Velaskez - nie mogę zmniejszyć foty, bo nie mam możliwości edycji tego postu, jeżeli chodzi o instrukcję to chyba źle się zrozumieliśmy. Oczywiście są podane temperatury dla własnych ustawień w stopniach K, ale nie ma dla tych 6 trybów manualnych (światło fluorescencyjne, jarzeniowe itd...).
Jacek_Z - Czyli za pomocą body nijak precyzyjnie nie wyczaję jaką temperaturę barwową ma światło, które oświetla moją scenę? A co się dzieje w przypadku użycia SB-800? W instrukcji piszą, że SB800 automatycznie przekazuje do aparatu informację o temperaturze barwowej, w ten sposób balans bieli zostaje automatycznie dopasowany, aby w momencie wykonania zdjęcia sensor aparatu był przygotowany do rejestracji faktycznej temperatury barwowej. Czyli rozumiem, żeby w tej sytuacji ustawiać body na WB Auto, ale po co wtedy ustawienie WB Flash?. Rozumiem, że ta temperatura z lampy ma związek z mocą z jaką błyśnie. A co w wypadku, gdy robię zdjęcie z długimi czasami naświetlania i jedynie doświetlam obiekt na drugą lamelkę, wtedy większy udział ma chyba światło zastane, jak wtedy ustawić WB? Tylko proszę nie odpowiadać "ustaw wszystko na auto, a potem wyciągniesz z RAWA" bo tak do tej pory robiłem, ale chciałem pogłębić swoją wiedzę, aby otrzymywać dobre zdjęcie prosto z puszki i ewentualnie minimalnie je dopieścić w postprocessingu. Tak jak pisałem wcześniej, można zaoszczędzić dużo czasu i mieć więcej satysfakcji.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami