Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Brzóza Królewska

Domyślnie Epson R285 i zapchane dysze.

Witam wszystkich.
    Kupiłem drukarke Epsona model R285.
    Do tej pory używałem w domy HP Photosmart 7450 do druku zdjęc (żona bardzo lubi drukować) jak i do wszystkiego innego. Parenaście ryz papieru juz przerobiła . Jednak strasznie męczące jest bardzo czeste napełnianie katridży tuszem (po 20 ml). często drukuję tak ze ulotki, wizytówki i tym podobne rzeczy.
    Dokupiłem także system stałego zasilania.
    Na orginalnych katridżach wszystko było oki ale jak podłączyłem stałe zasilanie wszystko trafiło.
    Zapchało mi dysze z powodu badziewnego tuszu jak podejrzewam (Jakiś marki WOX - razemz z systemem).
    Niestey człowiek uczy sie na własnych błędach.
    Zakupiłem płyn czyszczący z niebeieskim atramentem, włałem do katridży (samoresetujące) i teraz drukujęna zmianę różne kolory ale to nie za bardzo pomaga. Tak ze czyszczenie głowicy tez nie za bardzo pomaga.
    Nie mam juz pomysłów.
    Może ktoś ma wypraktykowane jak udrożnić głowice w epsonie.
    Zauważyłem że zpachany jest kolor Ligh Magneta i Ligh Cyan.
    czy zna ktoś może symbol tego koloru żeby zrobic np w Photoshopie stronę tylko z tym kolorem i drukować tylko ten.
    Bedę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Brzóza Królewska

Domyślnie

zmieniłem tusz na inny zakupiony tutaj
    http://www.ciss-system.pl/product_in...2c49557684cd97
    i wszystko wróciło do normy

Domyślnie

czytałem na innym forum, że z tą R285 jest jeden problem. A mianowicie podobno trzeba drukować coś co 2-3 dni, bo inaczej dysze mogą zaschnąć (dotyczy to także oryginalnych zastawów tuszu)

czy ktoś to może potwierdzić?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    czytałem na innym forum, że z tą R285 jest jeden problem. A mianowicie podobno trzeba drukować coś co 2-3 dni, bo inaczej dysze mogą zaschnąć (dotyczy to także oryginalnych zastawów tuszu)

czy ktoś to może potwierdzić?
    jak na razie ja tego nie potwierdzam, ale drukarkę mam od niedawna. mimo wszystko gdyby tak było to już kilkanaście razy dysze powinny mi zaschnąć

Domyślnie

ja nie drukowałem 3 tygodnie. przed wydrukiem zrobiłem test dysz i bylo ok. zdjecie wydrukane poprawnie

Domyślnie

Przy drukowaniu proszę zwrócić uwagę na warunki w jakich się drukuje; tzn. temperaturę oraz wilgotność. Epson zaleca drukowanie przy 40-60% wilgotności oraz w przedziale temperatur 15-25*. To także ma wpływ na stan głowicy.

Domyślnie

Moja R285 stała odłogiem 4 miesiące i nic jej się nie stało. Jeśli "przepchanie" markowym tuszem nie pomoże i zaczniesz kombinować bardziej radykalne środki w postaci serwisu etc, zastanów się czy nie lepiej i taniej kupić nową

Domyślnie

Istnieją też płyny do udrażniania zapchanych głowic. Występują w dwóch rodzajach; do lekko zapchanej oraz bardziej "żrący" do cięższych przypadków. Płyn taki można zaaplikować strzykawką w bardzo łatwy sposób. Można też kupić specjalne kartridże czyszczące, które się instaluje jak zwykłe z tuszem.

Domyślnie

R285 jest na tuszach barwnikowych, więc nic nie powinno zasychać.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów