Witam
na dniach planuję zakup lampy myślałem nad SB 600
może jest jakaś inna lepsza alternatywa w tych samych pieniądzach
np. SB 27?SB 80 DX ?( nie wiem jak przedstawia się cenowo, czysty strzał)
Szukaj
Witam
na dniach planuję zakup lampy myślałem nad SB 600
może jest jakaś inna lepsza alternatywa w tych samych pieniądzach
np. SB 27?SB 80 DX ?( nie wiem jak przedstawia się cenowo, czysty strzał)
BORN TO WIN
Do jakiej puszki?
Jak do cyfry to SB-600, SB-900 to nówki, SB-800 nówki już chyba nie znajdziesz.
Niektóry chwalą jeszce METZa: 48-AF1 lub 58-AF1.
sorry przypadkiem pomyliłem działy
w tej chwili korzystam z kastrata d60
Ostatnio edytowane przez DadanGR ; 15-02-2009 o 16:57
BORN TO WIN
A co myślicie o lampie Nissin DI622 (474,-) albo lepiej może o Sunpacku 42X (569,-), jeszcze jest Exacta DPZ38AF (449,-)??? Są tańsze (SB600 to ok. 850,-) ale z pewnością nie lepsze, więc ....
D40: S10-20, S30, N50G, N18-200VR, T55-200+DCR250, SB-400...
Zenith 12XP: H44M, J37A, P29/2.8, P135/2.8...
Polecam jednak firmowe Sabinki. Wszystko inne może się okazać wyrzuconym groszem.
Jak masz dość kasy to warto sb900. Z pewnością szybciej zmienisz puszkę niż lampę. Przy rozsądnym użytkowaniu /czytaj ostrożnie i zgodnie z zaleceniami w instrukcji, sb naprawdę trudno zajeździć/.
Jak grosz ważny - to poszukaj porządnej używki. Tutaj w myśl hasła- światła nigdy dość - lepiej optować za sb800, chociaż i 600 sprawi dużą frajdę
Przemyśl - może warto ciut ceny lampy skredytować /SB/ niż wpakować się w wynalazki i później żałować.
Tutaj jest... podpis
Mnie interesuje natomiast Sunpak PZ42X lub Metz 48, może ktoś korzystał?
Sunpak, to nie jest żaden wynalazek, sprzedają go w renomowanych dobrych sklepach, japoński producent tańszym kosztem, produkuje lampy porównywalne właśnie do SB 600, tylko sama bym chciała wiedzieć jak to się spisuje..
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
w sumie wszystkie lampy dedykowane do systemu są do tego systemu, ale w tej materii opinie użytkowników są dość zgodne - Nissin na pewno lipa, Tumax - to samo, Sunpak i Metz - niektórzy sobie chwalą (sam kiedyś zastanawiałem się nad Metzem). Tanie lampy potrafią podobno mieć problemy z prawidłowym doświetlaniem sceny na podstawie pomiarów iTTL. Co do Nissinów i Tumaxów gdzieś wyczytałem, że dają światło o dziwnej temperaturze, po prostu brzydko świecą. Moje zdanie jest takie: światło to delikatna sprawa, czasem decydują niuanse. I tak lampy, w które jakkolwiek warto się pchać zaczynają się mniej więcej od 500pln. W takiej sytuacji stanowczo najlepszym rozwiązaniem jest dołożenie tych 2-3 stówek i kupno nawet używki SB-600, która jest pewna, stabilna, bezawaryjna i sprawdzona. Ktoś kiedyś mi powiedział: "kupiłem SB-800 i nie mogę się nadziwić: jak bym jej nie ustawił - ona skubaniutka wszystko wie i zawsze mam świetne światło".
pzdr!
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Mekano, nie mów, że sb-800 tak trzymają cenę? 500eur?! To skandaliczna kwota, w Polsze sb-900 nówki dużo taniej chodzą![]()
Skontaktuj się z nami