Budynek szkoły w Zurychu, wybudowany w roku 1959.
Szukaj
Budynek szkoły w Zurychu, wybudowany w roku 1959.
Powiedziałbym tak: kadr niezły. Ładne proporcje, lubię takie. Sama kompozycja może nie powala, ale nie jest zła.
Ale obróbka (a raczej jej brak) powoduje, że zdjęcie jest mdłe, kolorystyka fatalna, a odbiór całości kiepski. Gdybyś tak tchnął w to trochę swojego widzenia, a nie pokazywał surowiznę z aparatu, może zdjęcie mogłoby wyglądać lepiej.
Nie sposob sie nie zgodzic z bomblem. Inna obrobka by ozywila to zdjecie. Widzialbym to w b/w z dominanta. Kadr bardzo dobry, fajnie uchwycony blysk slonca.
Con otro aire... | de noventa | FM2N | Yashica 35 GX | http://malasana.blogspot.com
I jaśniej podłogę
Tzn. schody
Pokaż, pokaż to B&W.
Hmmm
I tu nie bardzo wiem co zrobić.
Trochę umiem się PSem posługiwać, jednak w tym przypadku nie jestem w stanie sobie wyobrazić tego zdjęcia po obróbce. Tzn. nie bardzo wiem do czego chciałbym dążyć.
Ale nic, coś dzisiaj popróbuję. Dzięki za odpowiedzi.
Wybacz mi, ale jeśli nie wiesz do czego dążyć, to po co robiłeś zdjęcie?Wiem, że to może pytanie, które zwala z nóg, ale tak naprawdę to kto ma to wiedzieć lepiej niż Ty?
Rozumiem, że nie bardzo wiesz do czego zmierzać, ale spróbuj w takim razie zrobić cokolwiek, w ramach ćwiczeń. Przypuśćmy, że za tydzień staniesz oko w oko z jakimś świetnym widokiem, będziesz miał go jak na dłoni, coś pięknego, wzniosłego i czystego (to prawie jak Rokita w szponach Lufthansy- żartowałem) - ale nie będziesz umiał tego pokazać...
Poćwicz zawczasu na tym co już masz - spróbuj zrobić bardziej ponure, a może bardziej anielskie, a może śmieszne, a może smutne... Poniżej tylko dwa z miliona możliwości: kolor i niekolor. Jak pewnie zauważyłeś niekolor jest w kolorze, ale jak siądziesz, to też Ci taki wyjdzie.
Acha, ważne!!! Nie ćwicz na wersji wyostrzonej, bo też Ci powychodzą te obrzydliwe białe kreseczki - których mi się prawdę mówiąc już nei chce niwelować, bo to pracochłonne, a przecież nie o to chodzi w tych przeróbkach.
![]()
Dzięki za pomoc
Nie, to pytanie nie zwala z nóg. Jestem hobbystą, fotografii się uczę i wiem że do świadomej fotografii jeszcze mi daleko. Więc nie zwalasz z nóg bo jeszcze na nich nie stoję.
Poza tym troszkę niedokładnie odczytałeś moją wypowiedź. Robiąc zdjęcie myślałem głównie o kadrze. Sądząc po tym że nikt go tu nie skrytykował, to kadr jest w miarę ok.
"Nie wiem do czego dążyć" odnosiło się do obróbki. A owszem, w ramach ćwiczeń staram się ze zdjęciami zrobic cokolwiek. Tutaj jednak brakło mi na to cokolwiek pomysłu. Dziękuję bardzo za załączone przykłady.
Mnie się podoba kadr, ale za przedmówcami powtórzę, jaśniejsze schody i kontrastu troszke a zdjęcie byłoby ciekawsze.
Po przeróbce kolegi Bombla jest duuuużo lepiej - teraz fotka się może podobać![]()
Skontaktuj się z nami