Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Złośnik

Oszczędny w słowach Awatar Teri
    Miasto
    Wasilków/Białystok

Domyślnie Złośnik

Proszę o komentarze i konstruktywną krytykę.

Domyślnie

Mnie troche przeszkadza ten wyjarany sweterek. Nie wiem czy wyostrzony mocno ale bokeh zwlaszcza po lewej taki kaszowaty, jakby przeostrzony ale mogę sie mylić.
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Miasto
    Wasilków/Białystok

Domyślnie

W jaki sposób mogę to poprawić? Takie ziarno rzuciło mi się już w momencie robienia zdjęcia. Kombinowałam trochę z nefem i coś takiego wyszło.

Miasto
    Wasilków/Białystok

Domyślnie

A sweterek prany w Vizirze... :P

Domyślnie

zeby poprawic trzeba poczytac proponuje lekture strony www.szerokikadr.pl a ziarno zalezy od ISO czym wyzsze ISO tym wieksze ziarno

[edit: tak jak myslalem zdjecie bylo robione na ISO 1600 wiec ziarna nie da sie uniknac a tak na marginesie ty chyba to zdjecie w nocy robilas bez swiatla f/1,8 czas 1/25" (?? nie rozumiem) ISO 1600

Domyślnie

Pobaw się z levels'ami i powinno dać się to zredukować...ewentualnie nałożyć maskę na bluzę i przyciemnić.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Miasto
    Wasilków/Białystok

Domyślnie

De facto zdjęcie było robione w ciemnym lesie Wieczorem... Nigdy jeszcze nie robiłam zdjęć na pełnym manualu, więc możliwe, że sobie aparat coś tam poustawiał...

Domyślnie

nie!! nie maskę.. nie levele.. białe sprowadzone do szarości wygląda jeszcze gorzej.. jeśli sweterek był biały.. jaki ma wyjść na zdjęciu??? ma być biały!!!! i nie daj sobie wmówić nic innego.. inna sprawa ze nie wygląda to najlepiej. wcale nie uważam że odciąga uwagę że wypalony itd.. bo potrafię sobie wyobrazić że tak ma być!! chodzi o to że przez jego mocną biel twarz traci na wyrazistości.. ziarno? daj spokój wiem że bardzo popularne ostatnimi czasy są zblurowane, przesadnie miękkie mdłe zdjęcia kobiet bez wyrazu.. ale jeśli komuś brak smaku i wyobraźni.. idzie na łatwiznę podziwiając plastik.. bo często zamiast wyobraźni.. ludzie używają Photoshopa..

pozdrawiam serdecznie
    ogólnie analogowo..
    www.lizakowski-photo.art.pl

Domyślnie

Podobnie jak kolega nord, odradzam maske bo biala plama zmieni sie na płaską szarą i efekt pewnie bedzie gorszy. Jesli robilas w rawie/nefie to moze sprobować wyciagnac chociaz kilka detali sweterka zeby zlamac te jednolita plame. Co do ziarna - sam jestem zwolennikiem ziarna, jednak moim zdaniem szum elektorniczny dodatkowo wyostrzony nie zawsze dziala na korzyść. NAkurat w Twoim portrecie nie ma zbyt duzo tla, wiec nie rzuca sie tak bardzo w oczy, moja wczesniejsza uwaga dotyczyla raczej tego, ze przy wyostrzaniu, moze warto czasem pozostawic pewne fragmenty takie jak wypluła puszka. Bron boze silic sie na sztuczne bokehy pseudo 1.4 czy 1.2. Zreszta taki bokeh jest trudny do zrobienia metodami Photoshopa, zwyykle widac ze było kombinowanie.

Pozdr.
    Nadszedl ten dzien kiedy opuscilem swiat elek i korpusow z logo C ... Powitalem korpus Nikona
    Nikon 1800 (s)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teri Zobacz posta
    De facto zdjęcie było robione w ciemnym lesie Wieczorem... Nigdy jeszcze nie robiłam zdjęć na pełnym manualu, więc możliwe, że sobie aparat coś tam poustawiał...
    plecam jednak tryb FULL MANUAL robienie tysiecy zdjec na manualnych ustawieniach wiecej sie tak nauczysz niz zeby Cie automat prowadzil. Tryb M to zupelnie inna bajka, przyslona (f) i migawka. Eksperymenty i zabawa lepiej jak automatyka aparatu.

Uprawnienia umieszczania postów