Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Byron Zobacz posta
    Sprzedaj D3 , kup samochod i d40.
    ta sugestia najbardziej mi sie podoba. a tak serio to mimo iz nie jestem ekspertem pozwolę sobie na powazna porade. najpierw radze przeczytac kilka publikacji na temat fotografii, potem kilka lat/miesiecy (w zaleznosci od predyspozycji) zapoznawania sie ze sprzetem i upewniania sie ze na pewno to jest cos co lubie (i umiem) robic. potem kilka slubow jako drugi fotograf (za free) i wtedy juz mozesz, nie narazajac sie na krytyke i przytyki, zadawac pytania o sprzet na forum. pozdrawiam
    d300,samyang 8mm 3.5, n35 1.8, n80-200 2.8, T17-50 2.8, sb600

Domyślnie

a propos pierwszego posta to imho wyglada on w miare tak,
    czy jakis pisarz zajmujacy sie romansidlami moglby mi polecic model maszyny do pisania
    najlepszej do pisania takich ksiazek? bede wdzieczny za kazda podpowiedz.

a tak powaznie, wez 24-70 i lampe, a po miesiacu sama bedziesz wiedziala czego jeszcze potrzebujesz.
    d300 mb-d10 n16-85 n50/1.4ais n55/2.8 n70-200 mf055xprob+488, sb-900
    wlasne gniotowanko

Domyślnie

A ja patrząc z perspektywy lat wybrał bym taki zestawik:
    D700/D3
    +
    14-24/2.8
    35/2.0
    50/1.4
    85/1.8
    i Sigmę 70-200/2.8
    oraz SB-900

Powodzenia
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    A ja patrząc z perspektywy lat wybrał bym taki zestawik:
    D700/D3
    +
    14-24/2.8
    35/2.0
    50/1.4
    85/1.8
    i Sigmę 70-200/2.8
    oraz SB-900
    a czemu najwięcej środków skierowałbyś na zakres 12-24? 24 na pełnej klatce to dosyc szeroko, czy uzytecznosc tego zakresu na ślubach wg Ciebie jest tak duża, żeby wpakowac w to szkło najwięcej kasy? bez względu na własne doświadczenia nie kwestionuję Twojego wyboru, po prostu ciekaw jestem innego spojrzenia na zastosowanie ultra-wide na slubach.

Domyślnie

Po mojemu to wszystko zależy od budżetu.
    Wg. mnie optymalnym rozwiązaniem będzie coś szeroko, jasny zoom i stałeczka do portretowania i drugie body na zapas albo do stałek.
    I teraz wszystko zależy od kasy - bo w dobrej kasie jasny zommik -> tamron 17-50 2.8, - wersja droższa -> Nikkory 17-55/24-70 2.8 AF-S
    są stałeczki 50/85mm tańsze ze swiatlem 1.8 i droższe z 1.4. Do tego wszystkiego lampion jakiś - jest sb-600 i droższe 800/900.
    Można zrobić wspaniały reportaż D80, a można i skopać mając D700.

Domyślnie D700 + slub

Witam sory ze pierwszy post w ten sposob wyjasnie.

Zmieniam system
    Mialem kupic C 5D II + C50 1.4 C 24-70 2.8 + 580exII

jako ze totalnie sie nie znam na nikonachi ich szklach to mam takie pytanie

Mam okazje kupic D700 w dobrej cenie i pytanie jakie do tego dobrac szkla na start

Budzet odliczajac body ok 6-8k

wiadomo sb900 obowiazek co z reszta? (ew Sb800)

lepiej stalke 50 1.4 czy 85 1.8? a moze 2 ? (Jak widze stalki cenowo mniej wiecej jak w C)

24-70 nikkor'owy troche drogi jak na moje progi (5.5k?!) zatem sigma?

co polecacie?

Prosze nie krzyczec za powielanie watkow, prosze tylko o pomoc
    Ostatnio edytowane przez KrainaWspomnien ; 18-03-2009 o 03:40

Domyślnie

Chcesz kupić sprzęt z górnej półki a nie wiesz jakich ogniskowych używasz? Nie wiesz co ci będzie potrzebne do pracy?
    Wątków o wszystkich stałkach była masa... niektóre nawet bardzo wyczerpujące.

Z tego co chciałeś kupić w Canonie, kupisz takie samo lub lepsze w Nikonie.
    Mam ostatniego N50 1.4 AFS i uważam że jest świetny.
    N85 f/1.8 genialna portretówka - nie masz kasy kupuj, masz kasę idź w N105, N135
    Nie stać cię na N24-70 pomyśl nad tamronem 28-75 też mam i potrzeby upgradu nie widzę.

wszystko już było: opcja szukaj
    Parę słoików + głowa na karku...

Domyślnie

gompky, zakres do 24mm, wystarcza stojąc przy młodych, a zakres od 14mm do 20mm, bardzo się przydaje przy szerokiej perspektywie by móc uchwycić i parę młodą i gości. Do tego częsty (przynajmniej u mnie) rzut z góry (z chóru) i gdy wychodzą na zewnątrz.
    To do kościoła.
    A na zabawie, bardzo często jest ciasno i tam poszukuję jak najszerszego kąta, by uchwycić "akcję". Stąd brakuje mi 2,8.

Oczywiście idealnie było by kupić 14-24 + 24-70 + 85/1.4 + 135/2.0, dodać do tego 50/1.4.
    Ale starałem się określić taki minimalny budżet.
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ewci@ Zobacz posta
    O matko znowu ... Moja rada najpierw zbadaj rynek fotografów w UK z tego co obserwuję są tam naprawdę wybitni fotograficy, poogladaj ich prace często oni piszą o sprzęcie jaki używają . Myślę, że osoba początkujaca z D3 może powinna zaopatrzyć się w jasne stałki . I nie obrażaj się na ludzi,którzy sugerują ci , że to trudny sprzęt - bo tak faktycznie jest po prostu nie wykorzystasz jego możliwości jako osoba początkująca . Może jeszcze kup sobie druga puszkę - łatwiejszą do nauki z serii DXX . Lepiej robić super fantastyczne fotki DXX niż byle-jakie D3 . Nie wspomnę już o umiejetności błyskania lampą zewnetrzą ...
    Po pierwsze, D3 nie jest trudnym sprzetem.
    Po drugie, na poczatek jak wspomnial Admin, lepiej kupic 24-70 niz w kupe stalek.
    Po trzecie, sugerujesz, ze w tym przypadku lepsze prace wykona moze korpusem DXX niz D3??? Chyba jednak nie. Stety / niestety D3 czy D700 pomaga uzyskac bardziej fanatastyczne efekty, ze wzgledu na swoja duzo wieksza elastycznosc niz korpusy z serii dwucyfrowej - szczegolnie przy slubach!

Twoj post jak rowniez kilka innych w tym watku nie jest szczegolnie merytoryczny!
    Ostatnio edytowane przez Artur ; 20-03-2009 o 01:21

karolina_lepszykadr
    Gość

Domyślnie

d 3 ,wow

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów