Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Domyślnie HDR, a czemu nie...

Ostatnio było tutaj trochę HDRów etc. Postanowiłem zaprezentować też moje użycie tej techniki.

Pozdrawiam i dziękuję za wizytę.
    C5D

kulten
    Gość

Domyślnie

Fajna ta kłoda . Zdjęcie też niczego sobie.
    Rozumiem, że kleiłeś?
    Photomatixwogo syfu się nie doszukałem .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kulten Zobacz posta
    Photomatixwogo syfu się nie doszukałem .
    Na niebiosa, nie! Z dala od tego szmatławca się trzymam od pierwszego razu jak zobaczyłem z ciekawości co to robi (tak, zgrzeszyłem, ale odpokutowałem )

Dzięki
    C5D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez venice Zobacz posta
    Na niebiosa, nie! Zdala od tego szmatławca się trzymam od pierwszego razu jak zobaczyłem z ciekawości co to robi (tak, zgrzeszyłem, ale odpokutowałem )
    Nie program winien, ale autorzy nie umiejacy go obsłużyć... co zresztą było wielokrotnie podkreślane na forum.
    Lonely Wolf też używa photomatix'a i ma kijowe foty ?

Domyślnie

Nie widać, że to HDR i o to chodzi!
    Kadr do mnie nie trafia ale technicznie bez zarzutu.

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Nie program winien, ale autorzy nie umiejacy go obsłużyć...
    Instrukcję obsługi trzeba czytać. Trzeba też mieć świadomość kiedy zastosować daną technikę. HDR tylko wówczas gdy mamy do czynienia z naprawdę dużą rozpiętością tonalną.
    Odnośnie zdjęcia - to nie trafiłeś suwakiem w odpowiednią saturację. Sam popełniałem nieraz ten błąd. Człowiek siedzi i gapi się w monitor. Kręci i kręci i po chwili sam nie wie który kolor jest prawidłowy. Dlatego nie lubię HDR. 5 sekund za długo przy obróbce i fota spaprana - zakładając, że cały post-processing trwa nie dłużej niż 20 sekund...

Kadrowo jest OK. ale ja podszedł bym tą kłodę bardziej z żabiej perspektywy.

Ogólnie mi się podoba ale weź NEFa, pokręć levelami, kontrastami, pobaw się światłem i cieniem - efekt będzie ciekawszy.

pzdr,
    P.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    Sam popełniałem nieraz ten błąd. Człowiek siedzi i gapi się w monitor. Kręci i kręci i po chwili sam nie wie który kolor jest prawidłowy. Dlatego nie lubię HDR. 5 sekund za długo przy obróbce i fota spaprana - zakładając, że cały post-processing trwa nie dłużej niż 20 sekund...
    Też tak mam... wg mnie najlepsza metoda to po obróbce zostawić fote (najlepiej z jakąś wersją roboczą) i wrócić do niej np na następny dzień... mózg się "zresetuje" co do foty i będzie można od nowa na to spojrzeć.
    Czasami jak wracam do zdjęcia to trafia ono do kosza... i dziwie się jak mi się to mogło wczoraj podobać :P

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

wg mnie najlepsza metoda to po obróbce zostawić fote (najlepiej z jakąś wersją roboczą)
    Drogi towarzyszu. Powiadam Ci, że najlepszą z możliwych metod jest całkowite unikanie Photoshopa. Wiem, wiem tego się uniknąć nie ale da ale... da się maxymalnie ograniczyć jego ingerencję...
    Prawidłowo nastawiona ekspozycja i świadomość tego co możemy zrobić z NEFem na co pozwala nam ACR i jakie są jego możliwości - to jest klucz to drzwi za którymi kryje się cała tajemnica post processingu.
    Po prostu wiele osób jest nieświadoma tego co to jest NEF. Wiele osób posiadających lustrzanki cyfrowe z wielką chęcią zabrałbym do labu fotograficznego i pokazał na czym polega wołanie negatywu, praca na powiększalniku itp... ACR to nic innego jak cyfrowa ciemnia fotograficzna, która ma naprawdę wielkie możliwości.
    Następna sprawa to światło - jeszcze rok temu gdy posiadałem d70 waliłem wszystko tak jak szło nie patrzyłem się na światło itp... dziś wiem, że to właśnie ów światło odgrywa najważniejszą rolę i nic po dobrym sprzęcie, photomatixie, warstwach itp cudach skoro nie ma odpowiedniego światła.

Domyślnie

W moim odczuciu plama swietlna powinna byc bardziej jaskrawa (ta blizsza)
    i polaczenie lasu z niebem bardziej dopracowane, ale poza tym
    jest bardzo dobrze.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    Drogi towarzyszu. Powiadam Ci, że najlepszą z możliwych metod jest całkowite unikanie Photoshopa. Wiem, wiem tego się uniknąć nie ale da ale... da się maxymalnie ograniczyć jego ingerencję...
    Prawidłowo nastawiona ekspozycja i świadomość tego co możemy zrobić z NEFem na co pozwala nam ACR i jakie są jego możliwości - to jest klucz to drzwi za którymi kryje się cała tajemnica post processingu.
    Po prostu wiele osób jest nieświadoma tego co to jest NEF. Wiele osób posiadających lustrzanki cyfrowe z wielką chęcią zabrałbym do labu fotograficznego i pokazał na czym polega wołanie negatywu, praca na powiększalniku itp... ACR to nic innego jak cyfrowa ciemnia fotograficzna, która ma naprawdę wielkie możliwości.
    Następna sprawa to światło - jeszcze rok temu gdy posiadałem d70 waliłem wszystko tak jak szło nie patrzyłem się na światło itp... dziś wiem, że to właśnie ów światło odgrywa najważniejszą rolę i nic po dobrym sprzęcie, photomatixie, warstwach itp cudach skoro nie ma odpowiedniego światła.
    Mam wrażenie, że się nie zrozumielismy... bo wychodzi tak jakbyś mi to tłumaczył, a ja mam dokładnie takie sam pogląd na ten temat

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów