Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 73

Wątek: Problem z D40

Domyślnie

witam jestem tutaj nowa, nazywam sie Ania i to mój pierwszy post
    na początek witam wszystkich i z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc

Na Gwiazdkę dostałam od narzeczonego lustrzankę Nikon d40kit, zakupioną w MediaMarkt w Holandii. Nie powiem, jak dla takiego amatora jak ja, to fajna zabawka. Mam jednak problem... ( Na jakiś czas byłam w Holandii u chłopa. Aparat działał bez zarzutu! Jednak wracając do Polski, chciałam obejrzeć zdjęcia... zobaczyłam że aparat jest na trybie ON cały czas... musiałam zapomnieć wyłączyć i prawdopodobnie sie rozładował. Więc wyłączyłam go i schowałam do futerału. Po przyjeździe do domku, wyciągnęłam baterie, naładowałam ją. Włączyłam aparacik i... NIC... nie działa... żadna ikona się nie świeci w wizjerze... po prostu jest tak samo jak na wyłączeniu... zero jakiejkolwiek reakcji. Próbowałam zresetować... też nic nie dało... I teraz mam problem, ponieważ nie wiem czy bez dowodu zakupu (paragon) polski Nikon przyjmie gwarancję...o ile się nie mylę, jest międzynarodowa... Dlatego piszę do Was, moi Drodzy, bo jesteście mądrzejsi ode mnie. Czy ktoś wie, jak rozwiązać ten problem, bądź miał taki sam jak ja??

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    malownicza wieś Słocina, co to już jej ni ma...
    Wpisów
    37

Domyślnie

Carinio, czy jak ładowałaś baterię, to ładowarka była choć trochę ciepła?
    Też tak miałem, gdy podczas zgrywania zdjęć via USB, usnąłem w fotelu. Jak się obudziłem, wszystko było wyłączone. Bateria rozładowana do zera. Gdy się podłączy body kablem do kompa, LCD cały czas świeci i może rozładować baterię do zera. Jest to bardzo szkodliwe dla baterii. Podobnie będzie, gdy zostawisz sprzęt włączony na słabych bateriach przez dłuższy czas. W trybie czuwania jakiś prąd płynie i może rozładować baterię poniżej dopuszczalnej wartości.
    W moim przypadku skończyło się szczęśliwie. Po kiku podłączeniach do ładowarki, wreszcie się zaczęła ładować i czuć było miłe ciepełko. Do dzisiaj działa bez problemu.
    Spróbuj więc podłączyć baterię do ładowarki, sprawdzając po kilku minutach czy zaczyna się grzać. Jak nie, wyjmij i włóż baterię. Myślę, że za którymś razem ruszy ładowanie. Naładuj na full i będzie raczej OK.

PS
    Zanim oddasz sprzęt (na miesiąc lub dłużej) do serwisu, pożycz od kogoś naładowaną baterię i sprawdź czy sprzęt działa.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 07-03-2009 o 17:01 Powód: zacina się ALT i pisze mi łąduje miast ładuje
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

hmm... jak sprawdzalam raczej się nie grzała... własnie zapomniałam o tym napisać... najlepsze jest to, że gdy próbowałam podłaćzyć aparat do komputera... niestety nawet nie został wykryty ( zaraz postaram się napisać co z tym ładowaniem.. a powiedz mi, czy dioda ładowarki jest miernikiem, którym mam sie sugerować czy w tym wypadku raczej nie?
    ...zdjęcia zatrzymują czas... lubię go zatrzymywać...

autograf
    Gość

Domyślnie

Jest.

Dioda "miga" - bateria w trakcie ładowania. Dioda świeci się ciągle - bateria naładowana.

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Nie pamiętam jak było w moim przypadku, ale zdaje się, że migała tak, jakby się ładowała, a się nie ładowała - ładowarka zimna. Gdy się obudziłem po kiku godzinach, to zdaje się, że dalej migała. Normalnie to ładuje się do 2 godzin i przestaje migać - świeci światłem ciągłym.
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 07-03-2009 o 17:02 Powód: zacina się ALT i pisze mi łąduje miast ładuje
    Зоркий 4 | ЛОМО-компакт-автомат | Prakitica MTL50 | D60 | D80 | kilka słoików | Nokia... Szczyt marzeń: D500 | 24-70/2.8

Domyślnie

Autograf: nie no... to, to ja wiem z tym, że czy jeśli bateria się nie "grzeje" to sugerować się diodą?
    SlaWasII: no własnie o to pytam... kurde jak na razie nie czuje ciepła... teraz tylko pytanie czy mam tak zimne rece czy ona faktycznie nie grzeje...

czy jeśli nie będzie cieplutka, po paru razach, to znaczy, że delikatnie mówiąc "popsułam" baterie?

właśnie dioda przestała migać... a bateria jest chłodna (
    Ostatnio edytowane przez carinio ; 07-03-2009 o 16:52

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carinio Zobacz posta
    czy jeśli bateria się nie "grzeje" to sugerować się diodą?
    Myślę, że nie. Skoro miga, a nie ładuje... Wg. mnie migająca dioda pokazuje, że nie jest w pełni naładowana, a nie że się ładuje. Z kolei, gdy świeci światłem ciągłym to oznacza, że już jest w pełni naładowana i ładowarka przestaje ładować.

Cytat Zamieszczone przez carinio Zobacz posta
    czy jeśli nie będzie cieplutka, po paru razach, to znaczy, że delikatnie mówiąc "popsułam" baterie?
    Na to wygląda...

PS
    Jak ładuje, to jest wyraźnie ciepła!
    Ostatnio edytowane przez SlaWasII ; 07-03-2009 o 17:07 Powód: zacina się ALT i pisze mi łąduje miast ładuje

Domyślnie

oby to się nie sprawdziło... trzymajcie Panowie za mnie kciukasy... może w końcu zacznie być cieplejsza... ehhh.... i mnie się smutno zrobiło...

p.s.
    wyciągam baterie z ładowarki, kiedy przestaje migać dioda i znowu wkładam. zaczyna migać i po paru chwilach znowu pojawia się światełko ciągłe...
    nie wiem czy ja już mam haluzynacje, ale jakby była odrobinę cieplejsza... chociaż chyba to moja wyobraźnia tak bardzo tego chce... (
    Ostatnio edytowane przez carinio ; 07-03-2009 o 17:00

Gaduła Awatar SlaWasII
    Miasto
    Wpisów
    37

Domyślnie

Może to być coś innego.
    Skoro świeci światłem ciągłym, to znaczy, że jest naładowana... Może straciła pojemność? Spróbuj włożyć do body.

PS
    trzymam kciukasy!

Unhappy

Cytat Zamieszczone przez SlaWasII Zobacz posta
    Może straciła pojemność? Spróbuj włożyć do body
    ciągle nic... zero reakcji (

wiem, że to głupie, ale wydaje mi się, że pachnie ładwoaniem... domyślasz się chyba o jaki zapach chodzi?

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów