Fakt. O tym nie pomyślałem, a przecież to tak istotny parametr.
Chylę czoła.
Szukaj
Fakt. O tym nie pomyślałem, a przecież to tak istotny parametr.
Chylę czoła.
Pozdrawiam - Zbycho
d700 / d200 | waliza gratów | kompletny brak czasu na robienie zdjęć http://zbychoo.blogspot.com/
A gdybyście mieli wybrać pomiędzy N F80 i N75 z dodakowym obiektywem 70-300.
Oba moge mieć w tej samej cenie.
Witaj Zbychu - wyczułem ironię, chyba nieco nie na miejscu... Zadałeś pytanie, a gALL odpowiedział [IMHO bardzo sensownie zresztą]. Wypadałoby raczej podziękować.Zamieszczone przez ZbychuO
Co do przewagi aparatów z nieco wyższych półek nad np. F65, to pomijając parametry techniczne, które łatwo zestawić porównując poszczególne specyfikacje, dużo ważniejsza wg mnie jest PRECYZJA I POWTARZALNOŚĆ naświetlania. Nie ma puszek, które naświetlają idealnie w trudnych sytacjach oświetleniowych, ale np. taki F80 JEST PRZEWIDYWALNY! A jeśli wiem, czy muszę doświetlić czy niedoświetlić klatkę, łatwo wprowadzę niezbędne korekty.
F65 jest tu niestety dużo bardziej nieprzewidywalny, choć porównując z konkurencją [w tej samej klasie cenowej] i tak wypada dobrze.
Pozdrawiam, Adam.
F80 | Nikkor 28 f/2.8 AIS | Nikkor 35-70 f/2.8D | Tokina 70-210 f/4 | Sunpak PZ 4000 AF
A może weź pod uwage F75 (troche lepszy od F 65 , ciut gorszy od F80 (szczególnie solidnosc budowy) ) Osobiscie zrobiłem z żoną wiele rolek filmu negatywowego jak i slajdów na F 75 z obiektywami 28-100 i 70-300 i jakosc tych zdjec jest ok, a i aparat pomimo uczestniczenia w wyprawach górskich spisał sie na 6-tke.
Pozdrawiam
Jacek
D70/F75/28-100/70-300G/Sigma28-135/SB800
Przykro mi, że tak został odebrany mój post. Nie miał tak zabrzmieć.wyczułem ironię, chyba nieco nie na miejscu... Zadałeś pytanie, a gALL odpowiedział [IMHO bardzo sensownie zresztą]. Wypadałoby raczej podziękować.
Uderzyłem się w pierś i przyznałem rację. Może trochę niefortunnie, ale taki chciałem dać wyraz mojemu pisaniu.
Na prawdę z całym szacunkiem chylę czoła przed kolegami posiadającymi znacznie większe doświadczenie i wiedzę niż ja.
Doceniam uwagi i porady. W końcu po to zapisałem się do tego portalu.
Jeszcze raz i z całym szcunkiem - CHYLĘ CZOŁA (we właściwym tych słów znaczeniu)
Pozdrawiam koleżanki i kolegów - Zbyszek
Pozdrawiam - Zbycho
d700 / d200 | waliza gratów | kompletny brak czasu na robienie zdjęć http://zbychoo.blogspot.com/
miałem kilkanaście aparatów...będę miał kilka następnych, ale F70 odkąd go mam już u mnie pozostanie do końca :P niesamowita puszka za nieduże pieniądze...używkę w dobrym stanie można kupić za 500-700zł - czasem w cenie kitowy obiektyw...
jedyny plastik jaki posiadam to Z10...i nie kupię innego...choćbym miał jeszcze sporo poczekać to dozbieram do D2H lub D1X, ale puszkę chcę mieć solidnej konstrukcji...
F65/75 to aparaty dla niedzielnych pstrykaczy...więcej leżą na szafie niż cykają i dlatego wytrzymują, w rękach profi rozpadły by się po pół roku...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Alf. Jestem zdruzgotany Twoim stwierdzeniem: "F65/75 to aparaty dla niedzielnych pstrykaczy..."
Ja wiem, że to amatorskie modele, ale jakoś zrobiło mi się średnio fajnie, bo robię na prawdę dużo zdjęc swoją 65-tką i nie mogę narzekać. A już na pewno nie czuję się niedzielnym pstrykaczem.
Mój sprzęt nie daje mi takich możliwości jak Twój, ale przyjdzie czas, że stać mnie będzie na to, co chciałbym mieć.
A brak niektórych ważnych ustawień jest dla mnie wyzwaniem, nie zaś powodem do wstydu, że posiadam sprzęt niedzielnego pstrykacza.
Od kolegów z SUN oczekujemy (my posiadacze 65 i 75) raczej wsparcia niż tego rodzaju psztyczków w nos.
Przepraszam, powyższy post jest mój.
Nie zalogowałem się, stąd brak podpisów i ID
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Zbycho
Eeee osobiscie to odebrales. Autor watku pytal czy kupic F65 czy EOSa 300 ... IMHO na rynku wtornym za niewiele wieksze pieniadze mozna kupic duuuzo lepsza puszke.
Wiec po co od razu sie ograniczac.
Swego czasu sam stalem przed dylematem czy F65 z 2 szklami (2000 zl) czy F80 z jednym (2700 zl) ... kupilem F80 i nie zaluje zadnej wydanej na niego zlotowki. Jakbym kupil F65 to potem bym musial doplacic sporo aby kupic F80.
F75 to moim zdaniem zapchajdziura pomiedzy F65 i F80.
Skontaktuj się z nami