Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

A większość 645 robi 15 klatek. Z tych które znam tylko contax robi 16.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

6 czy 8 jeden hund.

Bo Contax ma automatyczne przewijanie i pewnie rozsądniej ogarnia rozbiegówkę i odstepy.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Bo Contax ma automatyczne przewijanie
    Mamiya też ma i ma 15 klatek.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Mamiya też ma i ma 15 klatek.
    mamiya 645 af i późniejsze ma 16

Domyślnie

Widocznie ma lepsze przewijanie
    Völkchlor

Domyślnie

To jeszcze pytanie o skanowanie 6x4,5 , załóżmy że klatka wyostrzona w punkt a zeskanowana na 2000 DPI, czy taka rozdzielczość wystarczy żeby szczegóły zostały oddane ostro na formacie 30x45?

Domyślnie

Generalnie tak, ale zależy czym i jak skanowane. Mój Epson niby rozrzielczość ma ok, ale przy takim rozmiarze szału nie ma. Dedykowana minolta radzi sobie znacznie lepiej z małym obrazkiem przy proporcjonalnie podobnym rozmiarze.

Klasyczna odbitka takiej wielkości to żaden problem.
    Ostatnio edytowane przez Gundrum ; 02-02-2014 o 00:50
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Tak myślę, a może by zakupić coś naprawdę taniego, np. Starta albo Lubitela do tego światłomierz , wiadomo że nie będzie tu jakichś spektakularnych rezultatów ale na pewno da się tymi aparatami zrobić całkiem przyzwoite zdjęcia. Czy da się do nich włożyć film 120 czy trzeba ciąć i nawijać na rolkę w aparacie?
    Miał ktoś do czynienia z takimi lub podobnymi aparatami, takie do 200-300zł, najlepiej z jak najjaśniejszym obiektywem bo jeżeli ten od ostrości będzie miał światło f4 to pewnie na matówce ciemno dosyć, a trochę wzrok szwankuje niestety.

Domyślnie

Za tanie pieniądze to psy mięso jedzą - tak moja nieboszczka babcia mawiała. Jak z innymi wynalazkami ery postkomunistycznej, trafisz dobry egzemplarz albo będziesz klął i wyrzucisz. Analogi drogie nie są. Jak już zależy ci na cenie to kup czeskiego Flexareta, to przynajmniej można złożyć po rozmontowaniu, a jak masz smartfona to pobierz darmową aplikację światłomierza i jazda. W okolicach 300 zł możesz znależć Yashicę w wersji 635. Zwykle TLR mają obiektyw 80 lub 75mm ze światłem 3.5. Jak chcesz mieć 2.8 to musisz się wysilić. Finansowo, bo to chyba tylko Rolleie. Światło 3.5 na MF to wcale nie jest takie ciemne szkło. Rolleie z Xenotarem 75 f3.5 Schneidera są doskonałe. Tak ciemno nie będzie, celujący obiektyw ma zwykle 2.8, a matówka jest wielka. Do tego jest lupa w celowniku. A film 120 nie wymaga żadnych czarodzielskich zabiegów. Kupuje się w sklepie, rozpakowuje z folijki, zakłada do aparatu i robi zdjęcia. Nie spotkałem filmu 120 w bębnach (co nie znaczy, że nie istniał).
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

W takim razie Lubiteli i Startów będę się wystrzegam skoro medyk tak podpowiada
    A z tym filmem to się pytałem bo na zdjęciu otwartego Starta widziałem dwie puste szpule i myślałem że jedną się wyjmuje i nawija film i tak to działa ale jak tam pasuje film 120 to git jest.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów