Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Domyślnie

Widzę zdjęcia, w menu retusz w aparacie masz tryb portret, może zaczij od tego, żeby cały retusz ustawić na własne a dalej co się da na zero. Jak już ustawisz, zrób parę zdjęć i wrzuć na imageshack. Potem przejdziemy do kroku nr 2.

To pierwsze z lampą lepsze.
    Ostatnio edytowane przez okoterroru ; 01-03-2009 o 16:17

Domyślnie

Hm...jak zrobisz zdjęcie w ten sposób to zawsze będzie lekko niebieskie To tak ja zauważyłem, że jak mam ładne, żółte światło w pomieszczeniu, i ładne słońce na zewnątrz to trzeba to jakoś mniej więcej po środku wybrać. Na poniższych przykładach miałem światło ze zwykłych żarówek w pomieszczeniu i piękną śnieżną zimę na zewnątrz (słonecznie) i oczywiście wielgachne okna

1.

2. Tu ładnie widać, pierwszy plan WB ok, z tyłu już wkrada się niebieski.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

A jakiego trybu tu użyłeś?

Domyślnie

Tylko obojetnie jak zrobie zdjęcia, czy to w domu kaloryfera , białej kartki itd, czy będzie to na dworze biały samochód wszędzie wkrada się niebieski. Wczoraj wraz ze znajomymi zrobiliśmy wypad na zdjęcia , jeden mial canona eosa 300d drugi eosa 450d no i ja z moim nikonem. Niestety jezeli chodzi o barwy to u mnie wypadlo najgorzej wszędzie zimny niebieski kolor zdjęcia straciły w ten sposób smaczek(choć według mnie nikon ostrzy lepiej) Sorry ale nie wierze ze Nikony po prostu tak mają. Musi być jakaś wada, myśle ze niepoprawnie mierzy balans bieli. Czuje ze czeka mnie serwis bo osboiscie mi sie to niepodoba.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    ]2. Tu ładnie widać, pierwszy plan WB ok, z tyłu już wkrada się niebieski.
    A jak chciałbyś uzyskać dobry balans dla dwóch rodzajów światła jednocześnie?

Cytat Zamieszczone przez okoterroru Zobacz posta
    D80 jest stworzony wyłącznie do manualnego trybu fotografii, reszta trybów to komercyjne przydupniki.
    A jakieś uzasadnienie na poparcie tego założenia uzyskamy?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

No właśnie nie narzekam, bo udało mi się to jakoś wypośrodkować Ja tam używałem trybu A i M, WB AUTO i dorabiałem potem na komputerze RAWy, bo bez tego WB szalało.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

ekonet- nie.

Domyślnie

Czyli co byście poradzili - pewnie serwis?

Domyślnie

Pokaż inne zdjęcie niż kaloryfer.

Domyślnie

ale też nie popadajmy w paranoję. to że fotograf nie zna swojego sprzętu to nie powód żeby go zmieniać puszkę czy ją słać do serwisu.
    choć moim zdaniem nie ma sensu każdego zdjęcia wywoływać jako raw bo po prostu trochę strata czasu. jasne że jak się robi sesję komercyjną czy mamy zamiar zarobić na tych zdjeciach to jest to wymagane, ale jak robimy klasyczne imieniny u babci to po co się bawić w taką photoshopologię? chyba że ktoś ma za dużo czasu :P

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów