Close

Strona 19 z 69 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 682

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mnichu33 Zobacz posta
    jaki do niej pasuje dyfuzor - chcę kupić na allegro zadaję pytania sprzedającym i cisza ... może ktoś z Was mi podpowie ..pozdrawiam
    Witam. Ja kupiłem razem z lampą na allegro u sprzedającego o nicku "Kubisek". Tu masz link do aukcji
    http://www.allegro.pl/item628449074_...0_metz_54.html
    Zadzwoń do kubiska i upewnij się że to ten. Ja go kupiłem i pasuje.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Bogdan W ; 10-05-2009 o 20:10

Domyślnie

ok - dzięki
    NIKON D80 + AF-S DX Zoom-Nikkor 18-135 mm f/3.5-5.6 ED -dopiero początek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Igorsky Zobacz posta
    No wlasnie na wesele to raczej sie nie nadaje z tego wzgledu, ze nie mozna na niej w 100% polegac, tak jak na Nikonowskich. Dla typowego amatora dla przyjemnosci w sam raz.
    Miałem okazję w piątkowy wieczór przekonać się, że czasami Nissin może pobić SB800 :]

Był sobie pewien bal i - jak to zwykle bywa - robienie zbiorowej pamiątkowej foty.

A, że ludzi sporo - by wszystkich ogarnąć, zdjęcie robiliśmy z odległości ok 10-12 metrów.

Ja - D40 + N18-55 + Nissin Di622 --> palnik na wprost manual max. siła błysku.
    Kolega - D60 + N18-55 VR + SB800 --> palnik na wprost manual max. siła błysku.

Mnie się udało w miarę doświetlić zdjęcie - oczywiście rewelacji nie ma.
    Kolega poległ - zdjęcie ciemne, a drugiej szansy nie dostał - ekipa rozeszła bawić się dalej :P

Reasumując - czasami nawet SB może zawieść w nieoczekiwanym momencie
    Był: D300s|N35 1.8|SB-800. Jest: F65|D600|N50 1.4D|S70-200 2.8|SB-800

Domyślnie

No wlasnie MANUAL. TTL dalby ci zapewne niedoswietlone zdjecie. Zreszta nie wiadomo do konca. Ta lampa jest nieprzewidywalna w TTlu.

Dla mnie dyskwalifikujace dla tej lampy jest doswietlanie pod swiatlo z palnikiem na wprost. Nie wiem jak to sie dzialo, ale za kazdym zdjeciem prawdopodobnie palnik w jakis spsob nie "sprzegal" sie z puszka i w konsekwencji zdjecie totalnie nieostre.

Pozostalem dalej zagorzalym wielbicielem zastanego.
    >>> Pozdrawiam <<<

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sap Zobacz posta
    Miałem okazję w piątkowy wieczór przekonać się, że czasami Nissin może pobić SB800 :]

Był sobie pewien bal i - jak to zwykle bywa - robienie zbiorowej pamiątkowej foty.

A, że ludzi sporo - by wszystkich ogarnąć, zdjęcie robiliśmy z odległości ok 10-12 metrów.

Ja - D40 + N18-55 + Nissin Di622 --> palnik na wprost manual max. siła błysku.
    Kolega - D60 + N18-55 VR + SB800 --> palnik na wprost manual max. siła błysku.

Mnie się udało w miarę doświetlić zdjęcie - oczywiście rewelacji nie ma.
    Kolega poległ - zdjęcie ciemne, a drugiej szansy nie dostał - ekipa rozeszła bawić się dalej :P

Reasumując - czasami nawet SB może zawieść w nieoczekiwanym momencie
    Pytanie jaką przysłonę i czułość miał ustawione kolega, a jaką Ty. Może po prostu skopał zdjęcie złymi nastawami w puszce...

Pzdr
    M
    http://www.flickr.com/photos/marcinko137/

Domyślnie

Witam!
    Jeżeli chodzi o rzekomą małą przewidywalność i powtarzalność, to śmiem twierdzić, że wynika ona w dużej mierze z błędów pomiaru w body. To przecież aparat mierzy światło i podaje dane do lampy. Powtarzalność i prawidłowość pomiarów w modelach niższych niż D200 jest mocno wątpliwa. Fakt, że do topowych modeli nikt nie podpina tej lampy. Dlatego tak naprawdę nie mamy pewności, że to ona jest winna jej złej ekspozycji. Może ktoś zrobi próby na "konkretnej" puszce, wtedy można będzie bardziej jednoznacznie wydać opinię.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siwyozzman Zobacz posta
    Powtarzalność i prawidłowość pomiarów w modelach niższych niż D200 jest mocno wątpliwa.
    nie zartuj sobie....
    pixel 4a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez markow Zobacz posta
    nie zartuj sobie....
    Jeżeli myślisz, że różnica w cenie klasy amatorskiej i tej bez programów tematycznych jest tylko w uszczelnieniu, wytrzymałości i np.ilości pól AF to się grubo mylisz. Na tym forum jest mnóstwo wątków, gdzie ludzie skarżą się na fakt różnicy ekspozycji,WB na b. podobnych kadrach. Dotyczy to zwykle serii D dwucyfrowych.

Domyślnie

sama przymierzam się do zakupu tej lampy i tak szperając na necie, trafiłam na taką stronę :http://www.modsynergy.com/review187.html

Może kogoś zainteresuje. Jest tam kilka przykładowych zdjęc z tej lampy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darma Zobacz posta
    sama przymierzam się do zakupu tej lampy i tak szperając na necie, trafiłam na taką stronę :http://www.modsynergy.com/review187.html

Może kogoś zainteresuje. Jest tam kilka przykładowych zdjęc z tej lampy.
    Czyli palnik na wprost w automacie = widze ciemność. Lampa ok pod warunkiem, że pracuje się w manualu. Ten mini test to potwierdza.
    D40 | N18-55 | T28-75 | N60 | N35 | SB600 i 4 baterie |

Strona 19 z 69 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów