Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zielonka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zotornik
    templar
    dodam dla ogólnej orientacji fragment tabeli GO dla Tamrona 28-75 widać wyraźnie zależność od F i dystansu (niestety nie mam takiej dla nikkora)
    Powtórze jeszcze raz - GO nie zależy od obiektywu
    Ta tabelka jest dobra dla każdego obiektywu.

Domyślnie

Kundzior, wszystko zalezy od doswiadczej z obiektywem. Mialem przyjemnosc z tym kitem i wg mnie jest kaszana. Mam 18-70 i jest o niebo lepszy.

Chyba moge wyrazic swojaopinie, prawda? Chybamitego nie zabronisz...

Domyślnie

poprobowalem jeszcze teraz, i faktycznie da sie uzyskac to tlo mnie rozmyte na wysokiej wartosci f, chociaz dalej mam niedisyt, ze az tak trzeba przymykac przyslone. ale teraz skupiam sie na tym:
    jak zrobic zdjecie zeby nieskonczonosc byla ostra
    probowalem, o to przyklad:

http://www.codegroup.pl/images/DSC_0119.jpg
    23mm, 1/25s, F/13, WB: Cloudy, ISO200

jak dla mnie to to nie jest ostre
    N D50 | N D70s | N 18-55 DX | N 18-70 DX | (m42) Jupiter 135/3.5 | N SB-600 | Stofen | SD 1GB Extreme III | CF 1GB Extreeme III | Marumi WPC UV | Hama UV | Nikon System Bag | statyw

Domyślnie

...i masz syfka na matrycy (lewy górny róg).
    D70s | 18-70 | 50 | 70-300 VR | SB-800 | Hoya DMC CPL | Lowepro Off Road
    ..:: http://www.lesniak.ocom.pl/ ::..

Domyślnie

Również mam wrazenie że jest poruszone to zdjęcie. W inetrnecie krąży programik do obliczania GO. nazywa sie Depth of field jakoś tak.

[OT]
    BlingBling, Oczywiście ze nic Ci nie zabronie hehe

Poprostu różnicy w zdjęciach nie widac, międy Tymi obiektywami. Więc nie widze podstaw aby pisac ze ten czy ten jest zły.

A różnica w zakresach ogniskowych jest po to aby każdy mógl sobie dobrać taki zakres jaki komu jest potrzebny. I 18-70 jest solidniej zbudowany, to fakt.
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Nie widzę w tym zdjęciu nic nienormalnego. Może za dużo wymagasz od tego obiektywu? Jeśli chcesz liczyć liście na drzewach z przedstawionego zdjęcia to to szkło Ci na to raczej nie pozwoli A jeżeli już to nie o tej porze dnia...
    kamilkoza.pl
    D750|N70-200|N24-120 + X-T1|35

Domyślnie

Jezusiem słodki... nowy aparat, 3 dni i juz ujebalem matryce...
    przeciez to nie jest poruszone, popatrzcie na druty lub slupy - to nie jest poruszone. a teraz popatrzcie w sam srodek kadru tam gdzie ten lasek jest, takie tro troche mdle moze ostrosc zle ustawiam, tzn AF mam wlaczony, jak ustawic ostrosc na niesknczonosc recznie ?

[ Dodano: Czw 10 Sie, 2006 ]
    to wystarczy zeby wyczyscic matryce (no i na obiektywie tez ktos zostawil odciski palcow )
    http://www.allegro.pl/item119786104_...czesciowy.html

N D50 | N D70s | N 18-55 DX | N 18-70 DX | (m42) Jupiter 135/3.5 | N SB-600 | Stofen | SD 1GB Extreme III | CF 1GB Extreeme III | Marumi WPC UV | Hama UV | Nikon System Bag | statyw

Domyślnie

Kup sobie w aptece gruszkę do lewatywy . Blokada lustra, aparat bagnetem w dół i dmuchasz w matrycę, az będzie czysto ;D

Upewnij sie tylko wcześniej czy w gruszce nic nie ma (talku itp.)

Porób zdjęcia testowe w dobrych warunkach oświetleniowych, na różnych przysłonach, różnych ogniskowych i z czasami, które zagwarantują nieporuszone zdjecie [1/25 sek przy 23mm bynajmniej tego nie gwarantuje]. GO zależy od ogniskowej, przysłony i odległości od obiektu fotografowanego - patrz tabelka wyżej.
    D70s | 18-70 | 50 | 70-300 VR | SB-800 | Hoya DMC CPL | Lowepro Off Road
    ..:: http://www.lesniak.ocom.pl/ ::..

Domyślnie

Powtórz test test w lepszych warunkach i napewno będzie lepiej
    a drzewka mogły się ruszać na wietrze i dlatego wydaja się mniej ostre od słupa i drutów.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów