Szukaj
daje po gałkach,ale ciekawie jak dla mnie.
jak to uzyskać?
przeciez napisał
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
D700 + 35 + 85 i po co więcej?
Zdjęcie jak zdjęcie, zwyklak, chodzi mi o konwersję do BW, próbuję na różne sposoby - również mikserem kanałów, ale czasem jak zobaczę tu na forum BW to mi kopara opada i wracam do deski kreślarskiej...
D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \
Bo tak naprawdę mikser kanałów czy mnożenie to dopiero początek drogi w ciekawym bw. Do tego w następnym etapie dochodzą warstwy z maskami na poszczególne fragmenty kadru, dobry dodge&burne, itd, itp. Mz nie ma określonego przepisu. Każde zdjęcie w zależności od charatkeru i naświetlenia robi się inną droga.
No właśnie też mam odczucie że jest tak jak piszesz i że samo dobre zdjęcie koloru mikserem to jeszcze nie wszystko i praca dopiero zaczyna się na warstwach i maskach aż do uzyskania odpowiedniego efektu, natomiast jeśli się skopie pierwszy etap to pewnych odcieni szarości na zdjęciu już nigdy nie będzie bez względu na to jaką obróbkę zastosujesz później - dobrze myślę?
D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \
mocno na nie... konwersja takiego zdjęcia do BW doprowadziła zamiast do wydobycie kształtu, formy ze zdjecia kolorowego do tego, że zdjęcie przestaje prezentować cokolwiek - jeden wielki oczopląs, 5 sekund i migrena gwarantowana![]()
szkoda, że to już nie to samo forum...
No właśnie - starałem się wydobyć jak najwięcej odcieni szarości, a wyszło jak wyszłoale się nie poddaje - jeszcze Was zaskoczę wypasionym BW
![]()
Ja myślę, że jak do nauki to wybrałeś sobie dość trudny materiał, który w dość łatwy sposób można doprowadzić do efektu o którym napisał Erie. Wybierz może jakieś mniej wymagające zdjęcie, takie gdzie kształty i formy są bardziej regularne i większe i wtedy tak naprawdę możesz pokombinować i zobaczyć co jakie daje efekty - choć fakt faktem, że jednej uniwersalnej metody nie ma i wszystko zależy od materiału wejściowego.
Miałem się nie odzywac, ale co mi ubędzie:
Zrób kolorowe zdjęcie danego obiektu(pejzaż, pomnik... itd) następnie przestaw aparat na BW i powtórz sekwencję.
Obrób w PS tak czarno-białe zdjęcie by Ci samemu kopara opadła.....
Mając materiał wyjściowy, taki do którego będziesz mógł porównywać konwersję BW kolorowego zdjęcia.
Poćwiczysz i się nauczysz mając wzorzec do którego będziesz dążył.
Pozdrawiam i powodzenia.
Ps. chyba nie nadawałbym się na nauczyciela......![]()
Skontaktuj się z nami