Close

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 256

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie ISO auto czy nie?

Tak się zastanawiam jak często korzystacie z tej opcji. Sami ustawiacie ISO czy jednak zostawiacie to automatowi? Taka mała ankieta
    Nikon d70s, Sigma 10-20, Tamron 17-50, Nikon 50mm 1,9d, HOYA HMC SUPER UV, Sandisk II Ultra 1GB, Lexar Premium 512 MB, Lowepro Rezo 160 AW. Na początek wystarczy

pebees
    Gość

Domyślnie

Nigdy nie używałem.

Domyślnie

Nigdy nie auto.
    Zawsze mam aparat na A, a ISO na 200 (bo 100 w D50 nie ma) i to są moje parametry wyjściowe.
    Jeśli jest za ciemno to zwiększam ISO, zmniejszam przysłonę lub jeszcze inne zabiegi zależnie od efektu jaki chcę uzyskać...

dodam jeszcze, że ISO 1600 w D50 jest całkiem "używalne"
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odie83 Zobacz posta
    Nigdy nie auto.
    Zawsze mam aparat na A, a ISO na 200 (bo 100 w D50 nie ma) i to są moje parametry wyjściowe.
    Jeśli jest za ciemno to zwiększam ISO, zmniejszam przysłonę lub jeszcze inne zabiegi zależnie od efektu jaki chcę uzyskać...

dodam jeszcze, że ISO 1600 w D50 jest całkiem "używalne"
    podobnie jak ja
    Put some fun between your legs
    -ride a horse

Domyślnie

Bardzo Koleżanki i Kolegów przepraszam, ale ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Róbcie NEF-y w aRGB, a później sobie balans poprawicie. Nawiasem mówiąc, to nigdy nie używałem ustawienia AUTO tak w ISO, jak i innych ustawieniach, bo wolę sam decydować, ale korekty i tak przeprowadza się dopiero na etapie obróbki.
    Ostatnio edytowane przez david555 ; 23-08-2007 o 16:40
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Iso Auto ma jeden ból. Mianowicie jeśli mam czas minimalny ustawiony na 1/60, to w przypadku obiektywów z VR jest wszystko OK. Natomiast jeśli przepnę szko na takie które redukcji już nie ma, to trzeba się pilnować i pamiętać o dosyć długim czsie ( jak na foty z ręki) lub zmieniać czas minimalny. Oczywiście nie licząc ustawienia na preferencję czasu otwarcia migawki i "manuala".
    Suma sumarum funkcja przydatna jak sie ma mało czasu na kontrolę ekspozycji.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

A ja używam trybu AUTO ISO oczywiście z pewnymi ograniczeniami.
    mało tego używam też w pewnych okolicznościach trybu P (po skonfigurowaniu jego ustawień "pod siebie").

W całym tym wątku zastanawia mnie prezentowane przez część kolegów podejście "pstrykajmy jak a leci a resztę zrobi się w programie graficznym" (to pewien skrót myślowy) - uważam że profesjonalista to fotograf który 80% ujęć nie musi obrabiać w programach graficznych.

Automatyka to coś co ma zdejmować z nas czynności typowo manualne. Każdy sam decyduje czy jej używać czy nie.

Pozdrawiam
    Pozdrawiam Roman Margraf

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rsz Zobacz posta
    trzeba się pilnować i pamiętać o dosyć długim czasie
    ...chyba miałeś na myśli dosyć krótkie czasy...?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

nigdy nie polagam na tym automacie, ISO zawsze z ręki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    nigdy nie polagam na tym automacie, ISO zawsze z ręki
    szczególnie, że nawet w D50 można je szybko zmieniać kombinacją 2 klawiszy z body
    D50|17-50|3x540EZ
    www.boguslawkrysztofiak.pl

Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów