Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zaparowany obiektyw

Witam.
    Chciałbym zapytać tych, kt orzy mają takie doświadczenia, jak radzą sobie z zaparowywaniem obiektywu w warunkach, kiedy wejdziemy z zimowego klimatu do pomieszczenia na ciepłą herbatkę. Po herbatce, kiedy chcemy dalej fotografować często na obiektywie/filtrze zbiera się para. Oczyszczenie tego to jest pewnego rodzaju wyzwanie. A może ktoś ma jakiś przemyślany sposób na tę herbatkę?
    2xDXXX i trochę szkieł

Domyślnie

Zwróć uwagę na to, że zaparowany jest nie tylko obiektyw, ale i np. lustro, matówka, wizjer. Skroplona para osiada również na elektronice.
    Także - in general - unikałbym takich sytuacji raczej. I dał aparatowi czas na "przystosowanie" się do nowej sytuacji

Te same problemy mam zawsze będąc na nartach. Staram się nie wchodzić z aparatem do tych mini-barów z herbatkami. Zwykle proszę znajomych, żeby kupili, a sam wypijam na zewnątrz
    24355050508080135105200...
    www.jswierad.pl

Domyślnie

Hej, dopóki sprzęt będzie ochłodzony, w ciepłym pomieszczeniu będzie wydzielała się na nim para wodna i ciągłe przecieranie nie ma sensu. Co najwyżej możesz miec problem, gdy para wodna (a w późniejszej postaci - woda) dostanie się do środka i spotka się z np elektroniką lub mechanizmami np AF.

Po wejściu do pomieszczenia polecam pozostawic aparat w futerale na jakiś czas, aby "odtajał".

Tej zimy miałem z tym trochę problemów, więc ostrzegam z czystym sumieniem - uważaj na niskie temperatury, bo to delikatny sprzęt

O ile dobrze pamiętam, takie tematy już były poruszane na forum, przez wyszukiwarkę zasięgniesz więcej informacji.

Pozdrawiam.

Domyślnie

Jest na to sposób, ale trwa to jakieś 15-20 minut... (więc nie jest doskonały).
    Jak wchodzisz zimą do karczmy to przed wejściem włóż aparat z odsłoniętym obiektywem (bez dekla znaczy się) do torebki foliowej i szczelnie ją zawiąż. Wypij herbatkę z prądem, a przez ten czas temperatura sprzętu powoli się wyrówna z temperaturą otoczenia (mikroklimat z wnętrza torebki stopniowo ustąpi "makroklimatowi" z karczmy) i nasz sprzęt będzie gotowy do strzału... Czas "kwarantanny" jest uzależniony od różnicy temperatur...

To nie tylko teoria... To działa
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Dziękuję kolegom, którzy zabrali głos i proszę następnych. Ostatnio fotografując w Jakuszycach (Memoriał Jana Mądrego i Bieg Jeleniogórski ), po kilku godzinach na mroziku Organizatorzy zaprosili na herbatkę i stało się to, o czym pisałem. Teraz przede mną Mistrzostwa Polski (będzie nasze Złotko - Pani Justyna) i muszę lepiej się przygotować oraz nie powtórzyć błędów, które popełniłem poprzednio.
    2xDXXX i trochę szkieł

Domyślnie

jak kolega Skibek mowi wrzucic do woreczka szczelnie zamknac np recepturka i powinno byc ok

Domyślnie

ja na taką okoliczność mam przygotowane w plecaku torebki strunowe nieco większe niż rozmiar A4, a w nich osuszacze krzemowe.
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Albo po prostu wrzucić aparat do plecaka, który ma gąbkę, materiał itd. Działa to jak izolator, więc jak włożymy aparat o temperaturze bliskiej zera do plecaka o temperaturze bliskiej zera, to mamy tam skumulowane tyle zimna, że przez 20 minut nie ogrzeje się zbytnio. Więc po wyjściu mamy zimny aparat i nie martwimy się parowaniem. A samo parowanie to wynik zetknięcia się ciepłego powietrza z zimną powierzchnią (szkło, metal). Różnica temperatur powoduje skroplenie się wilgoci zawartej w powietrzu. W plecaku/torbie aparat jest odizolowany (otoczony zimnym powietrzem) i parowanie mu nie grozi.

Domyślnie

panowie fajnie jest mieć czas na schowanie aparatu i powolne go ogrzanie ale co robicie kiedy tego czasu nie ma. Fotografujecie np przygotowania do ślubu potem wyjście kilka zdjęć na mrozie potem do samochodu znowu wyjście , kościół wjście i heja na sale jak sobie z tym radzicie czy puszki i obiektywy mocno parują jeśli na dworze robimy zdjęcia dosłownie kilka minut?
    d5000, nikkor 18-105mm vr , N 35/1.8G , Helios-44m-4 2/58, sb-600

Domyślnie

Miej ze sobą suszarkę na baterie.
    aparat + kit www.korzewa.com

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów