Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie Tamron 90 czy Nikon 60

Chcę kupić obiektyw, stałkę. Myślę o jednym z dwóch: Nikon AF-S Nikkor 60mm f/2.8G ED Micro lub Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro.

Mam d300 i przeznaczeniem obiektywu będzie głównie portret i stół w zakresie macro, raczej nie robale.

Opisy obydwu obiektywów znam. Porównania nigdzie nie znalazłem. Proszę o opinie doświadczonych kolegów co by wybrali gdyby przed takim wyborem stanęli.
    Sprzęt, nawet słaby, nie powinien być problemem. Problem to światło, drugi plan i wyczucie chwili.
    http://www.fotolook.pl/main.php/v/fjerzy/

Domyślnie

Podłączam się do wątku. Też zastanawiam się głównie nad tą parą, chociaż biorę jeszcze pod uwagę Sigmę 70mm f/2.8 EX DG MACRO.
    http://www.flickr.com/photos/blazeje/

Domyślnie

To byl jeszcze tydzien temu i moj problem.

Wybralem T 90, jest superostry, dluzszy, niezle wykonany. Stosunek cena/jakosc mnie do konca przekonala ze robie dobrze.
    Po zakupie: troche glosny silnik (to jednak nie AF-S), zero luzow na bagnecie , pierscien niezle pracuje, zero problemow FF/BF z moim D300.

fotek cala masa na necie, bylem nimi zachwycony
    D800, D750 i Z6 + Tokina 17-35/4, Z50/1.8, Tamron 28-75/2.8, Nikkor 85/1.8, Samyang 135/2.0, Tamron 70-210/4, SB900, Godox 685 i 350 i zawsze za malo czasu...

Domyślnie

pomyśl jeszcze nad Tokiną 100. Wg mnie nieco lepiej wykonana niź Tamron, cena ciut niższa, ostrość taka sama, a niektórzy twierdzą, że nawet lepsza (szczególnie na f/2.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

fjerzy, oba obiektywy są świetne optycznie, różnią się głównie ogniskową i solidnością budowy, więc albo wybierz bardziej odpowiadającą Ci ogniskową, albo rzuć monetą
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

z tego co mozna poczytac na necie, to wszystkie obiektywy makro sa bardzo dobre.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ttb Zobacz posta
    z tego co mozna poczytac na necie, to wszystkie obiektywy makro sa bardzo dobre.
    Dokladnie. Nie ma obiektywow makro zlych.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Pamiętam w jednym wątku (dotyczącym chyba 85 vs 90 do portretu), że 90 jest aż za ostra na portret.
    Nie wiem, ile w tym prawdy, bo nie widziałem fotek, ale takie głosy chodziły.

Domyślnie

chciałbym bardzo zobaczyć zdjęcie zrobione obiektywem makro, które jest za ostre.
    Mamiya + Sony

Witusch
    Gość

Domyślnie

Juz w paru watkach o to prosimy Mialem kiedys Sigme 70/2.8 makro, ktora uchodzi za narzedzie chirurgiczne, jakos nigdy nie odnioslem wrazenia by portrety zrobione tym obiektywem byly zbyt ostre.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów