Close

Strona 2 z 27 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 265

Wątek: foto bank

Domyślnie

Jaromir: oczywiście masz rację ....ja mam w tej chwili karty: 1 GB, 512 MB i 2 szt 256 MB. Jest to sporo, ale jak wyjadę na 2 tyg. to napewno zabraknie i wtedy napewno przyda się urządzenie nawet takie amatorskie. W torbie, przy tej ilości kart, nie muszę dzwigać całego ustrojstwa
    Bardziej podoba mnie się Apacer, ale z drugiej strony kupując 940 mógłbym wykorzystywać akumulatory i ładowarkę od aparatu (mam 2 kpl. acu), biorąc Apacera mam dodatkową ładowarkę.... no i ta obudowa alu....
    Już sam nie wiem....

pozdrawiam
    Grzegorz

w opisie Apacera znalazłem takie coś:
    Do not select more than 40 files or 40 folders in the same level of directory to copy or delete at one time,otherwise the device may hang up and not be able to copy normally.

a co się stanie jeśli w jednym folderze będzie 120 zdjęć ? chyba skopiuje?
    D70

Domyślnie

grisza, 940 jest aluminiowa...........
    nikon i troche rupieci........R2-D2

Domyślnie

tak, tak... to miałem na myśli, tylko źle się wyraziłem....

Grzegorz
    D70

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grisza
    a co się stanie jeśli w jednym folderze będzie 120 zdjęć ? chyba skopiuje?
    myślę że tak, chodzi raczej o to, żeby w poziomie na którym zaznaczasz pliki lub foldery do kopiowania nie było zaznaczonych więcej niz 40...
    Paweł

D-70 + parę drobiazgów...

Domyślnie

krzys123: w opisie Apacera znalazłem jeszcze to:
    Connection speed 2 MB/Sec
    Connection speed under USB 2.0 connection
    (connect to PC)
    read : 26MB/Sec
    write: 16MB/Sec

wynika z tego, że przy czytaniu karty prędkość jest tylko 2 MB/sek....

mierzyłeś może z jaką prędkością czyta Twój 940 OTG ?

pozdrawiam
    Grzegorz
    D70

Domyślnie

grisza, tak to wyglada z czytnikiem,dla zobrazowania skali wielkosci polozylem pisak..

Domyślnie

Krzys123...
    zaczynam powoli przekonywać się do tego urządzenia...
    wymyśliłem, że i tak mam zawsze drugi komplet baterii do lampy błyskowej - no to mogę nosić je w tym pudełeczku-zasilaczu! Czy łatwo wyjmuje się akumulatory z tego pudełka??
    Jeśli powiesz mi, że prędkość czytania jest większa niż 2 MB/sek to chyba już więcej nie będę się zastanawiał

pozdrawiam
    Grzegorz
    D70

Domyślnie

aku wyjmuje sie ardzo latwo jesli chodzi o predkosc to pisza up to 480Mbps i moze nie az tak ale smiga szybko.........
    tu masz strone producenta
    http://www.welland.com.tw/html/otg/ao940spec.html

Domyślnie

Witam
    Odświeżam ten post, gdyż właśnie dotarła do mnie paczuszka z Welland ME 940 OTG i na szybko chcę podzielić się swoimi uwagami - może kogoś to zainteresuje...
    Urządzenie kupiłem w sklepie Zorin - tam były najtańsze (nawet w porównaniu z alledrogo) - obsługa miła, przez GG otrzymałem interesujące mnie informacje, przesyłka wysłana bardzo szybko.
    Zdecydowałem się na ten model ze względu na cenę (najniższa z oferowanych modeli) oraz na zasilanie i oczywiście wziąłem pod uwagę wyrażane tutaj opinie - za które bardzo dziękuję.
    Jak wcześniej napisałem chcę używać pojemnika na baterię również jako pojemnika do przenoszenia zapasowych baterii do lampy błyskowej. Ładowarka ta sama, a pozbywam sie dodatkowego zasilacza/ładowarki.
    W pudełku była: obudowa, śrubki, pokrowiec, kupa kabli, zasilacz, faktura, gwarancja, płyta CD, manual...
    Obudowa solidna - aluminiowa - bez żadnego problemu zamontowałem dysk (10 GB).
    Niestety, ale zasilacz wykonany jest z plastiku - szkoda....
    Podłączenie wszystkiego jest intuicyjne i szybkie. Po sformatowaniu dysku wykonałem kilka prób szybkości przesyłu danych. Wykorzystałem: karta Pretec 1 GB, czytnik USB2 Travel Flash, aparat D70 i oczywiście OTG 940. Kopiowałem folder ze zdjęciami o pojemności 971 MB w różnych konfiguracjach.
    Wyniki:
    czytnik USB2 - komputer = 6 min 6 sek czyli ok. 2,65 MB/sek (strasznie wolno!)
    czytnik USB2 - OTG 940 = 8min 4 sek czyli ok. 2 MB/sek (ok 10 sek trwa rozpędzenie się dysku)
    D70 - OTG 940 = 18 min 25sek !! czyli ok. 887 kB/sek
    OTG 940 - komputer = 50 sek czyli ok. 19,4 MB/sek

wnioski: używać zdecydowanie czytnika!! jestem zdziwiony trochę tak wolnym przesyłem z czytnika do komputera - kiedyś robiłem takie próby (jak tylko kupiłem czytnik, a był to jeden z pierwszych dostępnych w kraju) i wydaje mnie się, że miałem lepsze wyniki. Karta Preteca nie jest najszybsza, ale i do najwolniejszych nie należy: podobno jest to x48 czyli: prędkości zapisu na poziomie 6.8MB/s oraz odczytu 7.2MB/s... może coś mam źle ustawione porty USB ?? ale przecież przy kopiowaniu z OTG 940 na komputer transfer był ponad 19 MB/sek !

Ponieważ dysk dostałem (no możnaby powiedzieć, że kosztował mnie ok. 50 zł), obudowa 140 zł (z przesyłką) - to za niecałe 200 zł mogę zrzucić (efektywnie) 9 kart 1 GB - uważam, że opłaca się.
    Nie przetestowałem jeszcze przypadku gdy zabraknie energii w akumulatorach, na razie nie rozładowały się
    Sygnalizacja podłączenia, kopiowania, zakończenia kopiowania - wystarczające: dzwiękowe i świetlne. Na dysku tworzone są nowe foldery, a na karcie zostają zdjęcia, które już w aparacie należy wykasować (może to i dobre, bo jeśli wystąpi jakiś błąd kopiowania, to dalej zdjęcia mamy na karcie)
    W sumie jestem zadowolony i uważam, że następne urządzenie tego typu jakie sobie kupię, to już napewno z możliwością oglądania fotografii (koniecznie z NEF-ami)

pozdrawiam
    Grzegorz
    D70

Domyślnie

tez musze kupic DataBank ale ostatnio widzialem w MM za 750 złoty
    http://www.foto.pl/szczegoly.php?prz...9222&grupa_p=1
    dysk 40GB, czytnik wbudowany i na wyswietlaczu w "cyfrach" podaje
    ilość wolnego miejsca - przydatne może nie tyle aby go nie zabrakło,
    co aby stwierdzic czy coś tam przybyło
    Generalnie jakikolwiek DB to teraz jeden z bardziej intratnych produktów
    - i sądze, że przed wakacjami bedzie tego bardzo wiele, dużo tańsze i bardziej
    rozbudowane ( choc juz dla bajeru - jakies MP3, radio itp... ) ale najbardziej
    liczę, że pojawi sie oprogramowanie, gdzie na wyswietlaczu mono (nie musze widziec
    obrazków) ale zobacze po prosto strukture plików i folderów, i bede spokojniejszy
    o to, czy transfer dokonał sie czy nie... reasumując - teraz nie jest dobry czas na zakup DB,
    aczkolwiek to tylko moje przemyslenia na ten temat

Strona 2 z 27 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów