Nie, dlatego, ze nie robiłes w rawach.oj glupi bylem ze robilem zdjecia z takimi efektami![]()
Szukaj
Nie, dlatego, ze nie robiłes w rawach.oj glupi bylem ze robilem zdjecia z takimi efektami![]()
Ostatnio edytowane przez 251kris ; 07-03-2009 o 20:24
D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900
"przycisk do papieru D200 i Zorka 4" - hehehe)
Sorry za ot![]()
24355050508080135105200...
www.jswierad.pl
Cofnąć się nie da, ale przecież zdjęcia w czerni i bieli mają swój urok. Poza tym masz wbrew pozorom bardzo szerokie pole do popisu, np.
1. PS lub jakiś dedykowany program do kolorowania zdjęćTu jest coś: http://www.black-and-white-to-color.com/ - efekt taki sobie, ale zawsze to coś. Ciekawe kiedy pojawi się coś, co automatycznie wykryje Ci twarze, sukienki, niebo, wodę, domy... i poprawnie to zakoloruje.
2. Zrobić w PS nowy dokument, wrzucić na półprzezroczystą warstwę dane foto i w miarę dokładnie starać się zamalować poszczególne obszary stuprocentowym kolorem, odpowiadającym pi razy drzwi kolorowi z przeciwnej strony koła kolorów w stosunku do tego, który powinien być na zdjęciu. Następnie umieszczasz w centrum punkt (kropka), na którym będzie trzeba skoncentrować uwagę. Pokazujesz to coś komuś przez kilkanaście-kilkadziesiąt sekund i podmieniasz na właściwe zdjęcie. Mózg będzie się starał dopasować odpowiednio kolory - przynajmniej przez kilka sekundTo tylko teoria, ale możesz spraktykować. Nie wiem, czy sprawdzi się przy bardziej złożonych zdjęciach. Przykład tu: http://www.moillusions.com/2007/10/b...-in-color.html
3. Wyodrębnić jeden z obiektów na zdjęciu, o dużej wadze dla zdjęcia, bo później będzie wyjątkowo podkreślony. Pokolorować ten obiekt. Efekt podobny do tego: http://desktoppub.about.com/od/editg...s/color_bw.htm choć sposób dojścia inny.
4. Trochę hardcore, i na początku myślałem o tym w kategoriach żartu, ale przy odrobinie inwencji może wyjść z tego coś oryginalnego. Kiedyś, w czasach, gdy dotknięcie ekranu rubina dawało mniej szans na przeżycie niż rosyjska ruletka, były takie nakładki na czarnobiałe telewizory. Po prostu szyba ze szkłem w kolorach płynnie przechodzących od błękitu (góra-niebo) poprzez bodajże jakieś beże aż do zieleni czy brązu na dole (ziemia). Nie pamiętam dokładnie - ale kiedyś takie cudo widziałemCzyli znowu PS i nakładanie "filterków".
5. Przerób zdjęcia w sepii na czarno-białe i już będziesz do przodu. Nie da Ci to koloru, ale... jak dla mnie sepia to dość badziewny efekt, wykorzystywany jak hmmm... nie za ciężkich obyczajów dziewczyna pracująca w porcieZdjęcia czarno-białe mają dużo większy urok.
A poniżej jeszcze kilka wariacji bazujących na dwubiegunowej skali barw:
5a. Poeksperymentuj ze zdjęciem tak, żeby nadać mu efekt symulujący high-key lub low-key. Fotoszoping znaczy się.
5b. Spróbuj nałożyć kolorek taki, żeby wyglądało to nie na sepię lecz na cyjanotypię. Z tej mało kto korzysta.
5c. Wykorzystaj filtr Posterize w PS i zrób z tego obrazek rodem z komiksu.
5d. Wymień biel na coś innego, najepiej wcale nie jasnego. Możesz na przykład zakolorować tło na czerwono, na wyższą warstwę w PS wrzucić swoje czarno-białę zdjęcie, a później pobawić się sposobem krycia warstwy. Ciekawe efekty uzyskasz na przykład przy hard light, linear burn, luminosity, darken color czy exclusion![]()
D90|S17-50|N35 1.8|N50 1.8|S70-200|SB600|tanie studyjne klamoty
10zł miesięcznie na jakąś fundację na rzecz dzieci - świata nie zbawisz, a kogoś uszczęśliwisz.
O, a może zapodasz linka? (Uwielbiam te nazwy własne programów, które są jednocześnie popularnymi słowami... chyba tylko w przypadku Windows nie ma problemu).
A swoją drogą - ma ktoś jakiegoś dobrego tutka do kolorowania zdjęć? Zdarza mi się kolorować jakieś starocie dla rodziny i znajomych.
PS. "Nowy dokument w Photoshop" - za dużo piszę manuali ostatnio
PS2. A pospieszyłem się... recolored.com, nie przypuszczałem, że się tak łatwo znajdzie![]()
Ostatnio edytowane przez FlashGordon ; 08-03-2009 o 11:20
D90|S17-50|N35 1.8|N50 1.8|S70-200|SB600|tanie studyjne klamoty
10zł miesięcznie na jakąś fundację na rzecz dzieci - świata nie zbawisz, a kogoś uszczęśliwisz.
FlashGordon super wstawka!!! naprawde duuuuzo info i porad na wykorzystanie innych "zamiennikow". Jednak chcialbym bardzo wrocic do kolorowego zdjecia i bede do tego dazyc. Dziekuje forumowicze!
Podobno jeden facet sposobem zdjął spodnie przez głowę...
Nie ma rzeczy niemożliwych (już starożytni Górale o tym wiedzieli). Nawet z koziej d... trąbe można zrobić. Oczywiście pozostaje jeszcze kwestia czasu, umiejętności i odpowiednich narządzi.
D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL
Skontaktuj się z nami