Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

nowe obiektywy nie mogą mieć w szkle ołowiu. To ekologiczne ograniczenie wpływa na fakt, że trudniej zrobić szkło rewelacyjne optycznie. Jakość nadrabia się wprowadzaniem różnych powłok itp. Chyba wybiorę tego starszego, bo używane nie są w złej cenie. No chyba, że jednak zdecyduję się na 85mm f/1.8 a później jakieś pierścienie pośrednie.

Domyślnie

ja osobiście nie używałem ale osoba od której kupiłem D200 (wyglądająca na naprawdę znającą się na rzeczy - facet robił zdjęcia kosmetyków do katalogów znanych firm) powiedział że jeżeli będę kupował 60tke to tylko D. Zachwalał bardzo ten obiektyw.
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    a miales ktorys w rece? znaczy zrobiles ktoryms zdjecia?
    bo ja mialem i jakosciowo wykonanie nowego jest mz slabsze. optycznie nie zauwazylem roznic. nie testowalem jakos specjalnie. ot nowym kilka zdjec z lapy. starego mam i jesli on jest ostry od 5,6 to ciekaw jestem dlaczego na pelnej dziurze mozna sie nim pochlastac?
    nowa 60tke okolo 2 tygodnie, ze stara podobna stycznosc jak ty z nowa, o obu nie moge generalnie zlego slowa powiedziec. natomiast argument w kwestii wykonania nie rozumiem, pomijajac roznice w uzytym materiale miedzy obu, to co w nowej 60tce jest slabsze, wykonanie jest bardzo dobre, nic nie lata, nie trzeszczy nie odpada, pierscien ostrosci chodzi inaczej, ale to wszystkie afsy maja, a poza tym obiektyw tworzy ze tak to ujme jedna zwarta bryle. material jest dokladnie ten sam z ktorego zbudowane sa nowe body - d300/700 itd- a im braku
    wytrzymalosci raczej nikt nie zarzuca. za nowa przemawia takze af-s , ktory zdecydowanie chetniej i dokladniej przeostrza male zmiany odleglosci (w porownaniu do silnika).

generalnie slyszac argumentacji o slabym wykonaniu mam wrazenie, ze ten obiektyw powinien sie rozpasc
    po wzieciu do reki, tymczasem tak nie jest

Domyślnie

moze masz racje, moze nie. ja biorac wspolczesny obiektyw nikona do reki czuje robote ksiegowego a nie inzyniera optyka. takie jest moje odczucie ale to moze dlatego ze mam stare szkla i jakosc ich wykonania przy nowych powoduje u mnie wieksze do nich zaufanie.
    oczywisice ze w nowych nic nie lata i nie trzeszczy ale subiektywne odczucue mam takie a nie inne.
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    material jest dokladnie ten sam z ktorego zbudowane sa nowe body - d300/700 itd- a im braku
    wytrzymalosci raczej nikt nie zarzuca.
    no ja szczerze wątpię, żeby nowa 60-ka była wykonana ze stopu magnezu, a że struktura powirerzchni jest podoba to nic dziwnego - ale to tylko wykończenie (powłoka) i nawet kitowy obiektyw wygląda podobnie
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

i tez jest solidny jak robota ksiegowego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    no ja szczerze wątpię, żeby nowa 60-ka była wykonana ze stopu magnezu, a że struktura powirerzchni jest podoba to nic dziwnego - ale to tylko wykończenie (powłoka) i nawet kitowy obiektyw wygląda podobnie
    szkielet, szkieletem, ale gdyby ten material byl tandenty, slaby itp. to juz by sie 30 razy - takze na body - rozpadl, niezaleznie od tego jaki ma szkielet - bo calosc jest tak sprawna jak najslabsze ogniwo, czylo wspominana przez ciebie powloka

co wiecej, moja nowa 50tka - afs-g - ma pecha, bo jako jedyny posiadany przeze mnie obiektyw, zaliczyla kilka upadkow na ziemie w tym pare z niezlej wysokosci, i na twarde i na miekkie i mimo, iz obudowa jest poobcierana, poobijana i posiada, ze tak to ujme, dosc znaczne slady uzywania, szkielko nadal dziala bezawaryjnie

a material i wykonanie jest identyczne z wspomniana tu 60tka

takze z caly szacunkiem do waszych wypowiedzi, moze i zrobil to ksiegowy, ale z tego co mialem okazje doswiadczyc, zle nie zrobil

i dlatego nadal bede bronil nowej 60tki, przed niewybrednymi komentarzami opartymi na 'widzimisie', bo na podstawie tego co doswiadczylem smiem twierdzic, ze wytrzymalosc obu obiektyow jesli chodzi o normalne uzywanie (bez wbijania gwozdzi itp) jest na odpowiednim poziomie i przy wyborze miedzy jednym a drugim akurat to kryterium powinno byc gdzies tam na koncu listy - bo w piwerzym rzedzie jest pare istotniejszych roznic miedzy tymi szkielkami

argument rabijki o subiektywnosci odczuc oczywiscie w 100% rozumiem, oczywiscie niech kazdy - a tym i autor tego watku - kupi to z czym sie bedzie czul najlepiej

sam tez do plastikowosci tego szkielka podchodzilem ostroznie, niemniej jednak jak zobaczylem to uwierzylem
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 21-02-2009 o 17:38

Domyślnie

tylko ze twoje doswiadczenia z 60 czy 50 moga miec najwyzej rok bo tyle zyja na razie te szkla.
    ja po prostu nie wierze by prztrwaly 20 lat.
    to jak z samochodami. dzis robi sie mniej trwale niz kiedys i to z rozmyslem.
    tak samo z aparatami itd. wez do reki hassla z serii 500 i nowego h. obie to swietne maszyny tyle ze h nie zostal wykonany by prztrwac pokolenie bo nie sprzedalby sie kolejny.
    tak juz jest w dzisiejszych czasach.

pewnemu powaznemu fotografowi podpierdzielili plecaczek ( nazwiska nie podaje bo niet u mienia uprawnien) w nim hassle 501cm, 503 i flex body. do tego szkla cfi i cfe i jeden sonnar 500 c bez znaczka t* z najstarszej srebrnej serii. olewal strate bo byl ubezpieczony ( w polsce by mial problem, nie mogl przezyc straty tego najstarszego sonara bo jak mowil nikt juz takich szkiel nie robi.

w przypadku nikona niestety trwalosc i jakosc wykonania dotyczy sprzetu w ogole. jest tu gdzies watek o sb800 - swietnej zreszta lampie. gdy przestala blyskac serwis powiedzial ze blyskala za czesto i za duzo.
    gdyby ktos odwalil taka wypowiedz 20 lat wstecz bylby skonczony na rynku pro a dzis... uzytkownicy stwierdzaja ze tak ma byc bo tak im powiedziano.

o to mi z grubsza chodzi
    oczywiscie to jedynie moje calkowite prywatne zdanie
    olo

Domyślnie

Widzę, że fajna dyskusja oraz, że jakościowo optycznie jak i konstrukcyjnie oba obiektywy są podobne i na wystarczającym poziomie. A jak to jest z praktycznym użytkiem? Czy w starej wersji przednia soczewka się wysuwa i obraca a w nowej nie? Jak do tych obiektywów ma się Tamron 90 lub nikkor 105mm D? O ten drugi pytam tylko z ciekawości bo jest raczej za drogi dla mnie.

Domyślnie

z makro jest tak ze licza sie 2 rzeczy

odleglosc przedmiotowa i glebia ostrosci

niestety za jasna cholere nie chca isc w parze.

jesli masz ogniskowa dluzsza to zwieksza sie dystans do obiektu - fajnie, ale zmniejsza sie glebia ostrosci - niefajnie
    jesli masz krotsza jest dokladnie na odwrot.

musisz se sam odpowiedziec co chcesz robic.

jedno jest pewne
    60mm nikona jest jednym z bardziej ostrych szkiel jakie widzialem. nie wiem jak inne ogniskowe mikro nikkorow bo ich w lapach nie mialem.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów