Witam
Czy jest jakiś darmowy program w którym mógłbym zmieniać balans bieli plików jpg ale nie pojedyńczo a np. całego folderu lub wskazanych plików o zadaną wartość?
Tomek
Szukaj
Witam
Czy jest jakiś darmowy program w którym mógłbym zmieniać balans bieli plików jpg ale nie pojedyńczo a np. całego folderu lub wskazanych plików o zadaną wartość?
Tomek
W jpg nie da się zmienić temp barwowej.
w ACRze, zmienisz szybko i hurtowo, niestety nie darmowo![]()
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
Tyle że to już nie będzie zmiana temperatury barwowej sensu stricte ale raczej pokolorowanie zdjęcia.
Może nie fachowo się wyraziłem ale wiadomo co chcę osiągnąć.
Zmieniać wszystko z zastosowaniem do całych folderów możesz w PS CS4 ale balansu bieli w jpg nie da się zmienić, będzie taki jak zapisałeś w momencie zrobienia zdjęcia.
rany, chlopie, ale utrudniasz zycie.
tomekzi: otwierasz Bridge'a, w ACRrze otwoz sobie przykladowego jpga (ctrl+R), zrob korekcje temperatury barwowej (oczywiscie w tym momencie wartosc bedzie nie w K a w jakichs tam jednostkach umownych. Miej tez swiadomosc nieuniknionej straty jakosci), kliknij 'gotowe'. Teraz prawy klik, ustawienia programistyczne - > kopiuj ustawienia. Na plikach ktore hurtowo chcesz korygowac: znaznacz, prawy klik, ustawienia programistyczne - > wklej ustawienia - > balans bieli.
Mozesz tez od razu otworzyc wszystko w ACRze i uzyc 'synchronizuj'.
pozdr.
Art.
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
Bardzo dziękuję ArtX, działa, nawet nie wiedziałem, że ACR potrafi otwierać jpg.
Polecam darmowy http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm plus wtyczka. Do WB masz dwie do wyboru
____
oops sorka, nie doczytalem ze chodzi i hurtowa zmiane
Ostatnio edytowane przez maciey75 ; 01-03-2009 o 00:08 Powód: slepota ;)
D300 | N35 1.8 | N17-55
Lightroom w wersji trial - korekcja WB jak na RAWie
"Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy
Skontaktuj się z nami