A istnieje jakas inna metoda zeby dzialala bez kabli i bez grzebania ?
Szukaj
A istnieje jakas inna metoda zeby dzialala bez kabli i bez grzebania ?
Tak. Wbudowana fotocela...
Ale o tym pisaliśmy ;p
posiadam lampke juz od dluzszego czasu, wbudowana fotocela dziala niestety na drugi blysk lampy wyzwalajacej :/ daje to jednak mozliwosc uzytkowania z aparatami typu poin and shot - juz probowalem dziala niesamowicie
pogrzebalem troche w bebechach i wyprowadzilem gniazdo mini jack 2.5 (podlaczone do stykow klawisza test) dziala z wyzwalaczami chinskimi przynajmniej moim V2s.
jedyny problem to manual (lampa przechodzi w stan uspienia po paru minutach), jednak przy ustawieniu na fotocele, pozostaje na czuwaniu non stop. Pojawia sie jednak kolejny problem, mianowicie fotocela jest nadal aktywna i blyski innych aparatow w miejscach publicznych moga ja wyzwolic. Pozostaje zakleic okienko fotoceli lub dodaj wylacznik fotoceli.
Ogolnie uzywam jej jako podstawowej lampy wyzwalajacej w moim zestawie, moze wlasnie przez prostote obslugi.
D80, N18-70 N55-200 N50/1.8 S105/2.8, S EF-530 Super, N Di-622, V 285HV plus dodatki
po wielu obawach i po przeczytaniu postów kupiłem sobie też Di622 - jako dla amatora to mi wystarczy a za resztę z odkładanej kasy na sb 900 coś sobie może dokupię innego do nikona - pozdrawiam Piotr
NIKON D80 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6 ED -dopiero początek
Witam
Ja właśnie wczoraj kupiłem i dziś zwracam
Ogólnie miała to być lampa rezerwowa, "na wszelki.."
Problem jednak w dwóch rzeczach.
1 ) Mój egzemplarz włączał się bez problemu, jednak po naładowaniu i wyłączeniu nie dało się go ponownie włączyć, konieczne było otwarcie klapki z bateriami (Sanyo Eneloop). Jest to jak dla mnie nie do przyęcia, aczkolwiek przypuszczam że to mój egzemplarz tak ma. (PROŚBA O SPRAWDZENIE)
2 ) Pokrycie światłem przy szerokim kącie 17mm DX czyli około 28 mm widoczna winieta na rogach > zdęcie z 2-3 metrów na białą ścianę najlepiej to obrazuje. (PROŚBA O SPRAWDZENIE).
Pozostałych uwag po pobieżnym obejrzeniu nie mam Lampa naświetla ładnie powtarzalnie i z palnikiem na wprost pozwala na 2-4 krotme błyśnięcie raz za razem na 3-4 m, czyli przyzwoicie.
Jeszcze raz prośba do posiadaczy o sprawdzenie tych mankamentów u Was, szczególnie nierównego krycia przy szerokim kącie, bo nie ukrywam że gdybym wylosował jakiś trefny egzemplarz, a u innych wszystko jest OK, to może spróbuję szczęścia ponownie.
dzisiaj sprawdzałem po naładowaniu i wyłączeniu było ok za każdym razem działał
NIKON D80 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6 ED -dopiero początek
I jak sprawa z tym winietowaniem? Sprawdził ktoś na swoim modelu, oprócz @Raf007?
Też zainteresowałem się tą lampą i nie chciałbym podobnych problemów na szerokim kącie.
Był: D300s|N35 1.8|SB-800. Jest: F65|D600|N50 1.4D|S70-200 2.8|SB-800
Mnie interesuje mozliwosc wspolpracy z 50/1.8 lub 35/1.8 lub f2.
Chcialbym uzywac w takim tandemie do doswietlania w klubach,koncertach, ale zachowujac oczywiscie wiele z zastanego.
Jak sie zachowuje ta lampa? Czy i-TTL sam zalatwi sprawe, czy trzeba bedzie zmniejszac moc, cos kombinowac itp.
Wystarcza mi w zupelnosci mozliwosc pracy na "dobrym automacie" w polaczeniu z D70s. Zatrybi?
>>> Pozdrawiam <<<
Czy ktoś z posiadaczy moglby sie odniesc do postu mojego i kolegow wyzej?
>>> Pozdrawiam <<<
Jednak i ja się na nią skusiłem wczorajszego popołudnia. Dziś postaram się sprawdzić to winietowanie.
Igorsky - nie do końca zrozumiałem twoje zapytanie odnośnie doświetlenia lampą jednocześnie zachowując sporo ze światła zastanego.
Wczoraj wstępnie testując lampę iTTL sprawował się dobrze.
Śmiesznie głośno się zachowuje przy zmianie ogniskowej
A i jako "slave" działa fajnie. Szkoda tylko, że wyzwalana jest poprzez lampę wbudowaną w trybie iTTL, ale może uda się to w praktyce wykorzystać - widziałem jakieś pseudo dyfuzory na wbudowaną lapmę :P
Był: D300s|N35 1.8|SB-800. Jest: F65|D600|N50 1.4D|S70-200 2.8|SB-800
Skontaktuj się z nami