Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pierwsza stałka

Witam od około 2 miesięcy przymierzam się do kupienia stałki, jednak im dłużej się zastanawiam i im więcej testów czytam tym bardziej nie wiem co wybrać. dlatego postanowiłem założyć ten wątek i liczę że ktoś mnie oświeci
    Głównie chodzi mi o jakość obrazowania tzn. chciałbym by była dobra plastyka zdjęcia, nasycenie kolorów takie że barwy są miękkie jakby lekko ocieplone (często przeglądam http://www.boston.com/bigpicture/ i tu każde zdjęcie ma te barwy (wiem że tym co chcę kupic nie uzyskam tego co profesjonaliści z tej strony ze sprzętem za kupe kasy ale chce pokazac o co mi chodzi). oczywiście kupując stałkę chciałbym też by ostrość była na wysokim poziomie.
    to będzie narazie jedyna moja stałka także chciałbym by była jak najbardziej uniwersalna. foce głównie motoryzacje ale często też wychodzę na miasto i pstrykam wszystko co mi wpadnie w oko.
    suma jaką mam przygotowaną to 1500 zł.
    wiem że duzo wymagam od tego obiektywu i pewnie nie da sie tego wszystkiego pogodzić, ale może ktoś mnie nakieruje na cos konkretnego. głównie chodzi o te barwy i ostrość.
    pozdrawiam

Domyślnie

Jak chcesz mieć miękkie i ocieplone barwy to ustaw sobie odpowiedni balans bieli i vibrance.
    Kup 35/1.8.
    Nikon Z6 II, 14-30/4S, 24-120/4S, 50/1.8S, 85/1.8S, 50/2.8MC, 40/2, Tamron 70-180/2.8 G2
    Fuji S5 Pro, 35/2D, 50/1.4D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathu Zobacz posta
    Jak chcesz mieć miękkie i ocieplone barwy to ustaw sobie odpowiedni balans bieli i vibrance.
    Dokładnie - oddaniem kolorów nie przejmuj się, bo to zawsze zrobisz w Photoshopie. Kieruj się ostrością / rozmyciem, kontrastem i winietowaniem. Dystorsja stałek poza kilkoma wyjątkami nie stanowi problemu.
    Moje "The best of" na pierwszą stałkę AF: 28/2,8, 35/2, wszystkie trzy 50-tki, 60micro, 85/1,8
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

No pięknie - stałek Nikona jest za 300 różnych sprecyzuj jakie mniej więcej ogniskowe wchodzą w gre: coś koło 18-20 czy taczej 300-400.....
    Zapomnij, żeby była uniwersalna - jak kupisz portretówkę, nie porobisz makro itp....
    Coś więcej napisz...
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Ja z mojej strony polecam N50 f/1.8 fajne kultowe szkiełko
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

O ile cena nowej 35-tki nie będzie z kosmosu to 1500zł powinno Ci wystarczyć na 2 stałki:
    - Nikkor AF-S 35 mm f/1.8G DX (sugerowana cena (jak na razie) ok. 1000zł)
    - Nikkor AF 50mm f/1,8D (ok. 500zł nówka)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bust Zobacz posta
    chciałbym by była dobra plastyka zdjęcia, nasycenie kolorów takie że barwy są miękkie jakby lekko ocieplone głównie chodzi o te barwy i ostrość.
    pozdrawiam
    Cholera ale masz wymagania.

A ja bym sobie raczej najpierw odpowiedział na pytania:

- FX czy DX
    - jak ogniskowa (ta na której będziesz pracował)
    - jaka jasność (ta na której będziesz pracował)
    - Af-S czy AF-D
    - nówka czy uzywka

I z tej puli obiektywów po powyższej selekcji wstępnej rozpocząłbym dywagacje. To ja.

Rycerz
    Gość

Domyślnie

na tej "twojej" stronie jest wszystko: portret, makro, krajobraz...trudno będzie utrafic w jedno szkło
    no bo praktycznie kazde [ dla proponującego może byc super] ale czy dla ciebie będzie super?
    może podaj jakieś bliższe dane, ogniskowe które chciałbyś wykorzystywac, coś co nas naprowadzi

ale pomijając twój nierozwiązywalny problem...to masz fajny cel powodzenia!

Domyślnie

ogniskowa około 30-50 mm, najwiecej myslałem o S30/1.4, N35/2.0, N60/2.8 o sigmie przeczytałem prawie 100 sron w temacie założonym przez Zbigniewa i napisał on tam że ociepla troche barwy jednak ma pomyłki af no i nie bardzo nadaje sie do zdjec robionych z bliska co do Nikkora to słyszałem ze jest mega ostry i nic pozatym, jak myslicie która ogniskowa byłaby bardziej uniwersalna? no i który obiektyw najlepiej rzeźbi obraz ?
    wiem że jestem mało precyzyjny ale własnie tak duzy mam dylemat w przeciągu ładnych paru miesięcy nie bedzie mnie stac na dokupienie czegos takze chciałbym dobrze wybrac.
    dzięki za podpowiedzi

@mathu - to nie chodzi o balans bieli
    @Sowulus12 - miałem nefy z tej stałki, nie są złe ale nie zachwycają, chociaż cena kusi to jednak wolałbym cos drozszego i jeszcze lepszego

będzie zapinany do Nikona D90 i sporadycznie do D300

Cytat Zamieszczone przez avallardi Zobacz posta
    O ile cena nowej 35-tki nie będzie z kosmosu to 1500zł powinno Ci wystarczyć na 2 stałki:
    - Nikkor AF-S 35 mm f/1.8G DX (sugerowana cena (jak na razie) ok. 1000zł)
    - Nikkor AF 50mm f/1,8D (ok. 500zł nówka)
    ta propozycja mnie zaciekawiła co dwa szkiełka to nie jedno tylko czy ten nowy nikkor bedzie naprawde tyle kosztował.. jesli tak to prawdopodobnie pujdę w tą stronę słyszałem że jest lepszy pod wzgledem kontrastu od N35/2.0 wiec by mnie zadowalał a 50 by go uzupełniała
    Ostatnio edytowane przez Bust ; 19-02-2009 o 00:21

Domyślnie

Obstawiam 60tkę micro (może być ta poprzednia wersja) Obiektyw bezlitośnie ostry, perfekcyjny optycznie, mały, stosunkowo niedrogi... ORAZ 35/2 - powinno się dać kupić oba używane poniżej 1800 zł
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów