Szukaj
Najlepiej skadrowane jest 2 zdjęcie. 1 też byłoby fajne gdybyś nie obciął rączki.
Szkoda tylko, że ostrość nie jest tam, gdzie być powinna.
Nie podoba mi się zbyt nasycona obróbka w tych zdjęciach.
Mam wrażenie, że były one robione w jpg i stąd problem.
Jeżeli tak, to trzeba sobie lepiej parametry w menu poustawiać albo najlepiej przejść na robienie zdjęć w rawach.![]()
OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.
Dokładnie, 2 najfajniejsza, co do ostrości to w poprzednim secie też było coś nie tak. Zobacz może masz vivid w body włączone..
Dzieki za szybkie odpowiedzi. Co do ostrosci wstyd sie przyznac, ale dopiero niedawno dowiedzielismy sie do czego sluzy wybierak w nikonie.
Faktycznie zapisujemy od razu w jpg, z RAW nie mielismy do czynienia...
Vivid jesli to nasycone kolory to mamy wlaczone.
RAW wcale taki straszny nie jest jak by się mogło wydawaćz czasem dojdziesz do wniosku, że szkoda czasu na JPG'i i uwierz mi wiem co mówię bo wiem to po sobie
Pozdrawiam Marek![]()
Dokladnie, vivid podbija nasycenie kolorów. W puszce masz sporo ustawień jpg, skorzystaj z nich. Warto ważne rzeczy robic w RAW z uwagi na możliwość póżniejszej obróbki, korekcji. Na spokojnie poczytaj jeszcze instrukcję, poczytaj forum, można się tu dużo nauczyć i jest wiele osób które pomogą.
Skontaktuj się z nami