Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    zDolny Śląsk - Wrocław

Domyślnie Sigma 55-200 HSM - Sigma 70-300 Motor

Witam, czy te dwa obiektywy mają taki sam rodzaj napędu AF ? Przy tej 55-200 jest jasno oznaczone HSM ale przy 70-300 sprzedawcy na allegro pisza "motor". Nie moge odszukac informacji odnośnie tego szczegółu. Będę wdzięczny za wyjasnienie.
    SZKIEŁKO I OKO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzysi3k Zobacz posta
    Witam, czy te dwa obiektywy mają taki sam rodzaj napędu AF ? Przy tej 55-200 jest jasno oznaczone HSM ale przy 70-300 sprzedawcy na allegro pisza "motor". Nie moge odszukac informacji odnośnie tego szczegółu. Będę wdzięczny za wyjasnienie.
    Są dwie wersje:
    1. Sigma 70-300mm f/4-5,6 DG Macro i to jest wersja AF - korzysta ze śrubokrętu
    2. Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro posiada HSM

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zDolny Śląsk - Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    Są dwie wersje:
    1. Sigma 70-300mm f/4-5,6 DG Macro i to jest wersja AF - korzysta ze śrubokrętu
    2. Sigma 70-300mm f/4-5,6 APO DG Macro posiada HSM
    mi chodzi o tą wersję bez APO ... np taką z allegro. http://www.allegro.pl/item552320871_...40_i_d40x.html ... to jest HSM ?
    SZKIEŁKO I OKO

Domyślnie

mi chodzi o tą wersję bez APO ... np taką z allegro. http://www.allegro.pl/item552320871_...40_i_d40x.html ... to jest HSM ?
    Pierwszy raz się z tym spotykam, zadaj pytanie sprzedającemu co i na jakiej zasadzie ten silnik działa z body bez wiertarki, bo ja nie wiem.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zDolny Śląsk - Wrocław

Domyślnie

Sigma 70-300 obecnie wystepuje w wersjach: z soczewka APO oraz bez niej, z silnikiem lub bez.

napisami typu super II czy tam ultra hiper "pierdylion" sie nie przejmuj.

Silnik w korpusie obiektywu nie uniemozliwia podpiecie do puszki z wlasnym napedem AF, jednak w przypadku tego szkla mija sie to z celem, bo silnik uzyty to nie jest HSM, tylko zwykly silnik. Co do glosnosci - moja sigma dzialala mniej wiecej tak samo glosno jak Nikkor 50mm f/1.8. Wiec nie wiem czy jest co marudzic. Predkosc AF byla na poziomie kitowego AF-S'a 18-55 - wiec tragedii nie bylo.
    Ja osobiscie posiadalem szklo z wersja APO. Pozbylem sie, bo nie uzywam takich ogniskowych.
    Jesli moge cos doradzic - jesli juz zdecydujesz sie na zakup - poszukaj szkla uzywanego z pierwszej serii. Mozna trafic swietna wersje jeszcze z metalowym tubusem.
    Znalazłem coś takiego na forum ... i już zgłupiałem. Chce kupić sobie coś o podobnym zakresie i nie wiem co wybrać, jedni z kandydatów to właśnie Sigma 70-300, Sigma 55-200 HSM. Szukam czegoś w cenie do 600 pln i raczej nowe
    SZKIEŁKO I OKO

Domyślnie

A nie lepiej wykonać jeden telefon za paredziesiąt groszy i zapytać u źródła?

http://www.sigma-foto.pl/?q=node/2

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zDolny Śląsk - Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    A nie lepiej wykonać jeden telefon za paredziesiąt groszy i zapytać u źródła?

http://www.sigma-foto.pl/?q=node/2
    pewnie, że mozna. Ale myślałem, że tutaj też znajdę odpowiedź. Jutro chyba podjadę z puszką do sklepu i podepnę najpierw 55-200 HSM a potem 70-300 i zobacze jaka jest róznica wdziałaniu AF i jego szybkości. Dziś jak rozmawiałem ze sprzedawcą to zaklinał się, że 70-300 pracował z D60.
    SZKIEŁKO I OKO

Domyślnie

pewnie, że mozna. Ale myślałem, że tutaj też znajdę odpowiedź. Jutro chyba podjadę z puszką do sklepu i podepnę najpierw 55-200 HSM a potem 70-300 i zobacze jaka jest róznica wdziałaniu AF i jego szybkości.
    Spoko, tak będzie najlepiej

Domyślnie

możliwe że to taki silnik jak w nowym Tamronie 17-50. Nie HSM/SWM tylko jakiś zwykły motor taki żeby z D40/60 działało.
    D200, T12-24/4, N35,50,85/1.8, N60/2.8D, SY85/1.4, S70-210/2.8, TC16A, SB-800
    Soligor 28/2.8, MIR 35/2, Helios 50/2, Jupiter 135/3.5

Domyślnie

Oznaczenie HSM oznacza tylko i wylacznie to, ze obiektyw wyposazony jest w cichy i szybki silnik ultradzwiekowy. Oznaczenie "motor" oznacza, ze obiektyw ma wbudowany zwykly malutki silniczek elektryczny zapewniajacy naped AF np. w korpusach bez srubokreta.
    Roznica w predkosci dzialania HSM a zwyklego silnika jest zauwazalna, jednak nie mozna mowic o predkosci wyrywajacej wlosy z cebulkami. Zasadnicza roznica to precyzja dzialania no i glosnosc. HSM jest praktycznie bezglosny, zwykly silnik pracuje glosno i malo kulturalnie.
    Sigma 70-300 nigdy nie wyszla w wersji HSM - kiedys FJ probowal ludzi nabierac majac na swojej stronie w opisie obiektywu ze to niby HSM.
    Ale tak nie jest! Sigmy 70-300 (niezaleznie czy to wersja z soczewka APO czy bez) napedzane sa z korpusu, albo maja wbudowany zwykly silniczek, pozwalajacy na prace af np. z D40/60
    Elektryczna klamka od Tippmana zasilona powietrzem o wysokim ciśnieniu, służąca do robienia siniaków w okolicach głowy. A do tego jakiśtam Nikon do dokumentowania dzieła zniszczenia.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów