Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Wiejsko - kolor i bw

Zdjęcie z okolic Torunia w dwóch wersjach:

1.

2.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

po co pod Toruń jechałeś. Pojedź na Kępę Zawadowską za Wilanów i masz to samo Zdjęcia jakoś mnie nie porywają...a na b&w szum masakryczny, albo kompresja pożarła fotkę

kulten
    Gość

Domyślnie

Dziwny kadr. Mało wyrazistej podłogi z dużą ilośćią burego nieba. Nie bardzo mi to podchodzi. Sorry.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulten Zobacz posta
    Dziwny kadr. Mało wyrazistej podłogi z dużą ilośćią burego nieba. Nie bardzo mi to podchodzi. Sorry.
    Nie, spoko, ja nie z tych co się obruszają

Cały czas nie mogę się nauczyć konwersji do BW i to w zasadzie najbardziej mnie trapi. Robiłem BW w Gimpie za pomocą Miksera Kanałów i jak niebo się wygładzało to uciekały mi szczegóły z dołu i nie wiem w sumie 3 suwaki, a jakoś mi nie idzie - muszę o tym więcej poczytać.

A podłoga - faktycznie, nie powala ostrością, ale zdjęcie w oryginale ostre (NEF) wywołane do JPG z lekkim ostrzeniem itd. Sporo uciekło jak je zmniejszyłem mimo że po zmniejszeniu jeszcze raz ostrzyłem. Nie wiem dlaczego tak jest, też mnie jakościowo nie powalają jakoś - szczególnie to niebo w BW. Na pewno wina leży po mojej stronie - coś zrobiłem źle. ;( ;(
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

zastanawiam się skąd ten szum? robiłeś te fotki 300? jakie iso i czas?

kulten
    Gość

Domyślnie

Gimpa nigdy nie używałem ale jeśli używasz PSa też lub np chciałbyś spróbować to zawsze można użyć wersji trial gdzie polecam do obróbki bw: Image->Adjustments->Gradient Map gdzie wybieram trzeci wzór. By dopełnić reszty warto posłużyć się burnem i dodgem. Zanim jednak ja użyję Gradien Map przygotowuję jak najlepiej się da zdjęcie od strony koloru i dobrego kontrastu. To mój taki mały przepis. W większości przypadków się sprawdza.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulten Zobacz posta
    Gimpa nigdy nie używałem ale jeśli używasz PSa też lub np chciałbyś spróbować to zawsze można użyć wersji trial gdzie polecam do obróbki bw: Image->Adjustments->Gradient Map gdzie wybieram trzeci wzór. By dopełnić reszty warto posłużyć się burnem i dodgem. Zanim jednak ja użyję Gradien Map przygotowuję jak najlepiej się da zdjęcie od strony koloru i dobrego kontrastu. To mój taki mały przepis. W większości przypadków się sprawdza.
    To w PS wyszło tak:

I wg. mnie lepiej.

Domyślnie

ISO 200, f/8, 1/500 sek - nie ma mowy że to z puszki, zobacz, że szum pokazał się tylko na BW - po konwersji - w kolorze go nie ma. Musiałem coś źle zrobić przy konwersji z koloru na BW.

Tak, fotki robione d300.

Domyślnie

kulten - mam PSa, trochę starego, ale mam - zaraz zrobię test.

Dzięki,

Domyślnie

I poprostuj troszkę, bo leci w prawo.

Konwersja cholera Ci nie wyszła. A sam kadr mnie się podoba. Ja lubię takie zdjęcia

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów