Close

Strona 5 z 62 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 682

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

No dobra, zapiąłem ją w końcu na aparat. W stopce trzyma się bardzo sztywno (przynajmniej na początku), tak sztywno, że miałem potem problem z wyjęciem lampy . Poniżej kilka fotek. Zanim zaczniecie je oceniać, parę słów wstępu: zdjęcia nie były w żaden sposób obrabiane, poza lekkim podniesieniem ekspozycji w CNX2 (czasem błysnąłem po prostu ciut za słabo), WB w aparacie na auto, oczywiście wymaga poprawy, ale na to przyjdzie czas. Robione były z ręki aparatem D60 + kitowy obiektyw 18-55, lampa wycelowana w sufit, w trybie manualnym. Jest to moja pierwsza "poważna" lampa, więc nie usiłuję nikomu wmawiać, że fotki są perfekcyjnie naświetlone, itp. Niemniej jednak dla mnie, robiącego do tej pory zdjęcia wyłącznie z lampą wbudowaną efekt jest piorunujący, wreszcie mogę strzelić z odległości metra nie martwiąc się o prześwietlenie fragmentu kadru. I jeszcze jedno - bałagan na fotkach nie podlega krytyce

1.

2.

3.

4.

Ktoś wcześniej pytał o dyfuzor - szukałem na szybko w Internecie, ale nie znalazłem nic, pytałem też w sklepie fotozakupy.pl, ale gość nie wiedział jaki rozmiar pasuje na Di622. Trzeba po prostu wziąć ją do sklepu i przymierzyć.
    Mnipu - zdalne błyskanie przetestuję nieco później, chwilowo nie bardzo mam czas na zabawę.

Pzdr
    M

Domyślnie

Pogratulować dziewczynki. Bardzo sympatyczna

A co do dyfuzorów to masz rację. Trzeba wziąć lampę dymać do sklepu i poprzymierzać jakieś sabinkowate albo metzowate.

Pozdrawiam
    SethCracow
    Nikon jest, światło zawsze jakieś też jest, tematów bez liku a czasu za cholerę

Domyślnie

a działało to bedzie w CLSie? chociaz jako slave?
    czy slave to tylko fotocela?
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturjb Zobacz posta
    a działało to bedzie w CLSie? chociaz jako slave?
    czy slave to tylko fotocela?
    Tylko fotocela.

Pzdr
    M

Domyślnie

Hmm..
    Właśnie zastanawiam się nad lampą.. Na start..
    600ki nie kupie w tej cenie to już stwierdzałem że jakoś lepiej zacisnę tego pasa i kupie 900ke już na poważnie..
    Ale widzę że ta lampka za tą cenę sprawuje się ok..
    I może na początek wystarczyć..
    Będę musiał sie zastanowić i policzyć złotówki..

Domyślnie

jesli chodzi o uk to tutaj jest taniej: http://www.warehouseexpress.com/prod...px?sku=1026074
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

I na takie właśnie wypowiedzi czekałem. Z lampą nissin związane są moje dobre wspomnienia (zenith ip.-dobra powtarzalność błysku- po opanowaniu był to dobry kumpel). Kupuję. Mi wystarczy. Dzięki za wstępne opinie.
    Nikon D90 + nikkor 18-105, 70-300, Tokina 11-16, Nissin Di622 +T350 z fotocelą, szkiełka M42 pierścienie filtry i inne...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GeparD Zobacz posta
    jesli chodzi o uk to tutaj jest taniej: http://www.warehouseexpress.com/prod...px?sku=1026074
    a tutaj jeszcze taniej przed chwilka zamowilem http://www.7dayshop.com/catalog/prod...ucts_id=103969
    co do dyfuzorka, znalazlem info że, Stofen omni (OM-C) bedzie pasowac idealnie, zerknijcie tutaj: http://www.bristolcameras.co.uk/p-st...i622-om-c-.htm
    "Love is like a Rubix Cube, there are countless numbers of wrong twists and turns, but when you get it right, it looks perfect no matter what way you look at it”

Domyślnie

Super, dzięki za info, w polskim sklepie tez można dostać ten dyfuzor: http://stofen.pl/omnibounceomc-c-2.html

Pzdr
    M

Cytat Zamieszczone przez filvz Zobacz posta
    co do dyfuzorka, znalazlem info że, Stofen omni (OM-C) bedzie pasowac idealnie, zerknijcie tutaj: http://www.bristolcameras.co.uk/p-st...i622-om-c-.htm

Domyślnie

Dostałem dziś tą lampę. Porównując do SB-900 wydaje się jakby ta lampa nic nie miała . Ale to takie pierwsze wrażenie.
    Co do jakości obudowy nie mam zastrzeżeń. Plastik jak to plastik - chyba taki sam jak w sabince. Po włączeniu dosyć głośno zachowuje się zoom - ale niestety SB-900 najcichsza też nie jest. Po próbach na przemian SB-900 i Nissin Di622 różnice są następujące:
    - w pracy na TTL Nissin naświetla o jakieś 0,3 EV ciemniej ( i raczej jest to reguła)
    - niestety Nissin posiada źle skalibrowane wspomaganie autofokusa - nie trafia w środek kadru, tylko gdzieś dużo dużo wyżej ( i to jest chyba jedyna wada tej lampy)
    - druga dużo mniejsza wada to niezbyt ciche zachowanie podczas pracy - jest taki jakiś stały sygnał co jakieś 4-5 sekund, ale do tego można się przyzwyczaić

Bardzo łatwo i przyjemnie pracuje się tutaj na ustawieniach manualnych lampy.
    Fakt, że liczba przycisków jest ograniczona do minimum sprawia, że szybkie przełączanie nie stanowi problemu.

Przy najbliższej okazji sprubóję pracować na Nissinie zamiast na SB-900. Zobaczymy czy jest to wykonalne .
    I czy różnica w jakości będzie tak kolosalna jak w cenie. Po pierwszych próbach mogę stwierdzić, że raczej nie.

Wiem, że trudno twierdzić, że Nissin Di622 jest konkurentem SB-900. Tak naprawdę w sabince wykorzystuje jedynie TTL i M.
    Te same tryby pracy są w Nissinie. Czy potrzebuję dodatkowych funkcji SB-900 - na razie nie. Ale wcale nie żałuję, że ją kupiłem.

W pracy bezprzewodowej pracuje tak jak powinna - lampa wbudowana lub sabinka wyzwala ją bezproblemowo (w pomieszczeniach).
    Nie wiem jak to będzie na zewnątrz.

A co do wytrzymałości Nissina to czas pokaże.

Strona 5 z 62 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów