no własnie ciekawi mnie jak ten aparat radzi sobie z podczerwienią.
Szukaj
no własnie ciekawi mnie jak ten aparat radzi sobie z podczerwienią.
wincent, przyznam ze sam zastanawialem sie nad tym, ale jakos odpuscilemPamietam ogladlaem kiedys galerie IR z d70 albo d70s... calkiem calkiem wyszly,ale z d50 nie widzialem.
a powiedzcie mi, jad radzi sobie d70 z podczerwienia...
bo mam zamiar kupic sobie filterek: Filtr IR Hoya R72 - 67mm,- 170zl
ciagna mnie dziedziny do tej pory nieznane....
booros, kurde niedawno przegladalem wlasnie galerie d70tki albo s zIR tak jak pisalem powyzej. Na prawde swietne fotki. Rczej dziala bez problemuJesli tylko D50 bedzie ladnie chodzil z ir to sam sobie chyba sprawie
![]()
.... D70 i D50 radzą sobie doskonale z podczerwienią ... kliknij w moje WWW
Ogólnie to dobre Nikony
F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
Hasselblad 503,905
D6,D800E,D700,D70IR,Z6II
dzieki...
super zdjecia na stronce....:]
a te na twoim www to czym robione d50 własnie?
....robione D70 ale z D50 wychodzą identyczne
Ogólnie to dobre Nikony
F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
Hasselblad 503,905
D6,D800E,D700,D70IR,Z6II
powerfactorx ale czy wystarczy założyć filterek IR (oczywiscie chodzi mi tylko o część sprzętową)? bo krąży trochę informacji o tym że D50 (jak i jeszcze kilka innych puszek) owszem robi zdjatka w IR ale tylko gdy będzie zdemontowany filtr odcinający IR przed matrycą (np tu). niestety demontaż filtra na matrycy jest dla mnie raczej drastczną przeróbką (a nie mam drugiego body na zbyciu do eksperymentów) a i ewentualne wyrzucenie w błoto tych "paru groszy" na np hoyę IR też mi się nie usmiecha.
Może ktoś wie jak to jest naprawde z tym IR i D50 (znaczy fizycznie robił)?
Nic nie trzeba przerabiać, przeróbki dokonywane i te o których piszesz służą temu aby uzyskać krótkie czasy naświetlania. Ja robię wszystkie fotografie ze statywu. I tylko temu służą owe przeróbki, tak więc robienie portretów jest możliwe ale trzeba portretowaną osobę usadzić spokojniepowerfactorx ale czy wystarczy założyć filterek IR (oczywiscie chodzi mi tylko o część sprzętową)? bo krąży trochę informacji o tym że D50 (jak i jeszcze kilka innych puszek) owszem robi zdjatka w IR ale tylko gdy będzie zdemontowany filtr odcinający IR przed matrycą (np tu). niestety demontaż filtra na matrycy jest dla mnie raczej drastczną przeróbką (a nie mam drugiego body na zbyciu do eksperymentów ) a i ewentualne wyrzucenie w błoto tych "paru groszy" na np hoyę IR też mi się nie usmiecha..
Co do do samych zdjęć - zdjęcia robię w HIGH JPG z włączoną NR. Zdjęcia należy robic tak aby wykres znajdował się po lewej stronie. A później należy to wszystko obobić w GIMPIE lub PS, porównałbym to do wywołania zdjęcia z negatywu, ale o tym pisałem już gdzie indziej.
Link IR
Aha i jeszcze jedno D50 napewno robi IR ki - niektóre ze zdjęć na mojej stronie pochodzą z tego właśnie aparatu.
Ogólnie to dobre Nikony
F6,F5,F100,F80,F50,FM3a
Hasselblad 503,905
D6,D800E,D700,D70IR,Z6II
Skontaktuj się z nami