Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Domyślnie

po opiniach o niebie wstawiam jeszcze 2 foty "poza konkursem" zeby pokazac inne ujecia w tym samym czasie (no moze ciut wczesniejo jakies pol godziny) ... biegalem wkolo schroniska i focilem juz przed switem .... a gdy spiochy ze schorniska wstaly to zrobil sie tlum, ludziska wszli z kamerami, malpkami i podniecali sie widokiem tak samo jak ja

3. zwrodzcie uwage na kolor sniegu w roznych miejscach oraz chmur za schroniskiem ...

4. tu moze balas bieli nie jest najlepszy przez wschodzace slonce, ale nawet gdyby snieg byl idealnie bialy to niebo i tak nadal bedzie wsciekle niebieskie, czyli takie jak bylo live

Nikon D80 l S 17-70 Macro HSM l N 50/1.8 l T 55-200 l SB400 l kilka filtrów i duze checi

Domyślnie

Z tym niebieskim,to chyba specjalnie wstawiłeś.....to jakaś tragedia....
    Pozdrawiam
    Andrzej.

Domyślnie

d80 lubi na niebiesko klepać

Domyślnie

wytlumaczcie wiec amatorowi dlaczego tak sie dzieje ... jesli cala fota ma kolor niebieski lub w innym np burym kolor wtedy lezy balans bieli tak ??? a jesli rozne elementy sa w innych (swioch) kolorach a niebo tak jak tu jest "za niebieskie" (co dla mnie jest troche dziwne) to czym to jest spowodowane i jak tego uniknac na przyszlosc ... dodam ze zapomnialem szarej polowki z domu bo wtedy dopiero bylaby masakra
    Nikon D80 l S 17-70 Macro HSM l N 50/1.8 l T 55-200 l SB400 l kilka filtrów i duze checi

Domyślnie

spróbuj mierzyć balans bieli na PRE - np na zwykłej kartce papieru. Albo rób NEFy i potem dobrze obrabiaj

Domyślnie

Zdjęcia fajne, ale z niebieskim to pojechane.
    Rób NEF'y - w domu, na kompie dosłownie jeden suwaczek (na upartego dwa) i po problemie z balansem bieli.

Domyślnie

no napewno jest to sposob musze pomyslec nad robieniem w nef ale przeraza mnie wielkosc, a potem obrobka wszystkich fot ale podobno to wyzszy poziom wtajemniczenia ...

mam jeszcze pytanie odnosnie balansu bieli ... na focie 3 snieg jest miejscami idealnie bialy, wiec czy balans bieli "zabarwia" zawsze fote calosciowo czy moze kolorowac tylko niektore obszary o innej temperaturze i kolorze ... moze pytanie banalne ale juz zglupialem a czesto robie fotki na wycieczkach i chce unikac bledow ...

Domyślnie

balans bieli to inaczej temperatura barwowa - im niższa, tym zdjęcie chłodniejsze, czyli bardziej niebieskie na chłopski rozum. Nie ma w aparacie selektywnego balansu bieli, jest jeden całościowy, tyle, że przy takich obrazkach jak pokazałeś niestety często głupieje.

Domyślnie

popatrz postawiłem tylko jeden punkt na chmurce - (neutralny) zobacz co sie stało z kolorami , teraz juz tylko obróbka własciwa - kazde zdjęcie nalezy zaczac od ustalenia balansu bieli

http://img294.imageshack.us/img294/2291/image0001k.jpg

pozdro

Domyślnie

no to dluga droga przedemna jeszcze :/ do tego widze ze capture NX jest sprytniejszy niz PS, po waszych wypowiedziach zaczolem kombinowac (nawet automatu uzywalem) i jakos nic mi nie wyszlo (poprostu chyba nie potrafie) :/ jak takie cos zrobic PS ???

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów