Nie nie możesz... mozesz sobie poczytac za to wątek, do którego (jak myślę) pije Witusch
KLIK!
Szukaj
Po przeczytaniu waszych porad i poszperaniu jeszcze trochę w sieci za samplami, postanowiłem: Sigma 30/1.4miliony zadowolonych użytkowników nie może się mylić
tak więc mój wielki dylemat został rozwiązany przez was w dwa dni, dzięki i pozdrawiam !
tymczasem zaczynam polowanie na dobrą sztukę S30/1.4
Ostatnio edytowane przez wilk325 ; 19-02-2009 o 21:54
Hmm N35/1.8 jeszcze nie ma miliona użytkowników napewnoale jestem ciekawy jak będą wyglądały wątki tego typu powiedzmy za miesiąc. Ja stoje przed podobnym wyborem i czekam na N35/1.8. Jakoś bardziej ufam w AF Nikkora chociaż być może to zaufanie jest bezsensowne ale...
Bust najlepiej jakbyś, mógł sobie pożyczyć i postrzelać fotki, sam się przekonasz czy Ci odpowiada sigma.
D200 + N 70-210 4-5.6 + T 17-50 2.8 + S 30 1.4
Już pisałem kilkakrotnie o sigmie 30 1,4 - ma jedną wadę zasadniczą, a mianowicie problemy z ustawieniem ostrości w trudniejszych warunkach oświetleniowych. Czasem np. z 3 zdjęć jednego ujęcia nie ma co wybrać. Ważnych elementów np. ślubu nigdy bym się nie odważył ją fotografować.
Mnie najbardziej w sigmie przeraża rozrzut jakości poszczególnych egzemplarzy (Piszę tylko z własnego doświadczenia, być może miałem pecha do zapoznanych osobników S30/1.4 w ilości sztuk 3). Mam nadzieje że w N35/1.8 będzie z tym lepiej.
heh to moze poczekam do 6 marca i zobacze jakie będą opinie na temat N35/1.8 (może wyłudze od kogoś nefacena 989 zł jest bardzo atrakcyjna i tak jak ktoś wczesniej pisał mugłbym wtedy dokupić 50/1.8.
ale nie powiem że się nie napaliłem już na tą sigmę i ciężko mi czekać![]()
Wybierzesz sobie sigmę:
będziesz miał światło 1.4
2 tygodnia focenia więcej
Poczekasz na nikkora:
będziesz miał 1.8
2 tygodnia focenia mniej
po marcu ceny tego szkła mogą skoczyć do góry, sigmy skoczą na pewno![]()
No już nie demonizujmy. Autor pytania ma z tego co mówił czym focić. Nie przesadzajmy, że jak już myślimy o kupnie czegoś nowego to starym sprzętem nie da się już nic zrobić.
PS
Ale uwaga Mavierk'a odnośnie ceny Sigmy jest zasadna, tyle, że to szkiełko imho trzeba wymacać, a z tego co mi wiadomo z dostępnością za cenę ok 1500zł jest bardzo ciężko (chodzi o sklepy w których można dotknąć) jak RTV, czy SPC.
Skontaktuj się z nami