Uprzedzając z góry: zdjęcie ma bardzo złą jakość techniczną. Robione było w zaciemnionym pokoju, przy przesłonie 1/3 prawie z ręki (objektyw i ręka oparte o miękką sofę), niepozowane, osoby (mój syn i jego nauczycielka) nie wiedzą że są fotografowani, bez lampy żeby nie przeszkadzać w lekcji, przy fatalnym oświetleniu oraz przy bardzo złym tle które musiałem poprawić fotoshopem aby było mniej agresywne.
Zdjęcie miało dla mnie dużą osobistą wartość ze względu na uchwyconą ekspresję obydwu osób.
I wtedy kiedy uczęszczałem do klasy fotografii kreatywnej nasz nauczyciel ogłosił konkurs pod tytułem "Dłonie". Zrobiłem parę zdjęć, ale żadne jakoś mi się nie podobało, więć wyciągnąłem to zdjęcie na zasadzie awaryjnej. W konkursie brało udział około 20 osób o zróżnicowanym poziomie zaawansowania, ja w sumie byłem najmniej doświadczony, i ku mojemu całkowitemu zdumieniu moje zdjęcie wygrało konkurs i zostało powieszone w hallu.
Głównym argumentem zwycięstwa było to że fotografia uchwyciła emocję i zaangażowanie, oraz koncentrację osób na owych dłoniach.
Czy rzeczywiście zdjęcie które ze względów technicznych zostało już przeze mnie spisane na straty ma taką wartość? Proszę o ocenę.
Oto ono:
![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami