwie drogi:

- możemy tak jak poprzednicy moi szanowni zmieniać temperaturę barwową zdjęcia (ocieplać je) za pomocą różnych narzędzi, choćby klikając u-pointem szarym na tym niebieskim śniegu i wymazując jego działanie dla nieba, efekt jednakże mało przyjemny jest, gdyż śnieg na drzewach przybiera mało atrakcyjną zielonkawą barwę i trzeba by było dodatkowo to poprawiać

- wybieramy zatem drugą drogę - wspomniane LCH i selection u-pointy

1. klikamy w NX2 nowe przekształcenie i wybieramy Color > LCH
    2. wybieramy chroma i przesuwamy myszkę na obszar sciekle niebieskiego śniegu obserwując w którym miejscu popjawia się uchwyt na krzywej korekcji
    3. przesuwamy ten punkt mocno w dół (jakieś 80-90%), zmieniamy promień działania, tak aby pokrył cały niebieski wycinek widma (jakieś 45% to będzie) i otrzymujemy coś na kształt

4. nie zadowala nas jeszcze wygląd tego śniegu na dole zatem dorzucamy odrobinę color lightness - podnosimy je o jakieś 40% przy podobnym jak w poprzednim punkcie promieniu - otrzymujemy

5. no i teraz clou programu - selection u-pointy, które z plusem stosujemy dla śniegu na "podłodze" oraz drzewach, a z minusem dla nieba - jak sobie je dobrze poustawiamy (średnicę i lokalizację) to wyjdzie nam efekt jeszcze lepszy niż powyżej, a jak zrobimy to na szybko to mamy

edit: nie pamiętam ile było selection u-pointów - jakies 10 i widać od razu teraz że brakuje jednego z plusem na środkowych drzewach
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 08-03-2009 o 12:08

Domyślnie

No bardzo fajnie - wielkie dzięki !! Tylko jeszcze jedno małe pytanko i będę miał 100% wiedzy na ten temat.
    Musimy stawiać U-Pointy zawsze z plusem i minusem czy U-Point z + pracuje nam tylko na zaznaczonym
    obszarze czy jednak na pozostałym obszarze trzeba jednak stawiać z minusem aby nie zmienić
    niechcący tego czego nie chcemy?

Dziękuję i pozdrawiam.
    Nikon System

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fumio Zobacz posta
    No bardzo fajnie - wielkie dzięki !! Tylko jeszcze jedno małe pytanko i będę miał 100% wiedzy na ten temat.
    Musimy stawiać U-Pointy zawsze z plusem i minusem czy U-Point z + pracuje nam tylko na zaznaczonym
    obszarze czy jednak na pozostałym obszarze trzeba jednak stawiać z minusem aby nie zmienić
    niechcący tego czego nie chcemy?

Dziękuję i pozdrawiam.
    jak masz dodane przekształcenie i nie masz selection u-pointów to działa na całym obszarze

jesli jednak dodasz dowolny selection upoint (z plusem czy z minusem) to już przestaje działać na całości tylko odpowiednio jak masz plus to tylko na obszarze objętym plusem działa, jak masz minus to na obszarze całość - obszar minusa, dodadkowo minus moze ograniczać obszar działania plusa

najlepiej poćwiczyć sobie to przez dodanie przekształcenia colorize (z jakimś mocnym intensywnym kolorem) i dodawać kolejne selection upointy

Domyślnie

Ok zrozumiałem dziękuję bardzo!

Pozdrawiam.

P.S.
    Fajny ten NX2
    Nikon System

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fumio Zobacz posta
    ...Fajny ten NX2
    wiem

Domyślnie

po poprawkach kontrastu i nasycenia (niektórym krytykującym się nie podobała poprzednia wersja , która jak zawsze powtarzam była tylko wskazówką JAK, a nie dokładnym przepisem - podobno za cieeeeemo było, to podniosłem jasność )

Domyślnie

A to moja propozycja, proszę o wyrozumiałość bo to mój debiut, że tak powiem w takim „konkursie” na tym forum.
    Dół rozjaśniony metodą mieszania warstw „Screen”, reszta wymazana pędzlem minusowym i trochę Color Control Point’ów.

Ostatnio edytowane przez MiG ; 08-03-2009 o 17:39

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MiG Zobacz posta
    A to moja propozycja, proszę o wyrozumiałość bo to mój debiut, że tak powiem w takim „konkursie” na tym forum.
    Dół rozjaśniony metodą mieszania warstw „Screen”, reszta wymazana pędzlem minusowym i trochę Color Control Point’ów.

musisz trochę opanować ustawianie promienia u-pointów oraz korzystanie z tego pędzla selekcji, w tej chwili dość dokładnie można okreslić gdzie były one używane przez nieciągłości ich działania, a to błąd, bo wygląda sztucznie

jak na debiut jest bardzo udany

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów