Tak się zastanawiam jak często korzystacie z tej opcji. Sami ustawiacie ISO czy jednak zostawiacie to automatowi? Taka mała ankieta![]()
Szukaj
Tak się zastanawiam jak często korzystacie z tej opcji. Sami ustawiacie ISO czy jednak zostawiacie to automatowi? Taka mała ankieta![]()
Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy
Nigdy nie używałem.
Nigdy nie auto.
Zawsze mam aparat na A, a ISO na 200 (bo 100 w D50 nie ma) i to są moje parametry wyjściowe.
Jeśli jest za ciemno to zwiększam ISO, zmniejszam przysłonę lub jeszcze inne zabiegi zależnie od efektu jaki chcę uzyskać...
dodam jeszcze, że ISO 1600 w D50 jest całkiem "używalne"![]()
Put some fun between your legs
-ride a horse
Bardzo Koleżanki i Kolegów przepraszam, ale ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Róbcie NEF-y w aRGB, a później sobie balans poprawicie. Nawiasem mówiąc, to nigdy nie używałem ustawienia AUTO tak w ISO, jak i innych ustawieniach, bo wolę sam decydować, ale korekty i tak przeprowadza się dopiero na etapie obróbki.![]()
Ostatnio edytowane przez david555 ; 23-08-2007 o 16:40
NIKON
לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował
Iso Auto ma jeden ból. Mianowicie jeśli mam czas minimalny ustawiony na 1/60, to w przypadku obiektywów z VR jest wszystko OK. Natomiast jeśli przepnę szko na takie które redukcji już nie ma, to trzeba się pilnować i pamiętać o dosyć długim czsie ( jak na foty z ręki) lub zmieniać czas minimalny. Oczywiście nie licząc ustawienia na preferencję czasu otwarcia migawki i "manuala".
Suma sumarum funkcja przydatna jak sie ma mało czasu na kontrolę ekspozycji.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.
A ja używam trybu AUTO ISO oczywiście z pewnymi ograniczeniami.
mało tego używam też w pewnych okolicznościach trybu P (po skonfigurowaniu jego ustawień "pod siebie").
W całym tym wątku zastanawia mnie prezentowane przez część kolegów podejście "pstrykajmy jak a leci a resztę zrobi się w programie graficznym" (to pewien skrót myślowy) - uważam że profesjonalista to fotograf który 80% ujęć nie musi obrabiać w programach graficznych.
Automatyka to coś co ma zdejmować z nas czynności typowo manualne. Każdy sam decyduje czy jej używać czy nie.
Pozdrawiam
nigdy nie polagam na tym automacie, ISO zawsze z ręki![]()
Skontaktuj się z nami