Ostatnio było tutaj trochę HDRów etc. Postanowiłem zaprezentować też moje użycie tej techniki.
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę.
Szukaj
Ostatnio było tutaj trochę HDRów etc. Postanowiłem zaprezentować też moje użycie tej techniki.
Pozdrawiam i dziękuję za wizytę.
C5D
Fajna ta kłoda. Zdjęcie też niczego sobie.
Rozumiem, że kleiłeś?
Photomatixwogo syfu się nie doszukałem.
Instrukcję obsługi trzeba czytać. Trzeba też mieć świadomość kiedy zastosować daną technikę. HDR tylko wówczas gdy mamy do czynienia z naprawdę dużą rozpiętością tonalną.Nie program winien, ale autorzy nie umiejacy go obsłużyć...
Odnośnie zdjęcia - to nie trafiłeś suwakiem w odpowiednią saturację. Sam popełniałem nieraz ten błąd. Człowiek siedzi i gapi się w monitor. Kręci i kręci i po chwili sam nie wie który kolor jest prawidłowy. Dlatego nie lubię HDR. 5 sekund za długo przy obróbce i fota spaprana - zakładając, że cały post-processing trwa nie dłużej niż 20 sekund...
Kadrowo jest OK. ale ja podszedł bym tą kłodę bardziej z żabiej perspektywy.
Ogólnie mi się podoba ale weź NEFa, pokręć levelami, kontrastami, pobaw się światłem i cieniem - efekt będzie ciekawszy.
pzdr,
P.
Też tak mam...wg mnie najlepsza metoda to po obróbce zostawić fote (najlepiej z jakąś wersją roboczą) i wrócić do niej np na następny dzień... mózg się "zresetuje" co do foty i będzie można od nowa na to spojrzeć.
Czasami jak wracam do zdjęcia to trafia ono do kosza... i dziwie się jak mi się to mogło wczoraj podobać :P
Nie widać, że to HDR i o to chodzi!
Kadr do mnie nie trafia ale technicznie bez zarzutu.
W moim odczuciu plama swietlna powinna byc bardziej jaskrawa (ta blizsza)
i polaczenie lasu z niebem bardziej dopracowane, ale poza tym
jest bardzo dobrze.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Na kłodzie jest tylko podbity kontrast. Piasek ma dokładnie taki kolor jaki jest o tej porze na plaży. Jedyne co mi się nie podoba to kolor promieni słonecznych na piasku.
Do edycji zdjęcia zostały wykorzystane tylko krzywe, selektywnie kontrast oraz parę technik wydobywających detale. To wszystko.
Surowizny nie prezentuję.
pozdr.
ps
To brzmi trochę śmiesznie...Kłoda ma ewidentnie HDRowaty kolor, piach podobnie...
C5D
Skontaktuj się z nami