Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: szeroko szukam

Domyślnie szeroko szukam

pozdrawiam szanownych kolegów
    poszukuję szeroko i ostro
    cena rzecz drugorzedowa
    prosze o typy

podpowiem, że szukam ekwiwalentu 20/28 i 35-70/28
    pozdrawiam

[ Dodano: Sro 16 Sie, 2006 ]
    oczywiście do cyfry
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie

wiecie co mnie najbardziej w tym wszystkim wkurza
    podobno brak powtarzalnosci tych pieprzonych obiektywów
    i nie chodzi o błędy w serii, tylko o różnice cyfra - analog
    już dawno bym podpiął 17-35

rozrzut w serii swoją drogą
    patrz 17-55

Domyślnie

Skoro szukasz ekwiwalentu 20mm, a cena nie gra roli, to jedynie sluszny Nikkor 14/2.8
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

widzisz to nie jest takie proste
    jest jeszcze kwestia uniwersalności obiektywu
    nie chodzi o to by wywalac kase w referencyjne stałki
    bo co ci to da: problem w wyborze lub cieżki plecak

szukam złotego środka

Domyślnie

17-35/2,8 to jak dla mnie niezbadana zagadka. Z jednej strony np. Bjørn Rørslett (używający go z F5, D1/2/H/X) pisze:
    "The AFS 17-35 Nikkor is rapidly becoming one of the Nikon legends. You cannot go wrong with this lens!".

Z drugiej - w testach porównawczych na cyfrze wypada raz cudownie, raz fa-tal-nie. Na photozone.de w teście rozdzielczości na D200 ma taką rozdzielczość, że masakra, a za chwilę w zestawieniu porównawczym picchallange czy u Rockwella wypada koszmarnie - mydło, brak kontrastu i kompletna załamka.

P....lony Nikon musi mieć taki rozrzut jakościowy w tych szkłach, że chyba są robione w pijanym widzie. Ale mnie - po tym, jak czytałem że gość trafił na ostrą kopię AF-S 12-24 za 7-mym razem, czy choćby po ostatnich problemach Pawła - nic już nie zdziwi

Domyślnie

własnie Czornyj
    właściwie czego ja chcę
    referencyjne stałki - długa lufa jest (są), brakuje jasnej 300, bo 300/4 za cholerę nie sprzedam
    szeroki kąt chyba oblece "tanio", a jak tanio to z małym ryzykiem
    rece opadają
    oki wywalam kasę 6K, ale qrwa chcę mieć demona ostrości, mefisto

cóż podejrzewam,że w całej tej epoce cyfrowej trzeba zrewidować dopuszczaklne zakresy tolerancji, pytanie czy sie da w takiej cenie?

pozdrawiam

myślałem, że na jesieni kupię d2x
    a teraz mocno się zastanawiam

Domyślnie

To ja wtrace swoje dwa grosze. Mam obecnie wlasnie taki zestaw (D2X i 17-35/2.8 Nikkora. Spodziewalem sie po tym zakupie, ze zakoncze juz na tym szkle moje poszukiwania zooma do reporterki i... Chyba tak sie stanie Wcale nie dla jakosci, ktora to wedlug photozone powinna mnie powalic ale dlatego ze po prostu nie ma alternatywy dla szkla w tym zakresie obslugujacego a/c. Piszecie o rozrzucie jakosciowym w zakresie kilku szkiel. Ze swojej obserwacji dochodze do wnioski, ze ja mam rozrzut jakosciowy w zakresie tego samego szkla To wcale nie jest zart, mimo usmiechu. Otoz dalo mi to szklo kilka kadrow ktore mnie jakoscia oczarowalo. Ostrosc, kolory, bokeh itd. Niestety ni jest tak zawsze i w jakims sensie to szklo to dla mnie zagadka. Co prawda o mydle i spadku kontrastu mowy tu nie ma ale problemem jest ostrosc, a dokladnie uklad AF. Superszybki i mega wypasiony uklad AF-S w moim przypadku dziala jakos dziwnie. Oddac musze ze tak sie dzieje z kazdym AF-sem, wiec problem nie lezy po stronie szkla. Otoz zdarza mi sie czasem robic poprawki w pomiarze ekspozycji, sila rzeczy wciskam spust migawki kilka razy. I co sie dzieje, ano AF glupieje. Potrafi na tym samym obiekcie, zlapac ostrosc idealnie, a nastepne dwa razy szukac jej ponownie i zlapac w innym miejscu! Przyznam ze sytuacja nie jest dla mnie komfortowa, bo przy obiekcie w wolnym ruchu, np. podchodzaca do oltarza para mloda, uklad nie potrafi w singlu wylapac ostrosci. Byc moze to problem z moja puszka, w poniedzialek wioze ja do czyszczenia i regulacji. Teraz sedno. Porownanie 17-35/2.8-4 Sigmy z Nikkorem 17-35/2.8 to kompletny pad Sigmy w kazdym zakresie... Jak pisalem najlepsze obrazki maja rozdzielczosc po prostu powalajaca. Jesli uda sie ustawic ostrosc w punkt, wymiekam na jakosc obrazowania. Jesli sie uda... Sampelkami z tego tandemu, jak ktos sobie zyczy, sluze.

Domyślnie

to szkoda, że z nami Piotrze nie byłes w poniedziałek
    naprawdę się zastanawiam
    musze wybrać jeden z racji finansowych
    12-24
    17-35
    17-55

mam mętlik
    nie liczę na ff, zostają 17-55 i 12-24
    po kłopotach Pawła 17-55 jest dla mnie zagadką

nie mówiąc już o d2x

Domyślnie

ja stalem przed tym samym wyborem jeszcze kilka dni temu. zdecydowalem sie na 17-35. moj wybor byl pochodna zadawania pytan i otrzymywania odpowiedzi dotyczacych jakosci obiektywu fotografom pracujacym z nim na codzien (photo.net, pbase itp). co prawda niektorzy zwracali uwage na abberacje i "mydlo" przy przyslonach 2.8 - 4, ale to mnie jakos nie przygnebilo, poniewaz ma byc to szklo do landszaftow a nie portretow.
    w wyborze pomogly mi tez opinie uzytkownikow nastepujacych forow:
    Photokaki oraz PhotoMalaysia

Swoj egzemplarz odbieram dopiero w przyszlym tygodniu, z racji transportu przez atlantyk. Dlatego pierwsze ujecia bede mogl udostepnic dopiero za jakis czas.
    www.klinika-urody.eu | Nikon D700 | Nikkor 17-35/2.8 | Nikkor 50/1.4 | Nikkor 105/2.8 Macro | CZ 85/1.4 | (...) MAC addicted (...)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów