Ostatnio było tutaj trochę HDRów etc. Postanowiłem zaprezentować też moje użycie tej techniki.
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę.
Szukaj
Ostatnio było tutaj trochę HDRów etc. Postanowiłem zaprezentować też moje użycie tej techniki.
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę.
C5D
Fajna ta kłoda. Zdjęcie też niczego sobie.
Rozumiem, że kleiłeś?
Photomatixwogo syfu się nie doszukałem.
Nie widać, że to HDR i o to chodzi!
Kadr do mnie nie trafia ale technicznie bez zarzutu.
Instrukcję obsługi trzeba czytać. Trzeba też mieć świadomość kiedy zastosować daną technikę. HDR tylko wówczas gdy mamy do czynienia z naprawdę dużą rozpiętością tonalną.Nie program winien, ale autorzy nie umiejacy go obsłużyć...
Odnośnie zdjęcia - to nie trafiłeś suwakiem w odpowiednią saturację. Sam popełniałem nieraz ten błąd. Człowiek siedzi i gapi się w monitor. Kręci i kręci i po chwili sam nie wie który kolor jest prawidłowy. Dlatego nie lubię HDR. 5 sekund za długo przy obróbce i fota spaprana - zakładając, że cały post-processing trwa nie dłużej niż 20 sekund...
Kadrowo jest OK. ale ja podszedł bym tą kłodę bardziej z żabiej perspektywy.
Ogólnie mi się podoba ale weź NEFa, pokręć levelami, kontrastami, pobaw się światłem i cieniem - efekt będzie ciekawszy.
pzdr,
P.
Też tak mam...wg mnie najlepsza metoda to po obróbce zostawić fote (najlepiej z jakąś wersją roboczą) i wrócić do niej np na następny dzień... mózg się "zresetuje" co do foty i będzie można od nowa na to spojrzeć.
Czasami jak wracam do zdjęcia to trafia ono do kosza... i dziwie się jak mi się to mogło wczoraj podobać :P
Drogi towarzyszu. Powiadam Ci, że najlepszą z możliwych metod jest całkowite unikanie Photoshopa. Wiem, wiem tego się uniknąć nie ale da ale... da się maxymalnie ograniczyć jego ingerencję...wg mnie najlepsza metoda to po obróbce zostawić fote (najlepiej z jakąś wersją roboczą)
Prawidłowo nastawiona ekspozycja i świadomość tego co możemy zrobić z NEFem na co pozwala nam ACR i jakie są jego możliwości - to jest klucz to drzwi za którymi kryje się cała tajemnica post processingu.
Po prostu wiele osób jest nieświadoma tego co to jest NEF. Wiele osób posiadających lustrzanki cyfrowe z wielką chęcią zabrałbym do labu fotograficznego i pokazał na czym polega wołanie negatywu, praca na powiększalniku itp... ACR to nic innego jak cyfrowa ciemnia fotograficzna, która ma naprawdę wielkie możliwości.
Następna sprawa to światło - jeszcze rok temu gdy posiadałem d70 waliłem wszystko tak jak szło nie patrzyłem się na światło itp... dziś wiem, że to właśnie ów światło odgrywa najważniejszą rolę i nic po dobrym sprzęcie, photomatixie, warstwach itp cudach skoro nie ma odpowiedniego światła.
W moim odczuciu plama swietlna powinna byc bardziej jaskrawa (ta blizsza)
i polaczenie lasu z niebem bardziej dopracowane, ale poza tym
jest bardzo dobrze.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Skontaktuj się z nami