Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Stara gazownia

Domyślnie

Dzięki serdeczne. O to mi chodziło. Ale po kolei:

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    b/ wiesz jaki efekt chcesz osiągnąć (posępnosc budynku)
    i przytłoczenie wielkością. Stary posępny, wielki dumny i nikomu niepotrzebny. To chciałbym mieć na zdjęciu

Popatrz np. na ostatnie zdjecie
    To ostatnie zdjęcie to był tylko przykład moich problemów...
    b/ nie moze byc chyba mniej atrakcyjne kolorystycznie (balans bieli, tonacja)
    To był taki snieżny klimat który strasznie mnie ujął... Pomarańcze żółcie... Było, ciemno, smutno i nieraealnie...

A jak skorygowałem balans beli ten klimat znikł...
    c/ kadrowanie w zaden sposob nie pokazuje posępności
    No i tutaj mam problem. Nie wiem jak ugryźć ten budynek. Za wszelkie sugestie jestem wdzięczny. Chodzę i szukam. Książki mi tu niespecjalnie pomagają...

Nie rob zdjec w nocy, rob w dzien
    Czekam aż się pojawi "to" światło w dzień. Na razie to co zrobiłem zupełnie do mnie nie przemawia.
    c/ nie musisz kadrować całego budynku. Czasami nawet duże zbliżenie ściany z jakimiś detalami powie wiecej o nastroju fotografującego i klimacie zdjecia niz krajobrazowo-pocztówkowa perspektywa.
    Spróbuję wejśc jutro na teren gazowni, może się zgodzą.
    f/ No i pamietaj, zeby zrobic naprawdę dobre zdjecie architektury, czasami trzeba lat
    hihihi uparłem się na gazownie, i nie spocznę dopóki jej nie zrobię takiej jaką ją widzę
    D300S, SIGMA 20 1.8
    Nikkor 50 1.4G, SIGMA 50-150 2,8 OS

Domyślnie

Upór godny pochwały A więc rób. I miej nadzieję, że różnym specom na forum wystarczy cierpliwości żeby kolejne błędy Ci wytykać Mała rada - jak masz problem z kolorami spróbuj poszukać pomocy w sekcji "w trakcie obróbki", wielu ludzi takową dostało.
    Konsekwencji życzę.

Domyślnie

To ja dorzucę jeszcze jedną radę:

Cytat Zamieszczone przez bartlomiej Zobacz posta
    ...cóż jest to zrobione zwykłym kitowym obiektywem do D40-ki.
    [...]
    A nie mam kasy na jakiś dobry szerokokątny obiektyw...
    [...]
    ...wzialem swój taniustki statyw...
    Nigdy nie tłumacz się sprzętem - owszem, są sytuacje kiedy sprzęt staje się ograniczeniem, ale skoro masz taki jaki masz to pogódź się z jego zaletami i wadami i wykorzystuj w 100%. Tłumacząc się w ten sposób, przede wszystkim przed samym sobą (bo przed nami to pół biedy) jedynie spowalniasz swój rozwój.

Jak to już ktoś dobrze napisał - jeśli nie masz pomysłu jak atrakcyjnie pokazać ten budynek w całości to spróbuj pokazać jakieś interesujące detale, fragmenty, a z czasem być może trafisz na pomysł dobrej kompozycji całości, czego Ci życzę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AScally Zobacz posta
    Konsekwencji życzę.
    Dzięki. Niestety nie mam tam specjalnie miejsca żeby strzelić czysty kadr (lampy, płoty). Ale łażąc tak na około budowli, kombinując i szukając zaczynają mi się rodzić różne pomysły... Tylko niestety muszę "złapać" odpowiednią pogodę...

I takie właśnie są kolory jak powyżej. Ta wieża gazownicza jest oświetlona dworcem kolejowym, lampami. A niebo zótoszarobrunatne i się świeci...

Miałbym jednocześnie prośbę, podajcie linki do zdjęć (wyszukiwarka za dużo wyrzuca) w których ominięto problem braku możliwości czystego kadru, ale nie poprzez skupienie się na detalach ale wykorzystanie tych elementów "przeszkadzających" lub pogody (bez programowej obróbki)
    D300S, SIGMA 20 1.8

Domyślnie

Kto Ci powiedział, że musisz mieć w kadrze cały budynek, żeby było poprawnie? Spróbuj uchwycić jego część, zbudować kompozycję z cegieł, okien, elementów elewacji itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Właśnie jest pewien problem... Bardziej szczegółowo (i nie poczytaj mi tego za afront); otóż bardziej szczegółowo, to tylko w książkach.

TO zdjęcie powyżej jest złe w zasadzie w każdym aspekcie. Jest złe technicznie (expozycja, balans bieli, światła-cienie, ostrość) i złe koncepcyjnie (kadr, kompozycja, której tu po prostu nie ma, rozkład przestrzeni). Jest strasznie słabo pomyślane, i strasznie słabo zrealizowane.

Najgorsze, co teraz możesz zrobić to obrazić się i powiedzieć sobie tak: a srał was pies, pokażę komu innemu, komu na pewno się spodoba. To nie będzie dobre wyjście.

Zaś najlepszym będzie takie: a pokażę wam jeszcze, durne przemądrzałe krowy, że zrobię jeszcze dobre zdjęcie! Kupię se książkę, poczytam, poobserwuję mistrzów, pouczę się i pokażę wam tak, że jeszcze zawyjecie z zachwytu.

Prawdę powiedziawszy większość z nas była kiedyś w identycznej sytuacji (tylko nie każdy się przyznaje).
    Zgadzam się z Bomblem w 100%.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cloned Zobacz posta
    Spróbuj uchwycić jego część, zbudować kompozycję z cegieł, okien, elementów elewacji itd.
    Próbuję, próbuję... Jeszcze nie złapałem tego "czegoś" co chcę złapać, jak coś fajnego mi wyjdzie to zamieszczę
    D300S, SIGMA 20 1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cloned Zobacz posta
    Spróbuj uchwycić jego część
    1.

2.

3.
    D300S, SIGMA 20 1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    Nie rob zdjec w nocy
    Ciężko się powstrzymać To też stara gazownia...

D300S, SIGMA 20 1.8

Domyślnie

No i zacząłeś kombinować i powoli robi się ciekawie

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów