może ktoś jeszcze udzieli poważnej odpowiedzi i podzieli się doświadczeniami w z takich sytuacji
Szukaj
może ktoś jeszcze udzieli poważnej odpowiedzi i podzieli się doświadczeniami w z takich sytuacji
d5000, nikkor 18-105mm vr , N 35/1.8G , Helios-44m-4 2/58, sb-600
Oczekujesz, że ktoś napisze Tobie, jak złamać prawa fizyki? Mamy wilgotny klimat i kondensacja pary wodnej przy zmianie temperatur jest naturalną rzeczą. Oprócz metody z woreczkiem, możesz mieć dwie puszki, jedną do zdjęć na zimnie, drugą do zdjęć w cieple.
Możesz też przeprowadzić się do kraju, gdzie powietrze nie jest tak wilgotne. Na przykład w Finlandii problem parowania nie występuje. No chyba, że wchodzisz do sauny.![]()
Wyjmij lód z lodówki. Włóż do lodu jakiś obiekt. Gdy się schłodzi wyjmij go i wytrzyj szybko do sucha. Pomimo tego, że w kuchni lub w pokoju masz wilgotność na określonym stałym poziomie, na obiekcie skropli się para. Dlatego różnica wilgotności nie ma znaczenia, a jedynie różnica temperatur.![]()
Ostatnio edytowane przez freefly ; 17-10-2010 o 11:22
Wyjaśnij mnie zatem, dlaczego w Finlandii przy różnicach temperatur w okolicach 30 - 40 stopni, nie kondensuje się para wodna. Natomiast w Polsce wystarczy kilkanaście stopni i już wszystko paruje. Jak w powietrzu jest stosunkowo mało pary wodnej (niska wilgotność), to nie bardzo chce się ona skraplać.
Przyjmijmy, że w górach w zimie jest stosunkowo suche powietrze, to wchodząc do baru, gdzie siedzi kilkadziesiąt osób, do tego pracuje kuchnia należy się spodziewać, że pary wodnej będzie więcej niż na zewnątrz. Sama różnica temperatur nie wystarczy do kondensacji, potrzebna jest jeszcze odpowiednia wilgotność.
jak zatem radzą sobie ci którzy robią zdjęcia ślubne zimą a mają do dyspozycji tylko jeden korpus
d5000, nikkor 18-105mm vr , N 35/1.8G , Helios-44m-4 2/58, sb-600
aparat + kit www.korzewa.com
Mam bardzo poważny problem!
Proszę o pomoc, mianowicie zaparowała mi przednia soczewka obiektywu AF 80-200 mm f/2.8D ED, odkręciłem ją przetarłem, ale ta przednia soczewka składa się chyba z dwóch soczewek i pomiędzy nimi jest para, rozkręcić się tego nie da. Zaparowała mi z tego powodu, że byłem na kajakach i do plecaka dostało się trochę wody i do wnętrza obiektywu, ale tylko do okolic przedniej soczewki.
Co proponujecie?
Skontaktuj się z nami