Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie D80 + n18-70 = bf :(

Witam!

Po dwoch tygodniach szukania i rozmyslania kupilem do niedawno zakupionego d80 Nikkora 18-70. Po kilku dniach cos mi zaczelo nie pasowac na zdjeciach wiec zrobilem test na bateryjkach. Praktycznie na calym zakresie (jedynie na 70mm jest dobrze) mam BF Nawet po przymknieciu do 5.6 dalej widac nieprawidlowosc AF'a. Do swojej puszki podpinalem N18-55 - bylo dobrze, N50 1.8 - bylo idealnie, nawet na 1.8, tair 135mm - tez dobrze. Jedynie ten nieszczesny 18-70 ktory mial byc moim podstawowym szklem. Co radzicie zrobic w takiej sytuacji? Czy jest mozliwe zeby to konkretne szklo na innym body pracowalo dobrze, a inna sztuka na moim nie miala BF'a?

Jestem troche podlamany, ostatnie 2 tygodnie aparat lezal w szafie przez brak normalnego obiektywu, teraz po wydaniu kasy nadal nie moge robic zdjec Obiektyw kupilem przez forum i sie niestety przy pierwszej forumowej tranzakcji juz nacialem, poza wspomnianym BF obiektyw mial byc 'idealny' i czysty a niestety zakurzony w srodku

Poradzcie co zrobic z takim szklem, jestem lekko zdesperowany i nie wiem czy nie skoncze znow z 18-55 ktorego niezbyt lubilem...

Pozdrawiam.
    http://photo.pablodesign.net | D80, D7000, N18-55, N28, N50, N85, T55-200, SB600

Domyślnie

Nie jesteś pierwszy ani ostatni. N18-70 to tylko jeden ze słoików - Tobie trafił się felerny. Mi też: leży w szafie od dwóch lat - jako dowód, że "nie wszystko złoto, co się świeci". Dokupiłem Tamiego 17-50 i przez dwa lata natrzaskałem dwadzieścia parę tysięcy fotek. Zrób to samo.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Nie jesteś pierwszy ani ostatni. N18-70 to tylko jeden ze słoików - Tobie trafił się felerny. Mi też: leży w szafie od dwóch lat - jako dowód, że "nie wszystko złoto, co się świeci". Dokupiłem Tamiego 17-50 i przez dwa lata natrzaskałem dwadzieścia parę tysięcy fotek. Zrób to samo.

Pzdr.
    Twoja propozycja niestety ma 2 wady Raz ze na dobrego tamiego ciezko trafic i tez lubi miec FF/BF a dwa ze jest prawie dwa razy drozszy od N18-70

Pozdrawiam.
    http://photo.pablodesign.net | D80, D7000, N18-55, N28, N50, N85, T55-200, SB600

Domyślnie

Tair to manual
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kundzior Zobacz posta
    Tair to manual
    No tak, ale ostrzac 'na kropka' a nie 'na oko' aparat ma cos do powiedzenia w kwestii ustawienia ostrosci.

Aha - czy mozliwe ze to moje szklo 18-70 moze pracowac prawidlowo z innym body?

Domyślnie

Jeśli chodzi o N18-70, to w większości egzemplarzy (albo i wszystkich) jest mały BF na 18mm. Na tak szerokim kącie ciężko nawet to zobaczyć, ale da się Natomiast już od ok 22-24mm aż do końca powinno być świetnie (w punkt).
    Jak masz możliwość to pożycz od kogoś inny egzemplarz 18-70 i podepnij pod swój korpus.
    Bo być może to kwestia Twojego korpusu, a nie szkła...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Jeśli chodzi o N18-70, to w większości egzemplarzy (albo i wszystkich) jest mały BF na 18mm. Na tak szerokim kącie ciężko nawet to zobaczyć, ale da się Natomiast już od ok 22-24mm aż do końca powinno być świetnie (w punkt).
    Jak masz możliwość to pożycz od kogoś inny egzemplarz 18-70 i podepnij pod swój korpus.
    Bo być może to kwestia Twojego korpusu, a nie szkła...
    Tez sie zastanawialem czy to nie problem puszki, jednak przy 50mm 1.8f na pelnej dziurze wszystko bylo ok, af sie nie mylil, nie bylo FF/BF. To samo z 18-55.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pablodesign Zobacz posta
    Tez sie zastanawialem czy to nie problem puszki, jednak przy 50mm 1.8f na pelnej dziurze wszystko bylo ok, af sie nie mylil, nie bylo FF/BF. To samo z 18-55.
    aha, czyli rzeczywiście chyba kwestia tego egzemplarza 18-70...
    No niestety to ryzyko przy kupnie używki :-/ Bo rozumiem, że możliwości zwrotu już nie masz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    aha, czyli rzeczywiście chyba kwestia tego egzemplarza 18-70...
    No niestety to ryzyko przy kupnie używki :-/ Bo rozumiem, że możliwości zwrotu już nie masz?
    Kupilem od jednego uzytkownika z forum ale raczej male szanse zeby sie udalo zwrocic. U niego, jak pisal, na d50 i d70 nie bylo FF/BF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pablodesign Zobacz posta
    Kupilem od jednego uzytkownika z forum ale raczej male szanse zeby sie udalo zwrocic. U niego, jak pisal, na d50 i d70 nie bylo FF/BF.
    Rozumiem.
    W takim razie zrobiłbym tak - udaj się do jakiegoś sklepu (choćby Fotojoker), podepnij jakiegoś innego 18-70. Jeśli się okaże, że jest OK to sprzedaj tego co masz teraz i kup inną sztukę (najlepiej jakbyś mial możliwość przed kupnem jednak podpiąć).
    Nie zrażaj się do tego szkła, bo moim zdaniem jest naprawdę to świetny obiektywik. Mimo, że teraz kompletuję szkła pod pełną klatkę (d700) to cały czas uzywam też D80 właśnie m.in. z 18-70. Uważam to szkło za naprawdę bardzo uniwersalne, szybkie i celne. Jeśli nie masz parcia na nic jaśniejszego. A skoro zdecydowaleś się kupić tego Nikkora to rozumiem że nie masz, to naprawdę poszukaj dobrej sztuki. Warto.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów