Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Młoda...

Domyślnie

Nie, ogniskowa wynosiła 44mm, a przysłona f/8. Taka kombinacja nie jest odpowiednia do takiego zdjęcia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez metal137 Zobacz posta
    Oj koledzy, koledzy... Rozumiem, że może się nie podobać, ale ten efekt to nie jest flesz, to tzw. high key portrait, obróbka w CNX2. Dziecko nie zostało tu w żaden sposób skrzywdzone

Pzdr
    M
    Proponuję zapoznać się z definicją wysokiego klucza. to zdjęcie można określić wieloma rzeczami, ale na pewno nie jako wykonane tą techniką. Wymaga ona wiele doświadczenia i praktyki. Proponuję również zacząć od klasycznych portretów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Nie, ogniskowa wynosiła 44mm, a przysłona f/8. Taka kombinacja nie jest odpowiednia do takiego zdjęcia.
    OK, ale ta wypowiedź: "I tylko nie mów, ze 44mm to bardzo daaaaleko od dziecka" jest albo źle sformułowana, albo osoba ją pisząca nie wie co pisze. Apropo - wspomniałeś o cieniach i że "całość jest płaska". Ktoś podał inny przykład: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78303. Czy Twoim zdaniem takie zdjęcie (konkretnie twarz) pozbawione cieni wygląda lepiej? Pytam po prostu fachowca, nie chcę nikogo tu prowokować

Pzdr
    M

Domyślnie

Generalnie chodziło mi o cienie powstałe od lampy (za nosem, na ramieniu). Natomiast pisząc o "płaskim świetle" miałem na myśli to, że główne światło było z tego samego kierunku, co był aparat, przez co obiekt nie wygląda odpowiednio przestrzennie. Ostatnio pokazywałem kilka zdjęć - tutaj - tematyka podobna, ale błyskałem zawsze z boku, tak aby właśnie wydobyć odpowiednio kształty osób. Jest to w miarę typowe błyskanie i tak powinno się praktykować. Naturalnie nie mając lamp zewnętrznych nie musisz tak robić, ale... no właśnie - nie zawsze trzeba na siłę robić zdjęcie. Wystarczyło wyjść na dwór albo przynajmniej tak próbować uchwycić modelkę na zdjęciu, aby była doświetlona np. światłem z okna - napewno lepszy efekt dałoby to.

Poza tym kwestia ogniskowych - generalnie im większa tym lepsza. Nie powinno się korzystać z tak niewielkich ogniskowych (50mm i mniej) przy tak ciasnym portretowaniu, gdyż powstają przerysowania. Do portretu stosujemy ponadto (najczęsciej) obiektyw nie tak bardzo przymknięty (czyli przysłona nie f/8, ale powiedzmy f/4 albo nawet mniej), dzięki czemu, mówiąc wprost, będziemy mieli tło bardziej rozmyte, a więc wyodrębnimy obiekt z tła.

I wreszcie kwestia błyskania - nie jest dobrym pomysłem błysnąć z tak bliska lampą wbudowaną. O ile ta ostatnie wogóle nie jest dobrym pomysłem, to jak już musisz użyć, to z umiarem.

Ogólnie widać, że powinieneś poczytać o podstawach - dobrym pomysłem jest "Radość fotografowania" albo inna podobna książka plus przeglądanie sieci w zakresie tutoriali i zdjęć innych.

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienia, trudno się z tym nie zgodzić. Pewnym usprawiedliwieniem może być fakt, że to zdjęcie nie było w żaden sposób planowane - po prostu seria fotek śmiejącego i wygłupiającego się dziecka, niestety nie dysponuję chwilowo dłuższym obiektywem ani zewn. lampą. Przysłonę zmieniałem na bieżąco, żeby nie prześwietlić albo nie "niedoświetlić" zdjęcia (lampa była konieczna - słabe światło w pokoju). Nieostrość wprowadziłem celowo, już w komputerze - akurat wydaje mi się, że w tym zdjęciu nie jest błędem - no ale to kwestia gustu.
    Twoje zdjęcia to "profeska" i nie ma co tu porównywać - są świetne.

Jeszcze raz dzięki za konstruktywną wypowiedź.

Pzdr
    M

Domyślnie

...

Domyślnie

za duzo to na tym zdjeciu nie widac , za jasnooooo
    Kilka aparatow, dronow, gimbali i takie tam...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów