Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    pod Opolem

Exclamation Kradzież zdjęc ślubnych ...

Witam to dopiero mój drugi post, ale forum czytam już sporo czasu

Chodzi mi o taka sprawę, robiłem zdjęcia ślubne u pewnej pary ( prowadzę swój zakład Foto), wszystko było ok zdjęcia odebrali płytę wzięli, minęło już trochę czasu, ale ostatnio przychodzi do mnie para pooglądać fotki i okazuje się że widzieli właśnie ta parę u kogoś innego w identycznych pozach( byłem jedynym fotografem z aparatem większym od mydelniczki).

Jeszcze wszystkiego nie jestem pewien ale para ta zleciła jakiemuś fotografowi zrobienie fotoksiąźki noo niby ok w końcu mogą z tymi fotkami robić co chcą teoretycznie , ale ten fotograf wykorzystuje fotoksiązke ( prawdopodobnie zrobił sobie drugi egzemplarz) jako swoje zdjęcia.

No i tu jest sprawa jeszcze u niego nie byłem mieszka z 30 km dalej no i teraz jeśli do niego pojadę i zobaczę to na własne oczy co powinienem i co mogę z tym uczynić,mógłbym uczynić jakieś rękoczyny ale chciałbym tego uniknąć

Proszę o ciekawe sugestie

Domyślnie

czy moja sugestia będzie ciekawa to nie wiem, skoro Oni mogą robić co chcą, mieli prawo zrobić sobie tą książkę, jeśli gościu ją wystawia jako przykład tego że tworzy takie książki - OK (powinno jednak być raczej napisane kto jest autorem zdjęć?), ale jeśli dodatkowo twierdzi że to są jego zdjęcia to już oszustwo. Było wiele najróżniejszych postów na ten temat, ciężko cokolwiek 'domniemywać' skoro tego nie widziałeś. Idź tam, albo wyślij kogoś, niech się okaże czy to przykład książki czy przykład jego zdjęć.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    pod Opolem

Domyślnie

Hmm no zamierzam tak tez zrobić, w sumie nie chce sie z gościem sądzić o coś bo i po co skoro podbiera fotki to chyba ładne robie hehehe , no ale to jest po prostu chamstwo i tyle, ale jeśli robi przykład fotoksiażki no to niby ok choć jakoś tez wykorzystałbym do tego swoje zdjęcia a nie czyjeś,ale jeśli jest tak że komuś wmawia że to jego to krucho go widzę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez max11 Zobacz posta
    ........

No i tu jest sprawa jeszcze u niego nie byłem mieszka z 30 km dalej no i teraz jeśli do niego pojadę i zobaczę to na własne oczy co powinienem i co mogę z tym uczynić,mógłbym uczynić jakieś rękoczyny ale chciałbym tego uniknąć

Proszę o ciekawe sugestie
    Z tymi rękoczynami to ostrożnie. Może się źle skończyć.
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Zacznij robić fotoksiążki .
    myślę co piszę

Oszczędny w słowach
    Miasto
    pod Opolem

Domyślnie

Heh robie choć nie ręcznie.....

Domyślnie

..a nie jest czasem tak, że skoro zapłacili Ci za zdjęcia to stały się ich własnością i mogą robić z nimi co im sie podoba, również publikować w dowolnym miejscu i wybranym sposobem ??? Trzeba by poczytać o prawach autorskich oraz odnieść to do umowy jaką z klientami zawarłes.
    Ostatnio edytowane przez obo ; 25-02-2009 o 22:10

Oszczędny w słowach
    Miasto
    pod Opolem

Domyślnie

No ok mogą je nawet w playboyu publikować spoko , ale tu chodzi o przywłaszczenie przez kogoś zdjęć jako własnej pracy , wiec to sie chyba troszeczkę inaczej ma ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez obo Zobacz posta
    ..a nie jest czasem tak, że skoro zapłacili Ci za zdjęcia to stały się ich własnością i mogą robić z nimi co im sie podoba, również publikować w dowolnym miejscu i wybranym sposobem ??? Trzeba by poczytać o prawach autorskich oraz odnieść to do umowy jaką z klientami zawarłes.
    Cytat Zamieszczone przez max11 Zobacz posta
    No ok mogą je nawet w playboyu publikować spoko , ale tu chodzi o przywłaszczenie przez kogoś zdjęć jako własnej pracy , wiec to sie chyba troszeczkę inaczej ma ....
    niedokładnie - nie odsprzedałeś im jako takiej licencji na publikacje zdjęć, chyba że masz tak ujęte w umowie tak to prawo AUTORSKIE jest praktycznie niezbywalne więc zdjęcia powinny być podpisane twoim imieniem i nazwiskiem w każdej sytuacji, a przy użyciu komercyjnym [właśnie typu 'playboy' jak to ująłeś ] mógłbyś się domagać honorarium za publikację...
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    pod Opolem

Domyślnie

No wiem wiem , tez tak myślę ale mówiąc szczerze najbardziej mnie wkurzył motyw że ktoś sobie to przywłaszczył, czy to w fotoksiążce czy w czymkolwiek nie rozumem tego , skoro robie coś pokazowego nawet to ze swojej pracy a nie cudzej...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów