Witam Szanownych Nikoniarzy!
Jestem wieloletnim użytkownikiem Systemu Minota i .... jestem zadowolony. Focę analogowym Dynaxem 7 i cyfrowym Dynaxem 7D. Jednak mimo tak "modnej" ostatnio cyfry, nadal moim podstawowym aparatem jest analogowy Dynax 7.
I ostatnio właśnie dotarło do mnie, że moja siódemka wieczna nie jest. Co będzie, kiedy za ileśtam lat moja analogowa siódemka padnie?? Minolty - jak wiecie - już nie maJest Sony, który kontynuuje System, ale... tylko w wersji cyfrowej. Wiem, że Nikon na początku tego roku zapowiedział wycofywanie się z tradycyjnej fotografi, ale chyba ciągle produkuje F6 i kilka szkieł dedykowanych do tradycyjnych korpusów. Poza tym, za 5-10 lat chyba jednak łatwiej będzie zdobyć analogowego Nikona, niż Minoltę, których już teraz praktycznie nie ma
Stąd własnie mój desperacki pomysł na zmianę Systemu.
Ponieważ C**** nie wchodzi w grę, jedyną alternatywą jest Nikon, którego zawsze darzyłem sentymentem. Dlatego własnie proszę Was o radę co wybrać (Wasz System jest dla mnie całkowicie nieznany):
1) Korpus - teoretycznie odpowiednikiem Dynaxa 7 jest F80. Ale zastanawiam się też nad F100. Czy różnica pomiędzy tymi koprusami jest warta różnicy w cenie?
2) Standardowy zoom - korzystam z Minolty 24-105/3,5-4,5. Bardzo dobre szkło o wartości około 2 tys. zł. (nowe). Jaki jest odpowiednik Nikona?
3) Standardowa stałka - u nas jest 50/1,7. Super szkiełko za niewielkie pieniądze. Czy macie cos podobnego?
4) Portretówka - rozumiem, że Tamron 90/2,8 z Waszym mocowaniem bedzie dobrym rozwiązaniem...
5) No i co w ogóle powieniem wiedzieć o Systemie? Czy warto zmieniać mój System z powodów wymienionych na początku tego postu??
Dzięki wielkie za ewentualną pomoc i pozdrawiam!
Wojtek
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami