Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Micro 60mm D vs 60mm G

Witam, fotografuję śluby ale nie umiem się oprzeć by hobbystycznie robić także zdjęcia makro, tak dla siebie.
    Początkowo planowałem zakup 85mm f/1.8 jako dłuższa ogniskowa do ślubów ale teraz myślę nad micro-nikkorem 60mm. Ogniskowa trochę odpowiedniejsza bo nie trzeba tak daleko w kościele odchodzić od młodych (pracuję na Dx i nie planuję Fx). No i przede wszystkim to makro.
    I tu pytanie, jak mają się te dwa nikkory do siebie. Chodzi o starą wersję 60mm serii D i nową G. Za wersją G przemawia fakt, że jako body zapasowe mam w torbie D60, za D solidna, nieplastikowa konstrukcja i troszeczkę cena (niby różnica w cenie nie wielka ale używanego można za pół ceny zdobyć).
    Proszę o odpowiedź, a jeśli identyczny wątek już był to o przekierowanie.

Domyślnie

Nowszy (G) do kościoła będzie lepszy bo jest cichy. Ostrość też ma minimalnie lepszą na pełnej dziurze od starszego brata, ale to już kosmetyka. No i AF jest dużo szybszy więc jak się pogubi to nie będziesz musiał tyle czekać aż ponownie złapie ostrość.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

od siebie dodam,że AF w nowszej wersji często nie trafia "do strzału" i przejeżdza cały zakres(zwłaszcza
    przy zdjęciach pod światło).
    W starszej wersji AF jest głośniejszy i wolniejszy ale mz pewniejszy.

Domyślnie

szczerze powiem ze jak widze "solidnosc" nowych konstrukcji zawsze wybieram starsze jesli to mozliwe.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rabijki Zobacz posta
    szczerze powiem ze jak widze "solidnosc" nowych konstrukcji zawsze wybieram starsze jesli to mozliwe.
    Coś wtym jest, szczególnie, że wiele starszych obiektywów nie ustępuje (a często nawet przewyższa) nowym konstrukcjiom pod względem optycznym, o budowie nie wspominając...
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Coś wtym jest, szczególnie, że wiele starszych obiektywów nie ustępuje (a często nawet przewyższa) nowym konstrukcjiom pod względem optycznym, o budowie nie wspominając...
    Akurat w tym przypadku jest dokladnie odwrotnie (optycznie). Nowszy jest jednym z najlepszych obiektow micro Nikona.

W kwestii owego plastiku, material uzyty przy tym obiektywie jest identyczny jak ten uzyty do produkcji body (D300/D700), jakosciowo bez zarzutu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Akurat w tym przypadku jest dokladnie odwrotnie (optycznie). Nowszy jest jednym z najlepszych obiektow micro Nikona.
    To dlaczego nowy bardziej aberruje od starszego? Poza tym nie przypuszczam, byś na zdjęciu zauważył róznice w ostrości obu szkiełek. Siła marketingu i wykresów jest wielka
    wigi.pl

Domyślnie

Marketing mnie nie interesuje, bo nie interesuje mnie to szkielko. Ale czytajc opinie chociazby na stronie Bjorna Rossleta wnioski sa takie:

The newest of the members in the long line of Micro-Nikkors also happens to be the best of them all in optical terms. Images are super sharp already from f/2.8 and keep their bite up to f/11, from which point a graceful decline kicks in. Compared to the predecessor, the new 60 Micro convinces by offering much better performance at the wider apertures and at distance, both areas in which the older lens didn't do too well.

a o starym

For those utilising it, however, sharp images are obtained at apertures from f/5.6 to f/11. Beyond that range image quality deteriorates. Be aware that it has re-introduced a feature of the first Micro-Nikkors by being less sharp at distance.

Domyślnie

a miales ktorys w rece? znaczy zrobiles ktoryms zdjecia?
    bo ja mialem i jakosciowo wykonanie nowego jest mz slabsze. optycznie nie zauwazylem roznic. nie testowalem jakos specjalnie. ot nowym kilka zdjec z lapy. starego mam i jesli on jest ostry od 5,6 to ciekaw jestem dlaczego na pelnej dziurze mozna sie nim pochlastac?

olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Zajrzałem teraz na Photozone.de i okazuje się, że to starszy Nikkor 60 jest ostrzejszy od nowego w centrum kadru, nawet na f/2.8, za to nieco słabszy jest na rogach. Starszy wyraźnie mniej winietuje i ma mniejsze aberracje (poza f/2.8 ).
    wigi.pl

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów