Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Domyślnie Data Bank czy karty pamieci

Pytanie mam bardzo proste. Zmienilem korpus, a wraz ze starym pozbylem sie kilku 1GB kart pamieci. Obecnie mam d300 i jedna sztuke extreme III 4GB, a to troche mało. Moze zamiast kupowac nastepne karty zainwestowac w jakis data bank.

Tak czy inaczej jeszcze jedna karte sobie sprawie.

Poradzicie mi cos???
    Czymtasem... pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

Bez dodatkowych kart chyba się nie obejdzie, jeśli podczas zdjęć zapełnisz kartę, najszybciej po prostu ją wymienić na następną, bo zgrywanie na bank trochę trwa. Data bank może się przydać na wyjeździe, gdzie wieczorem na spokojnie można zgrać materiał z kart.

Domyślnie

Poza tym na wyjeździe nie musisz targać ze sobą laptopa. Można też zakupić kart jak krakersów i w ten sposób rozwiązać problem. Ja kupiłem databank i nie narzekam
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Poza tym na wyjeździe nie musisz targać ze sobą laptopa. Można też zakupić kart jak krakersów i w ten sposób rozwiązać problem. Ja kupiłem databank i nie narzekam
    Pochwal się jaki kupiłeś i dlaczego właśnie ten ?
    Ostatnio edytowane przez Kalmar ; 22-02-2009 o 22:12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Koholik Zobacz posta
    Pytanie mam bardzo proste. Zmienilem korpus, a wraz ze starym pozbylem sie kilku 1GB kart pamieci. Obecnie mam d300 i jedna sztuke extreme III 4GB, a to troche mało. Moze zamiast kupowac nastepne karty zainwestowac w jakis data bank.

Tak czy inaczej jeszcze jedna karte sobie sprawie.

Poradzicie mi cos???
    Druga a nawet trzecia karta jest moim zdaniem niezbędna, ale zamiast data banku rozważ zakup laptopa 8,9 - 10 cali. Jest to może droższe rozwiązanie od data banku, ale zdecydowanie bardziej użyteczne...widzisz zdjęcia które zrobiłeś i jesteś pewien że są zgrane na dysk. W tańszych data bankach to nie jest takie oczywiste, choć mnie ani razu data bank nie zawiódł. Jeżeli robisz rawy to instalujesz preview extractor i masz wyłuskane jpgi z nefa a tym samym widzisz fotki w normalnej wielkości bez konieczności robienia raw+jpg. Na wyjeździe masz dostęp do netu albo w hotelu, albo tam gdzie jest ogólnie dostępny przez wi-fi... Jak dla mnie same plusy. Jedynym, dla mnie, pomijalnym minusem, jest wielkość i ciężar (wielkość to ok A5, ciężar ok1 kg) - większy w porównaniu do data banku, ale plusy rekompensują z nawiązką tę niedogodność. No i masz tak naprawdę mały komp zawsze ze sobą....Mój ma 120Gb na twardym dysku, 1gb ram i procesor 1,6 intel atom...
    Ja jestem z takiego rozwiązania baaardzo zadowolony....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marek2004 Zobacz posta
    Druga a nawet trzecia karta jest moim zdaniem niezbędna, ale zamiast data banku rozważ zakup laptopa 8,9 - 10 cali. Jest to może droższe rozwiązanie od data banku, ale zdecydowanie bardziej użyteczne...widzisz zdjęcia które zrobiłeś i jesteś pewien że są zgrane na dysk. W tańszych data bankach to nie jest takie oczywiste, choć mnie ani razu data bank nie zawiódł. Jeżeli robisz rawy to instalujesz preview extractor i masz wyłuskane jpgi z nefa a tym samym widzisz fotki w normalnej wielkości bez konieczności robienia raw+jpg. Na wyjeździe masz dostęp do netu albo w hotelu, albo tam gdzie jest ogólnie dostępny przez wi-fi... Jak dla mnie same plusy. Jedynym, dla mnie, pomijalnym minusem, jest wielkość i ciężar (wielkość to ok A5, ciężar ok1 kg) - większy w porównaniu do data banku, ale plusy rekompensują z nawiązką tę niedogodność. No i masz tak naprawdę mały komp zawsze ze sobą....Mój ma 120Gb na twardym dysku, 1gb ram i procesor 1,6 intel atom...
    Ja jestem z takiego rozwiązania baaardzo zadowolony....
    A jakiego masz netbooka i za ile kupiłeś?
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Toshiba NB100.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalmar Zobacz posta
    Pochwal się jaki kupiłeś i dlaczego właśnie ten ?
    Mój kolega ma "DigiMate III". Da się bez problemu zabrać w teren w kieszeni ubrania, ale:
    -na pełnej baterii daje się zgrać ok. 12GB danych
    -nie ma podglądu fotek, tylko sygnalizacja o zgraniu "wszystkich-100%" danych na dysk
    -zauważył, że niestety po zgraniu na kompa czasami brakowało po kilka zdjęć z karty.

Myślę, że albo DataBank z podglądem, albo laptop.
    Pozdrawiam
    Piotr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Można też zakupić kart jak krakersów i w ten sposób rozwiązać problem.

Biorąc pod uwagę ceny porządnych CF, to z tymi "krakersami" bym nie przesadzał
    Pozdrawiam
    Piotr

Domyślnie

miałem digi II. Do kart 1gb i d70s wystarczał w zupełności. Choć podła bateria i czas zgrywania fotek bardzo długi... Z d300 i kartą 8gb to już koszmar. Zmiana nastąpiła po tym jak wyłamałem nogi w slocie kart - wykonanie pozostawiało wiele do życzenia.... Użytkownicy powinni na to zwracać szczególną uwagę i zachować wiele ostrożności...
    Ostatnio edytowane przez Marek ; 22-02-2009 o 22:55

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów