Szukaj
Nie załamuj się, na pewno jeszcze nie raz zobaczysz.
Właśnie przeczytałem całość. Już dawno się tak nie ubawiłem do łez. Robroy80 - powiem szczerze: zasłużyłeś na to. Niestety taka jest okrutna prawda. Mam tylko 1 uwagę do wszystkich nowicjuszy. Róbcie normalne zdjęcia, które są generalnie dobre po naciśnięciu spustu. Róbcie w JPEG albo TIFF. Na pewno wyjdą o niebo lepiej niż te zmasakrowane przez komputer! Macie taki sprzęt, że mózg staje, wykorzystujcie chociaż odrobinę jego możliwości. [U]RAW-em bawcie się, ale dodatkowo; to jest naprawdę dla b.zaawansowanych![U] Te wszystkie HDR i bajeczne możliwości kompa to jest cudowna rzecz ale wyższa szkoła jazdy. Kiedyś tego nie było i też robiono piękne zdjęcia.
Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.
Powiem coś,Krokus,co Cię zaszokuje.....gówno prawda...NEF,RAW...czy jak kto tam sobie winszuje jest właśnie szansą dla nowicjuszy....jak spierdzielisz,to zawsze poprawisz...Lepiej być nie może....Im wcześniej ,tym lepiej....![]()
Pozdrawiam
Andrzej.
@krokus66, skoro udzielasz rad nowicjuszom, zapewne sam nim juz nie jestes. Gdzie mozna zobaczyc Twoje prace? Moze nowicjusze sie czegos naucza, nic tak nie uczy fotografii jak ogladanie dobrych zdjec. Zeby nie bylo OT, zdjecie jest faktycznie do bani, ale kazdemu zdarzaja sie gnioty, albo zdarzaly, wiec proponuje sie nie przejmowac i robic zdjecia dalej![]()
witam wszystkich rozmowych. przepraszam, nie bylo mnie wczoraj, dzis dopiero mialem czas zeby usiasc do komputera. no i coz ja widze. niemalze standardzik. ciesze sie za tych co mieli swietny ubaw czytajac ten post. sporo czytam przegladam, podgladam - w krocie ucze sie. nie twierdze ze to super mega fotka. choc i tak jestem z niej zadowolony. nie potrafie robic jeszcze takich zdjec jak to robi tutajsza smietanka towarzyska, ale robie wszystko zeby kazde zdjecie bylo lepsze od poprzedniego.
Moze faktycznie zaden z tej fotki hdr - jest dalekie od przyjetego idealu.
Zlosliwe komentarze wogole mi nie przeszkadzaja. zawsze kochalem pstrykac i tego zadne gadanie nie zmieni.
pozdro dla wszystkich![]()
sprzet jest, masa checi i zapalu.
haha skąd ja to znamnie martw sie może kiedyś wyjdzie ci prawdziwy HDR, tak już jest, że jeżeli napiszesz w tytule HDR a nie okaże się to HDREM to masz przesrane
, krótko mówiąc albo porzuć tą technikę albo naucz się ją wykorzystywać tak jak ma ona na prawde wyglądać , ale mówię to nie łatwa robota.
NIKON D300+ MB-D10+ NIKKOR AF-S 80-200 2.8
Ozborn, wlasnie przeczytalem caly watek "HDR-owo klimatowo" nooo i faktycznie zamieszczenie tych 3 literek w naglowku to jak czerwona plachta na byka. ale spoko. przyzwyczajam sie do tego ze tu ostro po wszystkim jada. Choc rowniez przyznaje ze slownictwo niektorych jest troche ponizej oczekiwanego poziomu. ja zawtem poki co wracam dalej szlifowac warstat. moze kiedys komus na tym forum spodoba sie jakas moja fotka.![]()
sprzet jest, masa checi i zapalu.
Skontaktuj się z nami