Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Tani skaner.

Domyślnie

Wtącę się do dyskusji. Używam Epsona 4870 i Nikona CS IV. Dobrze sprawdzają się jeśli chodzi o slajdy, Epson jest gorszy jesli chodzi o negatywy - choć dynamikę ma lepszą od Nikona. Niestety ICE w obu nie działa przy skanowaniu materiałów CZB. Dotyczy to zarówna oryginalnego firmowego oprogramowania, jak też SilverFasta. Poprostu technologia ICE nie obsługuje czb fotografii.
    Piter

Domyślnie

hm, widzę, że jednak niektóre płaszczaki też mają ICE.
    Dawno się tym nie interesowałem, więc sorki za zmyłkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gilby Zobacz posta
    hm, widzę, że jednak niektóre płaszczaki też mają ICE.
    Dawno się tym nie interesowałem, więc sorki za zmyłkę.
    Mają - Epsony 4780 i nowsze wersjie, V700 i V750 tyż
    sorki 4870 - miało być.
    ICE - czyli sprzętowa korekcja defektów materiału wejsciowego - oczywiście
    Ostatnio edytowane przez Piotr.S ; 11-03-2009 o 00:52
    Piter

Domyślnie

Tutaj LS-2000 http://www.allegro.pl/item579156110_...na_jakosc.html

A tu ostatni skan jaki zrobiłem swoim LS-2000
    Velvia 50f

Tylko taka uwaga, ostatnio odkryłem (sic!), że oryginalny soft Nikona (Nikon Scan 3.1) jest mega do bani!
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Mam Epsona 4490, kupionego okazyjnie za chyba 50 funtów. Do zabawy w sam raz. Do profesjonalnych zastosowań szkoda by mi było czasu. A, ten ma ICE (chyba
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

tzn ICE w Epsonach nie dziala z materialami cz-b - szkoda

a jak to wyglada w Plustekach? one maja podczerwien iSRD

nie ma metody usuwania uszkodzen blon cz-b automatycznie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vuki Zobacz posta
    tzn ICE w Epsonach nie dziala z materialami cz-b - szkoda
    Jeśli się nie mylę, ICE nie działa w _żadnym_ skanerze z materiałami cz-b. O ile pamiętam, to coś w związku z niedostateczną mocą emitera podczerwieni, czy też cuś. Ale nie dam sobie za to głowy obciąć.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

spotkałem już kilka teorii dlaczego ice nie działa z tradycyjnymi filmami B&W (srebrowymi, bo z tymi do C41 działa)

Słyszałem już o tym, że

1. powierzchnia srebrowego negatywu jest bardzo nierówna, więc wygląda jak jedna wielka rysa dla ICE.
    2. Ziarno jest widziane jako zanieczyszczenie
    3. Sredbro reaguje jakoś tam na podczerwień
    4. Podczerwień nie przebije się przez srebro.

Jaka by nie była teoria, to fakt jest taki, że każda metoda oparta na podczerwieni, czy nazwywa się ICE (Infrared cleaning) czy iSRD (infrared Smart Removal of Defects), nie działa ze srebrowymi materiałami.

Miałem kiedyś takiego plusteka z silverfastem, który miał jakąś softwarewą metodę usuwania rys. Dużo trzeba było się naustawiać, jakoś tam działało, ale tak sobie.

Druga prawda jest taka, że jak ktoś sobie sam negatywy woła, to może zadbać, żeby rys i paprochów nie było. Docelowo to powinno przecież trafić pod powiększalnik.

Z kolorem jest inaczej - samemu prawie nikt nie woła C41.

pozdro
    gilby

Domyślnie

Witam!
    Znalazłem takie cudo na allegro. Czy ktoś miał z tym skanerem do czynienia? Warto za tę cenę? Mam trochę do zeskanowania i się zastanawiam. Pozdrawiam!

http://allegro.pl/item878078726_skan..._ostatnie.html
    F90X | 50mm f/1.4 | 17-35mm f/2.8 | SB-28

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bublik Zobacz posta
    Witam!
    Znalazłem takie cudo na allegro. Czy ktoś miał z tym skanerem do czynienia? Warto za tę cenę? Mam trochę do zeskanowania i się zastanawiam. Pozdrawiam!

http://allegro.pl/item878078726_skan..._ostatnie.html
    Odpuść sobie, absolutnie nie warto.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów