Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 53

Wątek: WuBeeee...

Domyślnie

Nie wszędzie, w Przeglądzie Olkuskim nie było wzmianki.

Domyślnie

Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

oglądał ktoś http://www.dtowntv.com/
    w filmiku jest trick jak przy użyciu LV dobrać wubee

genialne i jak proste

Domyślnie

malyr - klawy film, tyle że jo ni mom lajw wju.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

NEF'y dają duże pole do korekcji.

Spodziewałem się jednak po przejściu na lustro trochę lepszych rezultatów..

D90 od pierwszego dnia poszedł do kieratu w studio w parze z dwiema CY100MR. Wszystko pełen manual.

Widziałem to tak: lampy dają 5600K (wg specyfikacji), ustawię w puszce WB w K na 5600, pstryk i bez pierdzielenia w obróbkę NEF'a dostanę wiernie oddane kolory no i kupa. Raz, że w puszce temperaturę ustawia się skokowo, nie zaś z dokładną wartością: 5260 / 5560 / 5880, a dwa, to nawet jak ustawię 5560 lub 5880, to i tak kolory są skopane.

Znalazłem w końcu ustawienie, które daje dobre rezultaty:
    - strzelam na byle jakim WB, bo i tak jest dupa,
    - w ViewNX lub CNX2 ustawiam WB na 5600K i do tego muszę praktycznie za każdym razem suwakiem ustawiać wartość Tint (zabarwienie na polski?) na +2 i w większości przypadków jest git.

Przypuszczam, że można trafić z wartością K tak, żeby ominąć konieczność korygowania Tint (np. K5750) ale nie miałem czasu na eksperymenty.

Z drugiej strony nie ma pewności, że CY100MR dają dokładnie 5600K, że np. założone softboxy nie zmieniają temperatury lamp (tylko moje przypuszczenie - może ktoś potwierdizć?) i może stąd te zabawy.

Tak więc podsumowując, rezultaty końcowe dostaję świetne (dokładne odwzorowanie barw) jednak pojawił się kolejny element wydłużający workflow. Gdyby soft Nikona nie był jeszcze do tego tak mulący. Ech..
    Ostatnio edytowane przez Funghi ; 28-02-2009 o 10:51

Domyślnie

Funghi - właśnie o to chodzi w tym wątku, czyli jak tu ustawić WB, żeby nie tracić czasu w postprocesingu, spróbuj z pomiarem temperatury barwowej, ja wyczaiłem na D80, że jest to najlepsza metoda. Jeszcze lepiej byłoby kupić światłomierz z pomiarem temperatury barwowej, tylko pozostaje pytanie, co zrobić w wypadku, gdy światłomierz poda temperaturę niemożliwą do ustawienia w body, dalej dupa.

Może mi przy okazji ktoś wyjaśnić na czym polega kopiowanie balansu bieli z wcześniej zapisanego zdjęcia bo jest to dla mnie czarna magia. Technicznie oczywiście wiem jak to zrobić ale nie wiem jakie ma to zastosowanie w praktyce. Jakie zdjęcie przyjmować za wzór, czy uzyskam z takiego zdjęcia konkretną wartość w Kelvinach czy będzie to znowu tajemnica body, w jakich warunkach mam niby wykonać to zdjęcie wzorcowe i skąd mam wiedzić,że jest ono wzorcowe, znowu na oko?

Domyślnie

wyważacie otwarte drzwi. Zawsze najlepsze będzie używanie WB pre. Nie zawsze jest czas by go użyć, czasami są zbyt zmienne warunki, czasami nie ma czasu. Ale co za problem by pracować w studiu na wb pre?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek_Z - w studiu nie ma problemu... pod warunkiem, że ma się studio.

Domyślnie

Funghi pisze o studiu.
    co do ciebie - wb zawsze ocenia się na oko, albo na komputerze po otwarciu pliku w programie graficznym.
    Tylko WB pre daje pewność trafienia w WB, no chyba, że ktoś ma olbrzymie doświadczenie i dobiera odpowiednio predefiniowane. Ale nie da się tego sprawdzic w trakcie pracy, da się dopiero na komputerze. Dlatego pracuje się na NEFach, by w razie pomyłki "w terenie" dało się na kompie ustawić WB prawidłowo. Nie ma mądrych przy świetle mieszanym, zapewniam cię.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

Studio to ja mam (ale to zabrzmiało hehe, dwie lampy statywy, manekin, ot całe studio ), tylko trzeba jeszcze czasu na eksperymenty

Na początku na szybko próbowałem z WB pre - biała kartka z drukarki jako wzornik, ale rezultaty jakoś mnie nie powaliły.. Może biel bieli nie równa? Wydaje się, że pre to najlepsze rozwiązanie i powinno tak być w moim przypadku - stałe warunki oświetleniowe (chyba, że temperatura światła z CY100MR zmienia się wraz ze zmianą siły błysku, bo tą zmieniam co jakiś czas w zależności od potrzeb? )

Spróbuję znaleźć w ten weekend trochę czasu na ponowne zabawy z pre. Dam znać co wyszło.

A czy pomiar pre działa z dokładnością do jednego stopnia Kelvina i czy pomierzona wartość jest zapisana w exifie? Bo właśnie szukam info i nic nie ma ani w View ani NX2 (tylko Recorded value).

P.S. kwestię skalibrowania monitora zostawiam na boku - mój jest raczej dobrze fabrycznie skalibrowany (za to między innymi był chwalony)

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów