Szukaj
Dla mnie 2. Szkoda tylko, że nie ma więcej dołu, bo to drzewko jakoś tak za nisko w kadrze (i za blisko krawędzi, swoja drogą)...
W dziwny sposób obrobiłeś do bw. Wydaje mi się, że za dużo szarości i samej czerni w drzewie Ci się pojawiło, zbyt dużo detali tym samym stracąc. Choć przyznam, że kadrowanie mniej typowe i nie oklepane jak dla tego miejsca.
Świetne kadry, b&w mniej.
Ja wole BW. mniej oklepane niż takie typowe widokówki...![]()
Pytanie zasadnicze, co jest tematem głównym a co uzupełniającym? Zdj.1. a) drzewo? - ciekawe ale niedopracowane i czy zasługuje aby tutaj być TG? Mniejsze drzewo jest zbyt blisko TG i przeszkadza, b) ruiny? - wyraźnie w tle, niedopracowane. B. ciemna plama drzewa zdecydowanie odciąga wzrok od TG, c) wzrok samoczynnie przeskakuje z drzewa na ruiny na murek i z powrotem. Temat główny powinien zatrzymywać/przykuwać wzrok od razu, reszta jest uzupełnieniem i tłem. Zdj.2. a) jeśli drzewo TG, to zbyt małe i niedopracowane, b) jeśli ruiny, to proszą się o inne ujęcie, mają się czym pochwalić i zachwycić, c) góra/krajobraz - zbyt czarne drzewo mocno odciąga wzrok. Obydwa zdjęcia proszą się o inne ujęcia i kompozycję. Wybierając wolę 2.
Umysł ludzki jest jak spadochron, użyteczny jest tylko wtedy gdy jest otwarty.
Skontaktuj się z nami