Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Domyślnie

witam!
    skoro temat brzmi Nikon czy Canon i zdążyłem się przy okazji dowiedzieć, że Canon to nie tabu na tym forum....
    mam pytanie:
    czy Canon EOS 300x czy Nikon F75 jest lepszy? [mieszczą się w podobnym przedziale cenowym]
    tzn. który lepiej wybrać jeżeli się jeszcze nie obrało tego jedynego (słusznego) systemu?

EDIT:
    obecnie mam Zenita TTL i dołączony do niego standardowy obiektyw 2/58 i oprócz powyższego pytania zastanawiam się również nad kupnem jakieś manuala, ale zupełnie nie wiem jaki? możecie coś doradzić?

[ Dodano: 19-02-05, 18:39 ]
    ej!
    czy ktoś mi może odpowiedziec?

Anonymous
    Gość

Domyślnie

czy ktoś może odpowiedzieć????

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

hehe..pusto tu dzisiaj bo ludziska na warsztatach siedzą

powiem tak...nie kupował bym ani jednej z wymienionych puszek...raczej postawił bym na starsze modele półprofesjonalnych puszek zaczynając od F70, F80, F90x, F801s...cenowo kształtuje się to od 450zł do 1200zł...

co do manuali, musisz sprecyzowac pytanie...z nikona poplecam FG - tani i sprawdzony, FA oraz FE2...a z tańszych aparatów...system m42...np mój ricoch jest takim fajnym aparatem za stosunkowo niewielkie pieniądze, niektóre porsty, cossiny, rueveflexy itp...niezłym wyborem bedzie też system manuali z bagnetem K pentaxa np ricochy...
    reasumując...najtańszy i najbardziej uniwersalny jest m42, najdroższy i najlepszy nikon
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Przeczytaj ten wątek od początku , Kosacs bardzo dobrze wybrał (F80) ,poniżej nie schodź , polecam pzdr M
    Pozdrawiam
    NIKON F100 / MB15 / TOKINA 28-80 2.8 AT-X PRO / METZ 54 MZ 3 / LOWEPRO NOVA 3 AW / MF 680 B / MF 234 RC

Domyślnie

ok dziękuję! wiem teraz na czym stoję.

Domyślnie

Chcialbym zauwazyc, ze pomiedzy niedzielnymi pstrykaczami i pro, jeszcze sa inni i jest ich spora grupa. Rozumiem doskonale, ze Zbyszek nie czuje sie niedzielny, bo naprawde nie musi byc pro, aby mowic prawde w tym przypadku. ja tez sie uwazam za kogos podobnego, uzywam F60, bo na taki bylo mnie stac, ale nie robie fotek z imprezy i z odpustu, poniewaz mnie to wcale nie pociaga. Nie musze przy tym robic po 10 rolek dziennie . (najwiecej zrobilem 3). Jednak czasem zdaza mi sie wybrac celowo w plener i nie siedze przed telewizorem czekajac na okazje...

Chodzilo mi tylko o pomoc w probie wyjasnienia niektorym osobom sposobu myslenia.
    nie chce sie nikogo czepiac, a poza tym ogolnie forum mi sie podoba, bo sporo kumatych osob widac w jednym miejscu.

Ogolnie popieram Zbyszka i wszystkich pozdrawiam.
    i dzieki za to, ze jestescie.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

moim zdaniem jakaś głupawka cyfrowa np. canon S75 i lustrzankę np nikona F70 z af 50/1.8D lub bez D - podobno dobry; do nauki na początek wystarczy

a później...jak dołaczysz do zawodowych foto NG...dadzą Ci troszke mocniejszy sprzęt...inaczej szkoda kasy
    pozdrawiam
    MiNiStRy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hiobe
    precz z Canonem - to forum Nikona

Pytanie brzmiało o wybór pomiędzy C a N więc nie bardzo rozumiem dlaczego wywody o Canonie należy pozostawić jako temat - tabu ! Canon produkuje całą masę świetnego sprzętu i IMO w niczym nie ustępuje Nikonowi jeśli go nawet pod pewnymi względami nie przewyższa.
    Hiobe masz racje. Sam czasem korzystam z canona pozyczonego od mojego brata i nie moge powiedziec ze jest to zły aparat , tylko dlatego ze ma pod lampa napis CANON.
    Jaki kolwiek aparat by nie był jest to zawsze aparat do robienia zdjec

Pozdrawiam

Domyślnie

Ja robiłem zdjęcia Canonem A1, osobiście uważam że bardzo dobry aparat, ale przesiadłem się na F90x, mam do niego tylko i wyłącznie 28-80 1:3,5-5,6 nic ciekawego, ale przypadł mi do gustu ten korpus. Zanim kupiłem też rozmyślałem nad tym czy ma to być F80 czy 90x, poczytałem, porównałem i zadecydowałem... Gdyby Bozia obdarowała mnie cierpliwością zbierałbym sobie na F100, ale że niestety do cierpliwych nie należę padło na F90x (jest ten niedosyt, mimo zadowolenia z 90x). Ze względu na brak owej cierpliwości, bardzo denerwuje mnie fakt że na lepsze szkło będę musiał trochę sobie poczekać...
    f90x+nikkor 28-80mm, k-1000+smc 50mm+135mm

Domyślnie

moim zdaniem jeśli w niedalekiej przyszłości planujesz kupic cyfrę to raczej stawiaj na canona, później żal bedzi ezmieniać system ale jeśli planujesz zostac przy analogu to zdecydowanie nIKON

I NIE PYTAJ MNIE DLACZEGO
    pozdrawiam
    MiNiStRy

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów