Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 36

Domyślnie

Wiele modeli "malych" laptopow jest fabrycznie wyposazona w porty kart sd/ms.
    Pozdrawiam,
    Marcin.
    D90 50 1.8, 18-105, SB-900 | F717

Domyślnie

w Luwrze zdaje sie ze owszem, mozna, ale nie z lampa. statywu tez nie wolno wniesc, jesli mnie pamiec nie myli.
    i to juz bedzie momentami problem.

jakby to byl normalny kraj to by sie pewnie na www muzeum sprawdzilo. ale ze to Francja to nie wierze specjalnie
    w dobrze przetlumaczone WWW, to raz, a juz tym bardziej w to, ze totalnie atechniczni milosnicy slimakow wpadli
    na pomysl, ze taka informacja moze sie komus przydac. gdyby nie rozmiar tego przybytku i jego popularnosc na
    swiecie to by pewnie nawet swojej strony WWW nie mial...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    w Luwrze zdaje się, że owszem, można, ale nie z lampa. Statywu też nie wolno wniesć, jesli mnie pamiec nie myli.
    W luwrze nie wolno fotografować bodajże w dwoch salach no i oczywiscie bez statywu i lampy. Nie wyobrażam sobie co by sie tam dzialo gdyby ten caly tłum zaczął walić fleszem po eksponatach.
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

... poprzednim razem wsysło mi pół wątku, wię napiszę jeszcze raz.

Całe zamieszanie z mojej strony spowodowane jest tym, że znalazłem extreme v 8gb po zaledwie 180 euro sztuka. Przy 4 kartach daje nam to nie małą już kwote... Ale popatrzyłem poszukałem i znalazłem karty w normalniejszych cenach i chyba sie jednak zdecyduje na paczke krakersow i do tego czytnik. Ewentualnie moze jakiegos notebooka. Zobaczymy, na razie sie nie pali. Jeszczce trzeba pomyslec o drugiej baterii/gripie.

Dziekuje wszystkim za zabranie głosu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Druga a nawet trzecia karta jest moim zdaniem niezbędna, ale zamiast data banku rozważ zakup laptopa 8,9 - 10 cali. Jest to może droższe rozwiązanie od data banku, ale zdecydowanie bardziej użyteczne...widzisz zdjęcia które zrobiłeś i jesteś pewien że są zgrane na dysk. W tańszych data bankach to nie jest takie oczywiste, choć mnie ani razu data bank nie zawiódł...
    Mam kilka kart, i dwa Fotobanki (DigiMate II Plus i DigiMate III) są też nowsze, które wyświetlają zdjęcia i możesz sobie wieczorkiem jeszcze raz przejrzeć i wybrać. Ale tak jak koledzy napisali, będziesz potrzebował jeszcze ze dwie karty 4GB lub 8GB. Robiąc w RAW-ach i idąc na całodniowy wypad są niezbędne.

Domyślnie

A propos databanku, który kupiłem moje impresje zamieściłem tu:. Dodam, że dysponuję laptopem i nie rozwiązuje on wszystkich problemów. Jeśli trzeba go ze sobą targać to owszem znaczy, że jest przenośny, ale zwykle za ciężki. Poza tym jego przydatność (laptopa) w podróży w dużym stopniu zależy od tega jaka i gdzie ta podróż jest
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

podepne sie do watku
    otoz wyobrazcie sobie:
    1. rower obladowany sakwami
    2. rowerzyste
    3. sprzet foto w skawach
    4. 4 miesiace podrozy

wiadomo. jadac rowerem kazdy gram jest bardzo wazny. sprzet foto to dwie puchy i dwa szkla (5-6kg), jest to przynajmniej 1/5 calego bagazu i teraz pytanie: digimateIII, laptop (10") czy karty 16GB w ilosci sztuk 15? digi swoje wazy - cena przystepna. laptop tez lekki nie jest (pozwala na przegladanie i selekcje zdjec) karty zajmuja malo miejsca, sa lekkie, ale kosztuja majatek
    to nie jest dwu tygodniowa wycieczka tylko 4 miesiace skrajnych warunkach atmosferycznych...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grudzinsky Zobacz posta
    podepne sie do watku
    otoz wyobrazcie sobie:
    1. rower obladowany sakwami
    2. rowerzyste
    3. sprzet foto w skawach
    4. 4 miesiace podrozy

wiadomo. jadac rowerem kazdy gram jest bardzo wazny. sprzet foto to dwie puchy i dwa szkla (5-6kg), jest to przynajmniej 1/5 calego bagazu i teraz pytanie: digimateIII, laptop (10") czy karty 16GB w ilosci sztuk 15? digi swoje wazy - cena przystepna. laptop tez lekki nie jest (pozwala na przegladanie i selekcje zdjec) karty zajmuja malo miejsca, sa lekkie, ale kosztuja majatek
    to nie jest dwu tygodniowa wycieczka tylko 4 miesiace skrajnych warunkach atmosferycznych...
    Dobra napisałes, co wiedziałes... No ale czy jakies wnioski z tego wynikają???

A teraz bez złoliwości. W Twoim przypadku należało by jeszcze uwzglednić możliwość uzupełniania energii... Taki laptop czy tez inne databanki żrą prąd jak wściekłe. Podejrzewam, ze dosyć czesto bedziesz po za zasiegiem cywilizacji. Wiec gdzie ładować akumulatory??? Targac ze sobą jeszcze cos w rodzaju "solara" - ładowarki na baterie słoneczne?? Akumulatory do aparatu - jedna ładowarka, Laptop - druga, co razem daje juz pare deko wiecej. Karty pamieci lubia sie zapchac w najmniej oczekiwanym momencie. Cóż... jakby sie nie odwrócić d**a zawsze bedzie z tyłu...

Pochwalisz sie na co sie decydujesz??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    Pochwalisz sie na co sie decydujesz??
    jak na razie to tylko zbieram informacje jak bedzie blizej realizacji to napewno dam znac co i jak

Domyślnie

hmm, jak widać ciężka sprawa. Mam nadzieje, że w tym roku będzie dłuższa wyprawa więc zastanawiam się nad przechowalnią plików. Zastanawiam się też jak oddziaływanie bramek na lotnisku wpływa na urządzenia. Pozatym na 8GB CF wchodzi mi ok 320 zdjęć więc potrzebowałbym dziesiątki kart. Co nie jest ani tanie ani fajne (chociaż kto wie, jedni mają po 10 kart kredytowych inni nie, więc paczka "krakersów" może fajnie wyglądać :P). Z tego co sobie myślałem czytając wcześniejsze posty wnioskuje, że chyba netbook lub notebook będą najlepsze. Zwłaszcza, że chodzi tu o ważne zdjęcia i jak największą gwarancję niezawodności.
    D750 D700 D7000 + s10-20 + S20F1.8 N50F1.8 + N24-70 + N70-200 + uv SDEx:SD,CF + SB-800+SB900 PixelK + hexacoopter | Minolta D700si+28-200+5400xi| 300F4 + 120F2.8 + 80F2.8 + 50F4 + 30cm http://www.rafalbociek.rwbb.pl

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów